Close
Női sarkkutató világrekord született: a világ legzordabb helyén sikerült a leggyorsabban teljesítenie a kalandornak

Női sarkkutató világrekord született: a világ legzordabb helyén sikerült a leggyorsabban teljesítenie a kalandornak

Caroline Côté sarkkutató és filmes egészen elképesztő és inspiráló rekordot döntött a Déli-sarkon.

Caroline Côté, nagy állóképességű sportoló és sarkkutató, elképesztő világrekordidővel, 34 nap 2 óra 53 perc alatt érte el a Déli-sarkot, így egyike lett annak a mindössze 10 nőből álló csapatnak, akik saját erejükből teljesítették ezt az embert próbáló kihívást.

Caroline nőként világelső, hiszen egyénileg, a leggyorsabban teljesítette az 1130 km-es felfedezőutat, megdöntve Johanna Davidsson korábbi, 38 nap és 23 órás rekordját.

Caroline egyedül, sílécen tette meg az utat az Antarktiszon, miközben minden felszerelését és ellátmányát szánon húzta maga mögött. Eddig kevesebb, mint tíz nő jutott el ilyen módon a Déli-sarkra, Caroline pedig rekordteljesítményével egyenesen ebbe az elit társaságba írta be magát.

Caroline küldetésének érezte, hogy nekivágjon és célba vegye a világ egyik legelérhetetlenebb helyét, hogy ezzel utat nyithasson a jövő női kalandorainak, ezen a férfiak uralta terepen és lebonthassa a nőkkel szemben támasztott nemi sztereotípiákat. Bízik abban, hogy expedíciója több nőt és fiatal lányt inspirálhat arra, hogy átlépjék határaikat, és rendkívüli dolgokat érjenek el.

“Ez ugyan egy szóló expedíció volt, azonban mégis egy hihetetlen csapatmunka áll ennek is a hátterében. Az utolsó 14 kilométer nagyon nehéz volt. A Déli-sark tengerszint feletti magassága több mint 2800 méter, így az oxigénhiány hatásait igazán érezni lehetett. Nehezen kaptam levegőt, és nehezen tudtam továbbmenni. Nem tudtam volna ezt véghezvinni a szponzoraim támogatása, a férjem, Vincent Colliard, aki sarkvidéki logisztikai szakértője és az időjárási tanácsadóm, Lars Ebbesen nélkül, akiknek ezúton is hálámat fejezem ki ” – mondta Caroline.

Caroline sikeres expedícióját a Helly Hansen felszereléseiben tette meg, amit a folyamatos szél, a -25°C és -40°C közötti hőmérséklet, ami akár -50°C-osnak is érződhetett az erős szél miatt és a 24 órás világosság nehezített.

“Caroline igazán inspirált minket” – mondta Sophie Boisvert, a Helly Hansen kanadai marketing menedzsere. “Izgatottan követtük minden lépését az expedíció során és nagyon örülünk az eredményének! Megdöbbentő, hogy mire volt képes, és mit tudott elérni. Reméljük, hogy most minden pillanatot kiélvez, de már alig várja a következő kalandját, bármi is legyen az!”

A rekordot jelentő expedíció a ’Protect Our Winters Canada’ szervezettel karöltve (amely az antarktiszi éghajlatváltozás már látható hatásaira hívja fel a figyelmet) valósult meg.

sarkkutatás | déli sark | rekord | expedíció

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram