Close
Ezekre a helyekre utaznak legszívesebben az olaszok Olaszországban

Ezekre a helyekre utaznak legszívesebben az olaszok Olaszországban

Ha úgy akarod bejárni Olaszországot, mint a helyiek, akkor csak tölts egy finom italt, és olvasd el, mely helyekre szeretnek menni országukon belül az olaszok!

Az olaszokról köztudott, hogy szeretnek az országukon belül is nyaralni – nézzük csak meg egy átlagos augusztusukat,

amikor mindenki úgy megiramodik a tengerparthoz, mintha csak július 31-én, éjfélkor termett volna ott az ország körül a sós víz.

Teljes irodák kapcsolják be ilyenkor az automata nyaraló-hangpostát, és az olaszok egy teljes hónapra a tengerpartokra vonulnak. De a tengernél sem oda mennek, ahová a turisták – más úti céljaik pedig szintén letérnek a szokásos idegenforgalmi csapásvonalról. Egy Velencében élő olasz beszámolója következik, hová szoktak vonulni az olaszok vakációzni.

Tuscia, Lazio

Az ősi etruszk civilizáció után elnevezett régió csupán pár órányira fekszik Rómától északra, és mindent meglelhetünk, ami csak kell: mesés dombok és falvak a dombtetőkön, ragyogó tavak, nyers sziklák. Az egyik kedvenc falu itt Civita di Bagnoregio, az egyik legszebb borghi (azaz fallal körülvett település),

mely három kanyon közé ékelődik és mindösszesen tizenkét állandó lakója van.

A falut csak egy 366 méteres hídon át lehet megközelíteni a völgyön át, ahonnan egy reneszánszkori faluba érünk. A település jóval nagyobb volt, jelentős része azonban bezuhant a kanyonba.

Itt érdemes megebédelni az Alma Civitában, mely egy kétezer éves etruszk barlangban operáló étterem, szállásként pedig a Locanda della Buona Ventura lesz a helyi barátunk, no meg az éjszaka kóborló macskák. A környéken nézzük meg a Palazzo dei Papit Viterbóban, valamint a Bolsenát, Európa legnagyobb vulkanikus tavát!

Urbino, Marche

Urbino az egyik nagyon szép művészeti város Olaszországban, amelyet nagyon kedvelnek a helyiek.

Itt megnézhetjük a Montefeltrók örökségét, a Palazzo Ducalét –

de Urbino nemcsak ebből áll, hanem egy igazi egyetemi városról beszélünk, jobb időkben tele élettel.

Az utcákon sétálgatva hamisítatlan olasz hangulatot élvezhetünk, a közelben pedig középkori kastélyromokat is megnézhetünk, például a Parco della Resistenzát.

Maremma, Toszkána

Toszkána nem csak a filmkockákról ismert, bukolikusan szép dombos-ciprusos-olajfás csoda: a helyiek egyik tippje a régió, Lazióval határos része.

Tengerpartok, völgyek közé és tetejére ékelt, drámai városkák, kiváló ételek és italok várnak Toszkána ezen eldugott szegletében.

Nyáron a Monte Argentario tengerpartja nagy olasz favorit, valamint a sziklákból kivájt meredély szélén ékeskedő Pitigliano városa, vagy épp a tengerpartra néző Capalbio is sok helyi kedvence. A Monte Amiata alvó vulkánt megkerülve Saturnia bámulatos termálforrásai várnak – itt érdemes lehet pár éjszakát el is tölteni a Terme di Saturnia hotelben, ahol a helyi vízben fürödhetünk.

Alpe di Siusi, Dél-Tirol

Augusztusban egy olasz két dolog közül választ: tenger vagy hegy. Ha a hegyekre esik a bólintás, akkor pedig irány a Dolomitok fésűfogszerűen az egekbe meredő varázslata!

Alpe di Siusi egy itt fekvő kis település, olyan vakítóan zöld rétekkel és legelésző tehenekkel, mintha egy eltúlzott filmben lennék, pedig itt ez a hétköznap.

Ebben a régióban kicsit jobban Ausztriában érezzük magunkat, mintsem Olaszországban, de ez a kettősség nagyon jól működik: olyan lehet itt olaszként nyaralni, mintha már fél lábbal osztrákföldön lennél. Szállásként tökéletes választás az Adler Lodge Alpe, egy modern chalet stílusú hotel, ahová tehéncsengettyűk hangját hozza a szél, és ahonnan feszített víztükrű medencéből csodálhatjuk a Dolomitokat.

Salento, Puglia

Míg a külföldiek az olasz csizma sarkát a Bari-féle fehérköves, aranyos halászfalukért és a trullikért látogatják előszeretettel, addig az olaszok közt sokkal népszerűbb a legdélebbi csücsökben fekvő Salentói-félsziget. Lecce a környék legfontosabb városa, ahol barokk építészeti gyöngyszemeket is megcsodálhatunk, de szintén nem érdemes kihagyni Nardót, ami jóval apróbb, kevésbé kikozmetikázott, mégis ugyanannyira romantikus célállomás.

A parti rész is nagyon különleges: a keleti oldalon drámai sziklák és természeti csodák várnak, például a sztalagtitokkal és sztalagmitokkal teli Zinzulusa-barlang, a nyugati parton pedig olyan tengerparti részek, amelyek még Olaszországban is egyedülállóak.

Pescolusét például úgy ismerik, mint Puglia válaszát a Maldív-szigetekre: több kilométer ragyogó, finomhomokos, lágyan hullámzó vízpart. A környéken az olaszok szeretik a tengerparti Gallipoli halászfalut és kicsit északabbra Punta Prosciuttót, egy dűnés, homokos partot, kristálytiszta vízzel. Hotelek közül érdemes megnézni a Leccében található La Fiermontinát: egy modern, művészi szálloda, melynek olajfákkal övezett medencés kertjében garantált az édes lelassulás.

Olaszországot nem lehet elégszer szeretni: ha még maradnál Itáliában, akkor olvasd el, milyen egyeurós olaszház-tulajdonosnak lenni a valóságban, nézd meg, melyik sziget lett Olaszország kulturális fővárosa, vagy merülj el egy magyar fotós csodálatos képein keresztül a Dolomitok szépségében!

(Forrás: Travelandleisure, fotók: Getty, Unsplash)

marche | olaszország | dél tirol | nagy sztori | alpe di siusi

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram