Close
Itt vár Budapest legkülönlegesebb szusiválasztéka 

Itt vár Budapest legkülönlegesebb szusiválasztéka 

Friss, autentikus, ugyanakkor egyedi szusimenüt készített a tavaszra a luxusszálloda étterme.

A tavasz beköszöntével debütált a Spago by Wolfgang Puck Budapest szusimenüje Tetsu Yahagi a Wolfgang Puck Fine Dining Group kulináris fejlesztési igazgatója és Szántó István vezető séf közös munkájának köszönhetően. A legfrissebb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokból megálmodott menü a japán konyha legjavát tükrözi  közérthető módon.

Tetsu Yahagi, aki több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik a szusikészítés művészetében, a legelismertebb japán mesterszakácsoktól tanult és jelenleg tizenegy étterem kulináris koncepciójáért felel világszerte. Minden fogásában részletekre figyelő kreatív szemlélet és ínycsiklandozó ízkombinációk jelennek meg. Wolfgang Puck Master Cheffel összefogva Tetsu Yahagi olyan menüt alkotott, amely a japán konyha legjavát tükrözi. Ők ketten mindig szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy felemeljék a világ kulináris színvonalát és most Magyarországon, a Spago vezető séfjével, Szántó Istvánnal közösen olyan szusimenüt alkottak, amely közérthető, de mégis autentikus fogásokat tartalmaz a magyar közönség számára.

Alapanyagok a világ minden tájáról

A koncepció célja az volt, hogy a Spagóban elkészítsék az eredeti japán szusit a lehető legjobb minőségű, legfrissebb halakból, de mindenképpen a Spago-koncepció keretein belül maradva, hogy az itteni közönség számára a lehető legélvezetesebb legyen. Wolfgang Puck szakmai iránymutatásával sokkal nemzetközibb, sokkal érthetőbb módon készítik a szusifogásokat, amellett, hogy az alapanyagok és a technikák a tradicionális vonalat követik.

Az étlap két részre oszlik, hiszen a hagyományos szusitekercseken kívül egyedi és kreatív opciók is megtalálhatók a menüben frissen marinált fogások címen.

A kínálat bővelkedik olyan fogásokban is, melyek a világ más Spago éttermeiben már nagy sikert arattak. Ilyen a Hawaii-ról érkezett fésűkagyló ceviche pácolt zöld papajával és thai csili-fokhagyma szósszal, vagy a szintén a szigetről érkezett Kalifornia tekercs tarisznyarákkal, masagóval és avokádóval. – Személyes kedvencem a sok közül a kellően pikáns, vibráló hamacsi sashimi szecsuán marináddal, de nehéz ellenállni a lazac rollunknak is, amit házi ponzuval kínálunk. – mondta Szántó István vezető séf. – A fogások friss és kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, a hozzájuk felhasznált halak pedig mind más-más forrásból származnak. A fésűkagyló a japán partokról, a lazac Skóciából, az aranydurbincs Olaszországból, a tonhal pedig srí lankai fogásból érkezik hozzánk. Mind egyedi tálalásban kerül az asztalokra.

Az új menühöz egyedi tálalás is készült

A szusi mellé széles szakéválasztékkal is készült az étterem, melyeket kézzel készített poharakból kínálnak. A Szabó Ádám keramikus által készített egyedi poharak húsz-harminc különféle színben érhetők el, és minden vendég ki tudja választani az ízlésének megfelelőt. Az egyik legkiválóbb magyar keramikus nemcsak poharakat, de teljes étkészletet álmodott meg a szusimenü mellé, ami így igazán komplex élményt nyújt fogyasztójának. – Étterembe nemcsak fizikai értelemben vett ételért járunk, hanem olyan komplex élményért, ami a lelkünket is táplálja. Az edényválasztás új szintekre emelheti, de akár tönkre is teheti ezt az élményt. A tányér éppolyan fontos eleme ennek a sok-sok összetevős receptnek, mint a makulátlan tisztaság, a kedves személyzet, az alapanyagok minősége vagy a séf személyisége – mondta Szabó Ádám.

A keramikus művész immár másfél éve dolgozik szorosan együtt a Spago by Wolfgang Puck csapatával. – A szusi és a hozzá kapcsolódó szaké edényeiben nagyon fontos volt, hogy minden egyes tárgynak egyedi, más és más karaktere legyen. Úgy gondolom, ahogy mi sem vagyunk egyformák, úgy az edényeink is legyenek különbözőek. Tetsu-val nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, mivel egy japán égetési technikát, a magas hőfokú fatüzes kerámiaégetést használom árulta el Szabó Ádám.

– A japán kultúrában a látványon túl kiemelt szerepe van a tárgyak tapintásának, taktilitásának, anyagi minőségének. Igyekeznek a komplett érzékelésünkre hatni, illetve ebben harmóniát teremteni. Tetsu külön kérése volt, hogy a szakés csészék különböző finomságú, formájú és vastagságú anyagokból készüljenek. Egészen más élmény egy vastagabb, zárt formájú, durvább anyagú kőedényből inni, mint egy nyitott, selymes porcelán csészéből. Az volt a cél, hogy a vendég megtapasztalhassa ezeket a különbözőségeket.  A természetközeliség az edények tervezésénél is fontos szempont volt. Az egyik tányér a hegyek között elterülő tó, a másik a földeken elolvadó hó látványát idézi. A tökéletlenség szépségét ünneplik ezek a tárgyak.

 

spago budapest | menü | Matild Palota | szusi | wolfgang puck

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram