Close
Róma új múzeumát minden régészetrajongónak látnia kell

Róma új múzeumát minden régészetrajongónak látnia kell

Rómában ebben a hónapban nyílik a Megmentett Műtárgyak Múzeuma (Museo dell’Arte Salvata).

Az intézmény olyan tárgyakat mutat be, amelyeket az ország területéről loptak el és csempésztek ki az Egyesült Államokba az elmúlt évtizedekben. Az Olaszországba fokozatosan visszakerülő mintegy 260 etruszk, görög és római műtárgy közül körülbelül százat állítottak ki az első tárlat részeként Diocletianus termáiban.

Az i.e. nyolcadik-negyedik századból, a Róma közeli Cerveteri lelőhelyéről származó darabok között többek között faragott etruszk figurákat és impozáns, festett üvegedények láthatók. Az egyik kiállított műtárgy egy több mint egy méter magas, vörös-fehér edény az i.e. hetedik századból, amely az Odüsszeiából ábrázol egy jelenetet, méghozzá Polüphémosz küklópsz megvakítását.

Egy másik figyelemre méltó darab Septimius Severus római császár márvány mellszobra, amit 1984-ben loptak el egy campaniai múzeumból,

és majdnem négy évtizeddel később, New Yorkban találtak meg – közvetlenül azelőtt, hogy a Christie’s aukcióra bocsátotta volna.

A műtárgyak nagy részét a ’80-as évek elején lopták el a tombarolik vagy sírrablók, akik illegális ásatások során tettek rájuk szert. Az Amerikában eladott darabok magángyűjteményekbe, múzeumokba és aukciós házakba kerültek, megtalálásukban pedig nagy szerep jutott a rendőrség 1969-ben alakult örökségvédelmi osztályának, amely eddig több mint hárommillió ellopott műtárgyat juttatott vissza Olaszországba.

A múzeumban néhány havonta változnak majd a kiállított tárgyak, ahogyan a lekerülő darabokat visszaviszik az eredeti helyükre. A mostani kiállítás október 15-ig lesz látható.

Az év egyik legizgalmasabb látnivalóját is Rómában találjuk, itt pedig csodaszép olasz kisvárosokat mutatunk, amelyekről talán még nem is hallottál.

(Forrás: Smithsonian Magazine, The Guardian, képek: Getty Images)

lopott | olaszország | múzeum | ásatás | illegális

FOLYTASD EZZEL

Így indították el a Disney+-t Közép-Európában

A természet erejét szólaltatja meg az évad művésze – Interjú Baráth Emőkével

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom