Close
Rosszkedvünk telében most beléphetsz Shakespeare stratford-upon-avoni házába

Rosszkedvünk telében most beléphetsz Shakespeare stratford-upon-avoni házába

Drámai utazás!

Egy új online kiállításon mutatkoznak be a William Shakespeare egykori stratford-upon-avoni családi háza helyén feltárt leletek – adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place – ez volt az épület neve – helyén.

“Tekintettel arra, hogy New Place-t gyakorlatilag kétszer is elbontották – 1759-ben tüntették el véglegesen –, és hogy az építőanyagok jelentős részét más házakhoz használták fel, eleinte nem voltak nagy reményeinek,

ám a föld eltávolításával és finom átrostálásával elkezdett kirajzolódni az egykori épület alapja, és felbukkantak a régmúlt tárgyainak maradványai”

– mondta Nic Fulcher, a projektben részt vevő Shakespeare Birthplace Trust szervezet munkatársa.

A feltárt leletek nem csupán Shakespeare és családjának mindennapjairól, hanem a ház korábbi lakóinak életéről is mesélnek. A Searching for Shakespeare elnevezésű online tárlaton szereplő leleteket, köztük vaskori edényeket, középkori kockákat és gombokat, a háromdimenziós szkennelésnek köszönhetően a felhasználók minden irányból, alaposan szemügyre vehetik.

A régészeti leleteket, amelyek egy része talán magának Shakespeare-nek a tulajdonába tartozott, jelenleg a Shakespeare Birthplace Trust őrzi és a kutatók, valamint a nagyközönség számára is hozzáférhetetlen. Az online tárlaton csupán a tárgyak egy része látható, de a Staffordshire Egyetem régészeti központjának reményei szerint a jövőben minden leletet sikerül digitalizálni.

És ezek a kedves hírek egy icipicit, akárcsak York napsütése, rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át.

(Forrás: MTI, idézet: Shakespeare: III. Richárd, fordította: Vas István)

iii richárd | dráma | staffordshire | york napsütése | stratford-upon-avon

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram