Close
Ő az a fotós, aki elvisz a túlvilágra – Nagy Gábor-portré

Ő az a fotós, aki elvisz a túlvilágra – Nagy Gábor-portré

“Amikor utazom, akkor fotózok. Úgyhogy utazom.” Nagy Gábor Instagram-profiljának mottójából kiderül, hogy mire számíthat az oldalára tévedő. A civilben reklámszakemberként dolgozó hobbifényképész nevét itthon kevesebben ismerik, mint külföldön, holott megkapó tájképeinek köszönhetően pillanatok alatt tizenhatezer követőt tudott összerántani az Instagramon. Hogy mindez hogyan sikerült, azt ő maga meséli el. 

Fotózás szempontjából nyilván nem hátrány, ha az ember reklámügynökségnél dolgozik, ahol naponta meg kell csapolnia a kreatív vénáját. Nagy Gábor szövegíróként több mint öt esztendeje tagja az egyik ismert hazai reklámügynökségnek, de a napi nyolcórás meló után is marad energiája a nem ritkán majdnem ugyanannyi munkaórát beszippantó fotózásra. Ennek pedig mi, Instagram-lájkolók örülhetünk a legjobban.

Val d’Orcia, Toszkána

Merthogy Gábor Instagram-feedjét végigpörgetve egy letisztult, minimalista világba csöppenünk, és nehezen megközelíthető, túlvilági hangulatot árasztó helyekre juthatunk el.

Gesause
Gesause

Végignézve a fiókját, két-három dolog egyből feltűnhet: a tájképjellegű fotókat általában egy erős motívum viszi el, a felvételek többsége ősszel és télen készült, valamint zord, hegyvidéki tájakat ábrázolnak.

“Télen valahogy jóval intimebb a viszony a természettel. Ugyan kevesebb inger ér, de ami van, az nagyon erős. Alig akadnak színek, ellenben sokkal inkább áthat rajtunk a hideg, és sokkal jobban érezzük a jelenlétünket a természetben. Ezért szívesebben megyek az északi országokba vagy a hegyekbe” – avat be fotográfiai filozófiájába a komolyabb szintű fényképezést mindössze két éve művelő Gábor.

Gesause

Talán a munkájából adódóan is vizuálisan fejlettnek érezte magát, átlagon felüli témaérzékenységgel. Rengeteget utazott és utazik ma is, a túrákon pedig rögtön elővette a telefont, ha valami megörökíteni valót látott. A fordulópontot egy izlandi utazás jelentette, ahová már kölcsöngéppel érkezett. A tűz és a jég szigetén aztán annyira beleszerelmesedett a fotózásba, hogy utána két hónapon belül beruházott egy saját gépre, és onnantól kezdve egyre erősebb lett a jelenléte a képmegosztó oldalon.

Izland
Izland

Nehéz lenne megállapítani, hogy manapság dj-ből vagy fotósból van-e több az országban, de akárhogy is, valahogyan muszáj kitűnnie a tömegből annak, aki nem szeretne például tucatprofilt működtetni az Instagramon.

Izland

Nagy Gábor csatornájáról egy szó juthat eszünkbe, ami miatt kiemelkedik a többi természetfotós közül, ez pedig az őszinteség. Nincsenek beállított, mesterkélt helyzetek, nincsenek divatos helyszíneken négyszázhatvanhetedjére is ugyanazzal a beállítással ellőtt pillanatok.

“Szeretem, ha minél kevesebb dolog szerepel egy képen, próbálom a legelemibb részletekig visszafejteni a fotót. Az utóbbi időben a rengeteg munkának köszönhetően ráállt a szemem az érdekesebb kompozíciókra” – mondja Gábor, aki szerint ez az őszinteség egy jókora előnyt jelent ahhoz, hogy képes legyen kitűnni az instás természetfotósok sokadalmából, mert napjainkban nem könnyű egyedi tartalmat kínáló csatornára bukkanni.  A legtöbben ugyanazon trendi helyekre mennek el, hogy aztán az ezerszer látott beállítással elkészítsék ugyanazt a képet, de ő inkább máshonnan fotózva, más fényeléssel, netán fél órával később a helyszínre érkezve készít el egy teljesen különbözőt.

Ha ebből a szögből nézzük, talán könnyebb dolga van: nem a már unalomig ismert kép reprodukálásával próbál meg fent maradni a vízen, hanem egyediségre törekszik. Persze mindehhez nem árt egy erős személyiség és egy saját stílus, no meg a reklámügynökséges tapasztalat miatt sem hendikeppel lépett rá az Instagram-sztrádára.

“Előnyömre válik, hogy a reklámszakmában dolgozom, mert a fotózáshoz amolyan projektalapon állok hozzá. Még mielőtt elkészítettem az első képemet, stílusok és inspirációk után kutattam, leírtam a stratégiát, hogy milyen jellegű fotót szeretnék viszontlátni, illetve próbáltam meghatározni a nekem tetsző vizuális világot. Autodidakta módon megtanultam utómunkázni, mert mindenképp »utómunka-heavy« képeket akartam, ugyanis az elkészült fotó csak az alapot jelenti, az igazi varázslat a számítógépen történik. Persze mindig próbáltam és próbálok figyelni arra, nehogy elvaduljon a kép, és nehogy »na ilyet nem lehet« hatást keltsen az emberekben. Igyekszem az időjárási körülményeket is figyelembe véve az ideális kompozíciót megtalálva a legjobb képet elkészíteni, hogy az utómunkában már csak színezni kelljen.

Izland
Izland

A képeket vizslatva még egy érdekesség feltűnhet: ritkán szerepelnek köztük Magyarországon elkapott pillanatok, eddig kizárólag a Balaton környékén készített fotókat tett közzé. A gasztro- vagy portréfotózás irányába nem tervez váltani, mert egyrészt hobbiként tekint a fényképezésre, másrészt sokkal közelebb áll hozzá a természetfotózás.

Val d’Orcia, Toszkána
Dolomitok, Észak-Olaszország

“Irdatlan mennyiségű energiát égetek el, de nagyon sok mindent vissza is kapok, amikből pedig a munkámban tudok profitálni. A munkanapot követően még öt-hat órát foglalkozom a fotózással, mert ha nem gondoznám napi szinten az Instagramomat, elfelejtenének. Izgalmas folyamat ez, amolyan kampányszerűség: este hat és hét óra között szoktam posztolni, de ez alatt nem a képfeltöltésre kell csupán gondolni, hanem muszáj figyelni a többi fotós fiókját, kapcsolatot tartani velük, kommentekre, üzenetekre reagálni, hashtageket vadászni, figyelni, hogy milyen arányban és honnan érkeznek a lájkolók vagy a követők, illetve felkutatni azokat a szállodákat, melyek az utazás során a bázist jelenthetik.

Dolomitok, Észak-Olaszország

Egy publikált Insta-kép mindennel együtt nagyjából öt-hat órás munka eredménye.”

Ami a ütemtervet illeti, Gábor először kitalálja, hová szeretne eljutni, aztán csekkolja az agyonfotózott részeket, hogy oda még véletlenül se tévedjen. Inkább eldugott helyeket hajszol, ahol alig-alig vagy ami még jobb, egyáltalán nincsenek turisták. A legutóbbi izlandi útja során feltárt helyek kapcsán például írt neki egy fiatalember, és csodálkozva kérdezte, hogy ide meg hogyan sikerült eltalálnia, mert ő születése óta ott él, és még soha sem hallott róla.

Izland

Esetenként felveszi a kapcsolatot a kinézett szállodával, hogy posztokért és betagelésért cserébe eltölthessen ott néhány éjszakát. Ez utóbbit nem úgy kell elképzelni, hogy a hotelszobában készül róla egy fotó, amint egy pohár vörösborral a kezében mosolyogva megköszöni a vendéglátást, mert azzal az eddigi munkájának vágna alá, hanem mondjuk a hotel környékéről lő pár izgalmasabb képet, megemlítve a posztokban a kiindulópontként szolgáló szállodát.

Dolomitok, Észak-Olaszország
Gesause és Izland

Az Instagram-bumm egyébként óriási lökést adott a turisztikának. Elég csak a már említett Izlandot felhozni példának, ahová nagyjából két éve ömlenek a turisták, mert a közösségi média elárasztotta az internetet az egyébként valóban lenyűgöző izlandi vízesésekkel és jéghegyekkel, egy olyan trendet generálva, melynek hozamaként az emberek el akarnak jutni a neten eléjük tolt helyekre, hogy meglőjék az ott látott a képeket.

Gábornak Izland jelentette az egyik legnagyobb élményét a kalandozásai során. A másik ilyen az olaszországi Toszkána volt, aminek egyes régiói az általa kedvelt minimál vonulatba tartoztak, a reggeli napfelkelték pedig akkora örömforrást jelentettek neki, mint régen egy Radiohead-koncert.

Szlovénia és Weschel

A jövő? Készül a honlapja, tervez Youtube-csatornát, de mindenek előtt szeretne eljutni Grönlandra, Alaszkába, a francia Alpokba, a Pireneusokra, Skóciába, Grúziába, a Feröer-szigetekre… Meglepő módon olyan helyekre, ahol a hideg, a hó és a hegyek regnálnak.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Indul a magyar online piactér, ahol minden ötlethez van egy szponzor
Váratlan területen okozott brutális drágulást és káoszt az orosz-ukrán háború
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom