Ha bármi jó van az aszályban, akkor ez az

Spanyolország történelmi aszályának egyik váratlan hozadéka örömet okozott a régészeknek: egy őskori kőkör került elő egy víztározóból.

A spanyol Stonehenge-et vagyis Dolmen de Guadalperal néven ismert több tucat megalitikus kőtömbből álló kört a feltételezések szerint Kr. e. 5000 környékén építették, és 1926-ban fedezte fel egy német régész, Hugo Obermaier.

1963-ban azonban Francisco Franco diktatúrája alatt a vidékfejlesztés jegyében elárasztották,

amikor létrehozták a Valdecanas víztározót a Tajo folyón. A tározó vízszintje most a 28 százalékára esett vissza, aminek örülhetnek a kutatók és a turisták, a helyi gazdálkodók azonban már kevésbé.

Dolmeneknek nevezik azokat a felállított kőtömböket, melyek nem ritkán egy keresztbe fektetett tömböt tartanak. Ezeket a képződményeket a mellettük gyakran előforduló emberi maradványok miatt sokan síremlékeknek gondolják.

Az ehhez hasonló ősi emlékek szakrális utazásra csábítják az embert, amelyre kiváló alkalom valamelyik napforduló vagy napéjegyenlőség, például az őszi, de a régészetrajongóknak Róma új múzeumát is látniuk kell, és feltehetően ez az újonnan felfedezett város is számot tart az érdeklődésükre.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

spanyolország | Stonehenge | Dolmen de Guadalperal

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom