Close
Több százezres bírságokat kapnak a Magyarországról Romániába belépők, rengeteg a panasz

Több százezres bírságokat kapnak a Magyarországról Romániába belépők, rengeteg a panasz

A Romániába belépők kötelező nyilatkozattételével kapcsolatos visszásságok sokaknál kiverték a biztosítékot. 

A Romániába belépők járványügyi szempontok miatt bevezetett kötelező nyilatkozattételével kapcsolatos visszásságokról cikkezett szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

A más európai országokban már korábban bevezetett nyilatkozatot (Passenger Locator Form) december 20-tól vezették be Romániában is. Amint az egészségügyi miniszter a bevezetésekor közölte: a nyilatkozat azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok elérhessék az országba belépő személyt, ha járványügyi szempontból ez szükségessé válik.

A Krónika összeállításában megszólalók azt állítják, hogy

a törvényes előírásoknak megfelelően az országba történő belépést megelőző, vagy azt követő 24 órában kitöltötték a plf.gov.ro honlapon a formanyomtatványt, ennek ellenére 2000 lejes (219 ezer forint) bírságról kaptak értesítést.

A bírságnak csak a felét kell befizetni, ha a megbírságolt személy a jegyzőkönyv átvétele utáni 15 napban teljesíti. Mivel a rendelkezés nem számol külön az ingázókkal, nekik naponta, vagy akár naponta többször is ki kell tölteniük az űrlapot. Olyan ingázó is van azonban, aki úgy értette, hogy a nyilatkozat több napra szól, ezért nem minden belépéskor töltötte ki, és már tizenöt bírságot kapott.

A bírságolás a megyei tisztiorvosi szolgálatokra is jelentős terhet ró. Bihar megye tisztiorvosi szolgálata (DSP) a múlt vasárnapig több mint 4500 beutazót büntetett meg, Arad megye szolgálata pedig az elmúlt napokban önkénteseket toborzott a bírságok kiállítására.

Egy ingázó a Krónikának elmondta: egy egész napot rászánt arra, hogy megértse a rendszert. Tapasztalatai alapján azt tanácsolta az érintetteknek, kérjék a határrendőrt, hogy szkennelje be az úti okmányt, mert akkor látszik, hogy elfogadja-e az informatikai rendszer az űrlapot, ha pedig nem zölden, hanem pirosan villog, akkor lehet tudni, hogy gond van, amely bírságot vonhat maga után.

Az ingázó azt is tanácsolta, hogy a nyilatkozók azonnal töltsék le az online platformról a kitöltött formanyomtatványt, mert ez bizonyítékul szolgálhat a későbbiekben, ha a rendszer valami ok folytán nem fogadta el a nyilatkozatukat. Azt is hozzátette, hogy a nyilatkozat később már nem lesz elérhető. Az ingázó azt is tapasztalta, hogy a magyar személyit nem fogadta el a rendszer.

“Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint csaknem biztosak vagyunk abban, hogy a törvény a román állampolgároknak készült, akik lakcímet regisztrálnak be, hogy azon keresztül próbálják őket megbüntetni. Semmilyen más célja nincs” – fogalmazott a Krónikának nyilatkozó ingázó.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

határ | bírság | román | nyilatkozat | romáánia

FOLYTASD EZZEL

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram