Close
Ha bármi jó van az aszályban, akkor ez az

Ha bármi jó van az aszályban, akkor ez az

Spanyolország történelmi aszályának egyik váratlan hozadéka örömet okozott a régészeknek: egy őskori kőkör került elő egy víztározóból.

A spanyol Stonehenge-et vagyis Dolmen de Guadalperal néven ismert több tucat megalitikus kőtömbből álló kört a feltételezések szerint Kr. e. 5000 környékén építették, és 1926-ban fedezte fel egy német régész, Hugo Obermaier.

1963-ban azonban Francisco Franco diktatúrája alatt a vidékfejlesztés jegyében elárasztották,

amikor létrehozták a Valdecanas víztározót a Tajo folyón. A tározó vízszintje most a 28 százalékára esett vissza, aminek örülhetnek a kutatók és a turisták, a helyi gazdálkodók azonban már kevésbé.

Dolmeneknek nevezik azokat a felállított kőtömböket, melyek nem ritkán egy keresztbe fektetett tömböt tartanak. Ezeket a képződményeket a mellettük gyakran előforduló emberi maradványok miatt sokan síremlékeknek gondolják.

Az ehhez hasonló ősi emlékek szakrális utazásra csábítják az embert, amelyre kiváló alkalom valamelyik napforduló vagy napéjegyenlőség, például az őszi, de a régészetrajongóknak Róma új múzeumát is látniuk kell, és feltehetően ez az újonnan felfedezett város is számot tart az érdeklődésükre.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

Stonehenge | spanyolország | Dolmen de Guadalperal

FOLYTASD EZZEL

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram