Close
Expedíció indul jövőre az egyik legnagyobb tengeri rejtély, Shackleton hajójának felkutatására

Expedíció indul jövőre az egyik legnagyobb tengeri rejtély, Shackleton hajójának felkutatására

1915-ben veszett nyoma a déli-sarki jégben. Most lehet, hogy megtalálják?

Expedíció indul jövőre a sarkkutató Ernest Shackleton 1915-ben a Weddell-tengeren elsüllyedt Endurance nevű hajójának felkutatására, számolt be a vállalkozásról a The Guardian.

Shackleton hajójának holléte az egyik legnagyobb tengeri rejtély azóta, hogy a hajó 1915-ben a déli-sarki jég fogságába került és elsüllyedt. A sarkkutatás hőskorának ezt a jelképét sokáig lehetetlennek tartották megtalálni a szélsőséges antarktiszi környezet, “az ördögi körülmények” miatt, ahogy annak idején Shackleton jellemezte őket.

Sir Ernest Henry Shackleton (hátul), az Antarktisz-kutatás aranykorának egyik kiemelkedő alakja, az expedíció vezetője

Egy nagyszabású tudományos expedíció azonban a mostani bejelentés szerint arra vállalkozik, hogy felkutassa a roncsot, felmérje állapotát és lefilmezze. Az Endurance22 a jövő év elején indul útnak egy jégtörő hajóval. Az expedíción nemzetközi tudóscsapat vesz részt, amelynek tagjai egyúttal a déli-sarki jeget és a klímaváltozás hatásait is tanulmányozzák.

Mensun Bound, az expedíció vezetője két éve, 2019-ben már indított egy kutatást az Endurance után, de azt a vállalkozást a szélsőséges időjárás miatt le kellett fújni. Bound a The Guardiannek elmondta, hogy miközben a globális felmelegedés az Antarktiszon rendkívül elszomorító, az olvadó jég javította az esélyeket a hajóroncs felfedezésére.

1915 január 18-án egy szélvihar segített a jégtorlasz felszámolásában és a hajó tovább tudott haladni, de néhány órával később újabb jégtorlaszok keletkeztek, és az Endurance befagyott a jégbe
A személyzet várt egy ellentétes irányú szélre, ami reményeik szerint széttörte volna a jégmezőt. Ez nem történt meg, a hajó hónapokra ottragadt a Weddell-tengeren; amikor a jégtáblák elkezdtek összetöredezni, a hajó nem bírta a nyomást, és 1915. október 27-én összetört
Majdnem egy hónappal később, november 21-én reggel a hajó teljesen elsüllyedt

Shackleton jég közé szorult hajója hónapokig sodródott, mielőtt a jég összeroppantotta volna. A hajó legénységének több tagja jégtáblákon úszva jutott el a lakatlan Elefánt-szigetre, Shackleton és öt társa pedig egy bálnavadászhajón érte el a Déli-Georgia-szigetet. Végül mindannyian megmenekültek. Az Endurance a feltételezések szerint több mint háromezer méter mélyen fekszik.

Bár a hajó összetört, faanyaga valószínűleg jó állapotban maradt fenn a rendkívüli hideg, a fény hiánya és a relatív oxigénhiány miatt.

Ezután a csapat végképp egyedül maradt a végtelen jégmezőkön, ahol még soha nem járt előttük ember

A magánfinanszírozású expedíciót a Falkland-szigeteki Tengeri Örökség Alapítvány (FMHT) tervezte, amely az 1914-ben a Falkland-szigeteki csata során elsüllyedt német hadihajók sikeres felkutatását is megszervezte. Az Endurance22 expedíció a dél-afrikai SA Agulhas II hajóval indul útnak, amely nagy teljesítményű jégtörőkkel van felszerelve.

A kereséshez víz alatti kutatójárműveket is használnak, amelyeken érzékelők, reflektorok és kamerák is vannak. Bound levéltári anyagok között kutatott és naplóbejegyzéseket böngészett, hogy a Frank Worsley, Shackleton navigátora által feljegyzett híres koordinátákon túl a roncs helyére vonatkozó nyomokat megtalálja.

(Fotók: Getty)

sarkkör | expedíció | jég | 1915 | elsüllyedt hajó

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram