Close
Róma új múzeumát minden régészetrajongónak látnia kell

Róma új múzeumát minden régészetrajongónak látnia kell

Rómában ebben a hónapban nyílik a Megmentett Műtárgyak Múzeuma (Museo dell’Arte Salvata).

Az intézmény olyan tárgyakat mutat be, amelyeket az ország területéről loptak el és csempésztek ki az Egyesült Államokba az elmúlt évtizedekben. Az Olaszországba fokozatosan visszakerülő mintegy 260 etruszk, görög és római műtárgy közül körülbelül százat állítottak ki az első tárlat részeként Diocletianus termáiban.

Az i.e. nyolcadik-negyedik századból, a Róma közeli Cerveteri lelőhelyéről származó darabok között többek között faragott etruszk figurákat és impozáns, festett üvegedények láthatók. Az egyik kiállított műtárgy egy több mint egy méter magas, vörös-fehér edény az i.e. hetedik századból, amely az Odüsszeiából ábrázol egy jelenetet, méghozzá Polüphémosz küklópsz megvakítását.

Egy másik figyelemre méltó darab Septimius Severus római császár márvány mellszobra, amit 1984-ben loptak el egy campaniai múzeumból,

és majdnem négy évtizeddel később, New Yorkban találtak meg – közvetlenül azelőtt, hogy a Christie’s aukcióra bocsátotta volna.

A műtárgyak nagy részét a ’80-as évek elején lopták el a tombarolik vagy sírrablók, akik illegális ásatások során tettek rájuk szert. Az Amerikában eladott darabok magángyűjteményekbe, múzeumokba és aukciós házakba kerültek, megtalálásukban pedig nagy szerep jutott a rendőrség 1969-ben alakult örökségvédelmi osztályának, amely eddig több mint hárommillió ellopott műtárgyat juttatott vissza Olaszországba.

A múzeumban néhány havonta változnak majd a kiállított tárgyak, ahogyan a lekerülő darabokat visszaviszik az eredeti helyükre. A mostani kiállítás október 15-ig lesz látható.

Az év egyik legizgalmasabb látnivalóját is Rómában találjuk, itt pedig csodaszép olasz kisvárosokat mutatunk, amelyekről talán még nem is hallottál.

(Forrás: Smithsonian Magazine, The Guardian, képek: Getty Images)

ásatás | illegális | múzeum | műtárgyak | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Egy új, virtuális túrán fedezhetjük fel Egyiptom titkait

Megnéznéd az életedet egy időgépen át? A Ludwigban most becsatolhatod az időgép-övet!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram