Close
Egykor az arisztokrácia sportja volt, ma az elité – Ilyen volt a Riserva Polo Cup

Egykor az arisztokrácia sportja volt, ma az elité – Ilyen volt a Riserva Polo Cup

Az egyik legegyedibb lovas sport, amelynél ugyanolyan fontos, mi történik a meccs előtt és után, mint közben. Az esemény megálmodójával és főszervezőjével, Uwe Zimmermannal beszélgettünk.

Kétezeréves múlt

Bár a lovaspóló legalább kétezer éves múltra tekinthet vissza, és játszották Japántól kezdve Tibeten át Perzsiáig, modernkori története 1870 környékén kezdődött. Ekkoriban alkották meg a brit birodalom tisztjei Indiában azokat a szabályokat, amelyek a mai lovas póló alapjának is tekinthetők.

Polomeccs 1870 körül

Magyarországra az 1890-es évek elején került Andrássy Géza grófnak köszönhetően, néhány évvel később pedig meg is alakult a Magyar Polo Club, amelynek feladata a sportág népszerűsítése volt. Érdekesség, de Bécsbe is magyar mágnások vitték el ezt a sportot, így az ottani nemzeti polo klub értelemszerűen később alakult meg, mint a magyar. Az első világháborút követően kellett várni pár évet, mire ismét beindult a gyepen az élet, de 1927-ben a hazai polo club nagyszabású bemutatómérkőzést rendezett, hogy ismét feltámassza ezt a látványos és elegáns sportot.

Így írt az eseményről a Pesti Hírlap:

„A Magyar Póló Club rendezte a nyilvánosság előtt első bemutató mérkőzését, amelyen a sok ezer alkalmi érdeklődőn kívül rendkívül előkelő közönség jelent meg. A Déli vasúttal szemben, a Vérmező közepén a pirosszőnyeges fehér széksoron foglaltak helyet József Ferenc kir. herceg és neje, Anna kir. hercegasszony, gróf Karácsonyi Jenő társaságában.”

Balra Dienes Oehm Tivadar őrnagy, a magyar poloválogatott tagja az 1936-os berlini olimpián

Az arisztokrácia belügye

Már ebből a rövid részletből is látszik, hogy egy lovaspóló meccs sohasem csupán sportesemény volt, ahogyan mondjuk egy futballmeccs az, hanem egyfajta társasági happeningként is funkcionált. A lovasok összecsapása a színdarab, de sohasem volt mellékes, kik nézik az előadást. A polo az arisztokrácia, az uralkodó osztály sportjának számított, egyfajta magánügy volt, amelyet a legfelsőbb körök mondhattak magukénak.
2021-ben sincsen ez másképp és erről meg is győződhettünk az etyeki La Estancia Polo Clubban megrendezett Riserva Polo Cupon. Nemesekből kevesebb volt, de a zöld gyepet az üzleti, a kreatív és a művészeti elit tagjai töltötték meg, pezsgőzve, beszélgetve, és a játékosok összecsapását nézve.

Egy különleges sport szerelmese

– 25 éve szenvedélyem a lovaspólózás – mondta el a Roadsternek a kétnapos esemény szervezője, Uwe Zimmermann. – Nagyon vonzott a sportág, és az azt körülvevő társasági közeg.

Egy különleges sportról beszélünk, itt ugyanis egyszerre működünk együtt a lóval és a csapatunkkal is. Ez egyedi dolognak számít a lovassportok között.

Jobbra Uwe Zimmermann

– Ez volt az első Riserva Polo Cup, és remélem, hogy egy hosszú hagyomány veszi kezdetét vele. A Zwack család és vállalat érdeklődése nagyon sokat jelent nekünk. Szerintem nagyon érdekes kombináció egy felsőosztálybeli sport és egy luxusital, a Riserva találkozása. A magyar közönség szerintem nagyon jól állt az eseményhez. Közel ötszáz vendéget hívtunk meg, a rendezvényen ugyanis csak meghívásos alapon lehetett részt venni. Olyan brandek képviselői és vendégi vettek részt a Polo Cupon, mint az Unicum, a Land Rover, a Wallis, Group, a Ritz Carlton, vagy a Kreinbacher, hogy csak néhányat említsek meg. És természetesen az itt élő ex-pat közösség tagjai is itt voltak, így nagyon érdekes nemzetközi vendégsereg alakult ki.

A társasági oldala nagyon fontos a pólómérkőzéseknek, ez ugyanis nem csak egy meccs nyolc lovas között – ugyanilyen fontos, mi történik a meccs előtt és után.

– Jövőre ismét megszervezzük az eseményt, ez nem is kérdés! A Riserva csapat pedig ezen a néven több európai tornán is részt fog venni, például Németországban és Olaszországban – ez a kettő pedig komoly piacnak számít az Unicum számára. De tervezzük azt is, hogy részt veszünk egy horvátországi versenyen is, Brioni szigetén. De Magyarország szempontjából a legfontosabb, hogy 2022 májusában vagy júniusában ismét megrendezzük a Riserva Polo Cupot.

And the winner is…

Az idei – amúgy nagyon izgalmas, jó hangulatú és látványos – kupán négy csapat vett részt: a Riserva, a Land Rover, a Ritz Carlton, és Ganz KK játékosai. A Riservában játszott a főszervező Uwe Zimmerman és két fia is. A kupát körmérkőzéses lebonyolításban rendezték meg, azaz minden csapat játszott mindenkivel, és mivel a Riserva minden egyes meccsét megnyerte, így ők lettek a győztesek.

Hogy jövőre is ők győzedelmeskednek-e, azt még ők sem tudják, de egy biztos: 2022-ben két napra ismét Etyek lesz a hazai lovas polo sport fővárosa.

(Fotók: Riserva Polo Cup, Getty Images, Kézai Simon Program)

sport | uwe zimmermann | la estancia | | riserve polo cup

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram