Close
Hihetetlen színű olaszországi hegyi tónál járt egy magyar fotós

Hihetetlen színű olaszországi hegyi tónál járt egy magyar fotós

Tóth Gergely ezúttal Itália északi felében kalandozott, ahonnan képes beszámolóval tért haza.

“Régi gimnáziumi barátokkal évente egyszer rövid expedícióra indulunk, ennek eredményeként idén a Dolomitokban kötöttünk ki. Megbeszéltük, hogy ebben az évben nem szállunk repülőre, mert több szempontból is túlságosan kockázatos lenne, így maradt a klasszikus road trip. Szállást nem szerveztünk előzetesen, helyette vittünk sátrakat és felszerelést. Amúgy is rettenetesen felverte az árakat a vírushelyzet, így a majd kiderül-alapon vágtunk neki az útnak” – mesél a túra hátterének részleteiről Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren, ahogyan egyik vadregényes szardíniai kirándulását is.

Az olaszországi Dolomitokban a naplementék rózsaszínebbek, mint bárhol máshol a földön. Tényleg meseszerű arrafelé az egész, másik fő varázsát pedig a hegyek különleges színváltozása jelenti. Ez a hegyek kőzetanyagának, pontosabban annak magnéziumtartalmának köszönhető, amely a különböző fényekben különböző színeket ölt. A hegyek hol barnás-vöröses, hol kékes-lila színben tündökölnek. A legszebb színeket napkeltekor és napnyugtakor láthatjuk, amikor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok.

“Első állomásként Tre Cime felé vettük az irányt, viszont odaérve legnagyobb megdöbbenésemre nem engedtek fel a hegyi úton, mert megtelt a hegy emberekkel, tele lett a felső parkoló. Azt tudtam, hogy főleg főszezonban menő helynek számít, de a megváltozott helyzet miatt eszembe sem jutott, hogy tömeg lehet, pedig kiábrándítóan sok ember volt mindenhol. Ezért új célpontot kellett keresnünk, végül a nem túl távoli Lago di Sorapisst választottuk. Utólag jó döntésnek bizonyult, mert estére eltűntek az emberek, és Tre Cime környékét is befoglalhattuk” – folytatja Tóth Gergely a beszámolót.

A Sorapiss-tó egy tengerszem Észak-Olaszországban, a Dolomitok Sorapiss nevű hegycsoportjában, Veneto régióban és igen festői természeti környezetben. Hegycsúcsokkal körülvett katlanban található, melyhez két túraútvonal is vezet.

“Van egy egyszerűbb, rövidebb, és nem túl megterhelő, de útközben sok emberrel, és akad egy sokkal spártaibb, hosszabb, mászósabb túra is nagyon kevés emberrel. Mi az utóbbit választottuk. Megterhelő, de végig gyönyörű útvonal, ám a tó hihetetlen kék színe és a környezete végül kárpótol a megpróbáltatásokért. A tavat körülvevő sziklacsúcs egyikét Dito di Diónak, azaz Isten ujjának is nevezik.”

Tóth Gergely az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott. Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

Tre Cime | tóth gergely | túra | hegyek | fotó

FOLYTASD EZZEL

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram