Close
Íme, a Közel-Kelet ellenállhatatlan válasza a tejeskávéra

Íme, a Közel-Kelet ellenállhatatlan válasza a tejeskávéra

A keleti fűszerekkel gazdagított, pudingállagú ital vallásokon, kontinenseken és évszázadokon ível át.

A sahlab tej, cukor és fűszerek sűrű keveréke,  a keresztény palesztinok számára pedig a karácsonyi szezon meghitt kelléke. Alapja eredetileg az orchidea gumóiból készült sahlabpor volt, amelyet az oszmán időktől kezdve használtak sűrítőanyagként különböző desszertekben és italokban.

Mostanra azonban a növényfaj a kihalás szélére került, a sahlabpor előállítása pedig fenntarthatatlanná vált, ezért

az összetevőt kukoricakeményítő és rózsa- vagy narancsvirágvíz kombinációjával helyettesítik, amit tejjel, cukorral és meleg hatású fűszerekkel, például fahéjjal vagy kardamommal kevernek össze, majd pisztáciával és kókuszdióval szórnak meg.

A sahlab különböző változatai a Közel-Kelet több országában is elterjedtek, például Izraelben, Libanonban, Szíriában és Jordániában is gyakran kerülnek az asztalra vallástól függetlenül, és Törökországban is előszeretettel fogyasztják, ahonnan salep néven híresült el.

Íme, Blanche Shaheen szakácskönyvszerző receptje:

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál (26 g) kukoricakeményítő
  • 4 csésze (950 ml) hagyományos vagy növényi tej
  • ⅓ csésze (65 g) cukor
  • 1 teáskanál (5 ml) rózsa- vagy narancsvirágvíz
  • ⅓ csésze (25 g) kókuszreszelék vagy -pehely
  • ⅓ csésze (40 g) apróra vágott pisztácia
  • Fahéj, ízlés szerint

Elkészítése:

  • Keverjük el a kukoricakeményítőt fél csésze (120 ml) tejben, amíg fel nem oldódik, majd tegyük félre. A maradék tejet forraljuk fel a cukorral, majd lassú tűzön kevergessük, míg a cukor feloldódik
  • Adjuk hozzá a kukoricakeményítős tejet
  • Lassú tűzön 10 percig főzzük, folyamatosan kevergetve, hogy ne képződjenek csomók
  • Adjuk hozzá a rózsa- vagy narancsvirágvizet, keverjük keverjük össze, és tálaljuk kis csészékben
  • A tetejükre tegyünk egy-egy teáskanál pisztáciát és kókuszt, szórjuk meg fahéjjal és tálaljuk

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

forró ital | palesztin | egzotikus | sahlab | közel-kelet

FOLYTASD EZZEL

5500 méteren tart borkóstolót a világ első pincészet-légitársasága

Ezt a tíz italt nem szabad rendelni egy bárban a pultosok szerint

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram