Close
Sózás helyett savanyított szőlőhéj segíthet a csúszós utakon

Sózás helyett savanyított szőlőhéj segíthet a csúszós utakon

Csak Amerikában, körülbelül 27 millió tonna sót használnak el a téli utak járhatóbbá tétele miatt. Ez terhelő  a környezetnek, az autók sem szeretik, és az állatok mancsai sincsenek biztonságban. A Washington State University kutatói most egy olyan módszeren dolgoznak, ami hatékonyabb és környezettudatosabb, mint a sózás. Cukorrépa-, szőlő- és almahulladékkal oldanák meg a csúszós utak problematikáját. 

Miért káros az utak sózása? Amellett, hogy egyértelműen rongálja az utakat, a talajvízbe, tavakba, forrásokba is bekerül, ezzel pedig teljesen felforgatja az élővilág ritmusát. Városi környezetben károsíthatja az épített örökséget, ugyanúgy káros az autógumikra, nem beszélve a háziállatokról. A Washington State University kutatói azonban egy hatékony és jóval zöldebb megoldást találtak a csúszós, fagyos utak ellen.

Alaszkában voltak próbálkozások magnézium-kloriddal, ami ugyan egy fokkal jobb megoldás lenne, de túl költégesnek bizonyult. Az egyetemről ekkor kezdték behatóbban tanulmányozni az ügyet, és hamar rá is ébredtek, hogy meglévő és lebomló hulladékkal lehetne dolgozni a só mellett/helyett. Az állam nagy bazsarózsatermesztő, ezért az elhullott szirmokkal operáltak, és az így előállított, tulajdonképpen savanyított rózsaszirom sikeresnek tűnt.

A kapott elegy nem egy újabb kemikália, sokkal inkább az organikus hulladék újrafelhasználása.

Más térségekben céklával próbálkoztak, mivel a takarmányból nyert cukrok hasonlóan hatnak a fagyásra, mint a só. Sajnos ez nem a legjobb út, mert a cékla cukrai ugyanúgy kártékonyak a belvizekre, csak éppen a baktériumok elszaporodása miatt.

Vagyis a sót nem lehet ennyire könnyedén kivenni a képletből, úgy fest viszont, a mezőgazdasági hulladék – mint például az almalé vagy almabor készítése után megmaradt anyag, vagy a szőlőtermesztés melléktermékei – további kísérletezések után egy sokkal zöldebb fagymentesítő megoldást adnak majd a kezünkbe.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

szőlőhéj | utazás | zöld megoldások | tél | autózás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram