Helyek, ahonnan ősszel is látni a sarki fényt

Sokkal sűrűbben látni olyan képeket, ahol a zöldes-szivárványos égi tünemény havas táj fölött játszik, de egyáltalán nem kell azt gondolni, hogy kizárólag a téli északi égbolton jelenik meg. Ősszel is esélyes az észlelés, különösen a nap-éj egyenlőséget követően, szeptember közepe után. Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Izlandon, illetve Alaszkában is bevett szokás az őszi Aurora Borealis-les, hiszen az idő még nem olyan kritikusan hideg, a természetjárás pedig talán még kellemesebb a színes levelek között, mint nagy hótakaróban. Bízunk benne, hogy őszre már elhárul minden akadály és elindulhatunk egy igazi expedícióra!

Természetes, hogy nyáron sokkal ritkább a jelenség, de nem az ionoszféra alvó tevékenysége miatt, hanem mert az északi féltekén még az éjjelek sem biztosítanak teljes sötétséget, ezért a nitrogén és oxigén gerjesztette fényjelenség sem látható szabad szemmel.

Az északi országokban különösen kedvelik az őszi időszakot, hiszen a sokszor hosszabbra nyúlt, akár egész augusztusi szabadságolások után nem a szomorkodásé és a szürke hétköznapoké a terep, hanem a természetjárásé. Kisebb-nagyobb túráké, gombászásé, és igen, akár a sarki fény megfigyelése is a terv része lehet.

A norvég Tromso helyett van egy jobb tipp: Alta városa közelebb fekszik az úgynevezett aurorális oválishoz, ahol a leggyakoribbak az észlelések, és haladó sarkifény-vadászok szerint szeptemberben és októberben is élénk az aktivitás. A városka híres a kutyaszánsportról, ám amíg még nincs hó, túráinkra is elkísérhetnek a kutyusok. Nem beszélve az északi gasztronómiáról, amit szintén mesterien űznek ott.

Fairbanks, Alaszka: az USA talán legismertebb sarkifény-pozitív helye.

Ősszel talán azért is érdekesebb a látvány, mert a tavak még nem fagynak be, ha megjelennek az égen az elképesztő fények, egyből tükröződnek is a tó vizén.

Fairbanks még egy észlelési honlappal is rendelkezik, ahol be lehet jelölni, mikor és hol láttuk a sarki fényt, de az esélyeket is feltüntetik.

A finnországi Rovaniemi a valódi, hivatalos Télapó lakóhelye, melyhez ugyan a havat és a hideget kötjük, de helyiek és a túraszakértők szerint márciusban és szeptemberben, a nap-éj egyenlőség idején a legnagyobb az esély elcsípni a fantasztikus fényeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kedvelt iglus hotelek early bird időszakban sokkal elérhetőbb áron foglalhatóak, mint a legforgalmasabb szezonban.

Ez is érdekelhet:

Sosem volt még ilyen biztos a sarki fény észlelése: hotel nyílik az Északi-sarkon

Kis túlzás, hogy hotel nyílik, hiszen egy mobil iglus megoldás, de százezer dollárért olyan exkluzív utazáson vehetünk részt, amin kevesek.

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

skandinávia | alaszka | norvégia | lappföld | aurora borealis

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom