Close
Úgy mutatja meg Izland földöntúli oldalát egy magyar fotós, ahogy keveseknek sikerül

Úgy mutatja meg Izland földöntúli oldalát egy magyar fotós, ahogy keveseknek sikerül

Izland fantasztikus földrajzi adottságaival sokak kedvenc úti céljának számít. Már mi is többször beszámoltunk Nagy Gábor fotós csodás képeiről, most egy másik hazai utazó/fotográfus, Tóth Gergely munkáit mutatjuk be, és közben kicsit el is beszélgetünk vele.

– Mi volt a legnehezebb a fotók és a videó készítésekor?

– A legnehezebb faktor a kiszámíthatatlan időjárás volt. Nagyon igaz az izlandi mondás, miszerint ha rossz az idő, várj öt percet, és majd megváltozik. Egy sárga riasztás kellős közepén érkeztem a szigetre szélviharok miatt, de ez északon mindig benne van a pakliban. A felföldön pláne, folyamatosan változik az idő, így az egyik túra alkalmával nagyjából húsz perc alatt kellemes napsütéses idő átváltott különösebb figyelmeztetés és előjel nélkül vad szembeszél, hó és jégeső kombinációba, aztán vissza felhős-naposba – majd ez a sorminta ismétlődött még vagy ötször egymás után.

Cserébe olyan egyszeri és megismételhetetlen látvány fogadja az embert a friss hófedte hegyekkel, szórt fényekkel, ami minden addigi megpróbáltatást azonnal elfeledtet.

Landmannalaugar

– Mit kell tudni rólad?

– Szakmailag az elmúlt tizenhárom évben kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D authoringgal foglalkoztam. Az authoring tevékenység a filmek fizikai kiadásának teljeskörű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgoztam Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Jelenleg a Macskafogó felújított kiadásán dolgozom éppen. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozom, mely tevékenységeknek nemrég életre hívott weblapom ad otthont.

Tavaly közel húsz év budapesti élet után Piliscsabára költöztem csodás feleségemmel és két gyermekemmel, Lucával és Vincével. A jövőre nézve szabadidőmben tervezem a Pilis részletesebb dokumentálását is, mert szerencsére itthon is bőven akadnak helyek, melyekre jó néha rácsodálkozni.

Bláhylur

– Milyen utakat tervezel még?

– Idén szeptember közepén visszatérek Izlandra, immáron harmadszor, de biztosan nem utoljára. Az egyszerűbb utazási lehetőségek és a tömegturizmus miatt Izland igen népszerű célpont lett, viszont alapvető különbség van a könnyen megközelíthető fő út – Ring-road – mentén található populáris helyek és a felföld között. A felföldre egyénileg évente mindössze bő három hónapig van lehetőség eljutni – átlagosan június közepétől szeptember végéig vannak nyitva a földutak – F-roads –, ahol állandóan változó szélességű és mélységű folyókon/átfolyásokon átkelve lehet közlekedni, kizárólag négykerék-meghajtású autókkal.

Ezek miatt és főleg utószezonban nagyon kevés emberrel lehet találkozni, ami a megszokott modern világunkban igazi kuriózum a hihetetlen látvány mellett.

Az idei utam célja még mélyebben elveszni a felföld csodái között, s dokumentálni az élményeket a földről és a levegőből is – és persze felfedezni és kipipálni néhány új természetes geotermikus fürdőhelyet a bakancslistámról. Régóta tervezek egy utazást a Feröer-szigetekre, Korzikára, illetve egyszer nagyon szeretnék eljutni Grönlandra is.

tóth gergely | izland | drón | fotózás

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram