Close
A rezsiárak növekedésének egy pozitív hatása biztosan lesz

A rezsiárak növekedésének egy pozitív hatása biztosan lesz

Méghozzá épp az ingatlanpiacon!

A rezsiárak várható emelkedésének egy pozitív hatására hívja fel a figyelmet az egyik közösségi albérletkereső platform:

a megugrott rezsi ugyanis meg fogja fékezni a bérleti díjak másfél éve tartó szárnyalását.

A jelenlegi bérleti díjak és a lakások megemelkedett fenntartási költségei olyan összköltséget jelentenek, amelyre már korlátozott lesz a fizetőképes kereslet.

A közösségi albérletkereső platform szerint ez az egyik változás, amely bekövetkezik az albérletpiacon a kormány által hirdetett energia-veszélyhelyzet hatására, amely miatt 2022. augusztustól csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak.

Ennek megfelelően jelentősen emelkedhet majd azoknak a lakásbérlőknek a rezsiköltsége, akik olyan ingatlant bérelnek, amelynek fenntartása valamilyen oknál fogva nem marad a támogatott körön belül. Bár a részletszabályok még nem ismertek, a Rentingo.com összegyűjtötte a “borítékolható” változásokat az albérletpiacon.

A közlemény szerint a bérlők eddig kevésbé voltak tudatosak, és sokszor nem a lakás összköltségét nézték, hanem elsődlegesen a bérleti díjakat hasonlították össze. Mivel mostantól a havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet, ezért augusztustól már a teljes havi költség lesz az irányadó a bérlők számára.

Hozzátették, hogy felértékelődnek a kis lakások, ahol az átlagfogyasztás alatt marad az energiafelhasználás, leértékelődnek viszont a nagyobb lakások, amelyet akár a nagyobb családok, akár lakótársként összeállva béreltek az egyetemisták, mert ott az átlag felett már a piaci rezsiárakat kell majd megfizetni.

Szintén felértékelődhetnek a távfűtéses lakások, mert azokat a mostani információk szerint nem érinti az áremelkedés. Az albérletpiac legolcsóbb terméke eddig a szobabérlés volt, amelynél a bérleti díj általában a rezsit is tartalmazta, mert a külön mérőóra lakáson belül nem volt megoldható.

Ezek általában nagyobb lakásokban vannak, ezért a szobabérlés mint legolcsóbb lakhatási megoldás jelentősen drágulni fog. A Rentingo.com adatbázisa alapján egy budapesti albérlet rezsije a közös költséggel együtt jelenleg átlagosan a bérleti díj 23 százaléka.

A panellakásoknál többet (27 százalék), a téglaépületeknél az átlagnál kevesebbet (21 százalék) kellett fizetni a bérlőknek ezeken a jogcímeken, és fűtés szempontjából a geotermikus lakások biztosították a legkedvezőbb üzemeltetési költséget, a legdrágábbnak pedig a mérőóra nélküli távfűtés bizonyult.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

ingatlanpiac | rezsi | villány | rezsicsökkentés | ingatlan

FOLYTASD EZZEL

Eladó Pablo Picasso egykori stúdiója

Faházkánaán Kapolcson - A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom