Close
Ilyen az igazi dolce vita a Dolomitokban

Ilyen az igazi dolce vita a Dolomitokban

Az olaszországi Dolomitokban a naplementék rózsaszínebbek, mint bárhol máshol a földön. Tényleg meseszerű arrafelé az egész, másik fő varázsát pedig a hegyek különleges színváltozása jelenti.

Ez a hegyek kőzetanyagának, pontosabban annak magnéziumtartalmának köszönhető, amely a különböző fényekben különböző színeket ölt. A hegyek hol barnás-vöröses, hol kékes-lila színben tündökölnek. A legszebb színeket napkeltekor és napnyugtakor láthatjuk, amikor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok.

Ez a jelenség annyira különleges, hogy saját neve is van: enrosadira, ami egy gyönyörű olasz szó, és körülbelül azt jelenti, hogy rózsaszínbe burkolózás.

A Dolomitok a kőzetről kapta a nevét, ami pedig eredetileg Déodat Gratet de Dolomieu márki, francia geológus nevéből származik, aki ezt a szokatlan kőszerkezetet azonosította. A hegység különleges alakzatú hegycsúcsairól híres: fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák és mély szakadékok változakoznak, és teszik azt a vidéket oly különlegessé.

A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok pedig a mai hegyek őseinek számítottak. A Dolomitok tehát egy öreg hegység, nagyon különleges formájú hegyekkel.

A völgyek telis-tele vannak gyors sodrású hegyi patakokkal, amelyek helyenként gyönyörű tavakba folynak össze.

Mitikus hely, az alpinizmus bölcsője. Ott kezdte a hegymászást Reinhold Messner – ő volt az első, aki egyedül megmászta a Mount Everest csúcsát oxigénpalack használata nélkül –, aztán Comici, Cassin és még nagyon sok híres alpinista, az olasz és az alpesi hegymászás úttörői.

A Dolomitok (olasz nyelven Dolomiti, német nyelven Dolomiten, friuli nyelven Dolomitis) az Alpokhoz tartozik. Észak-Olaszországban fekszik, legnagyobb része a Veneto régióban található Belluno megye területén, továbbá Trentino-Alto Adige autonóm régió Bolzano és Trento megyéjében, és Friuli-Venezia Giulia autonóm régióban. A különlegesen csodás vidék ma már védett is, 2009 óta része az UNESCO Világörökségének.

A Dolomitok fővárosa Cortina d’Ampezzo, egy valódi alpesi ékszerdoboz, rengeteg étteremmel és túrázókra specializálódott kis üzlettel, szállodával. Én mindig a kempingeket preferáltam, több is van belőlük, szuperjól felszerelt mindegyik. De bármelyik albergo (kis szálloda, tipikus olasz névvel, ami leginkább családi vállalkozást takar) ajtaján kopogtatunk be, nem fogunk csalódni.

A Cinque Torri, azaz az öt torony kihagyhatatlan túracélpont, a sziklamászók kedvenc paradicsoma. A Cortina d’Ampezzo és a Falzarego-hágó közötti fennsíkon található, a legmagasabb csúcs a Nagy Torony, azaz a Torre Grande, 2361 méter. E tornyok védelméből lőtte az olasz nehéztüzérség a lagazuoi sziklafalának tetején beásott osztrák–magyar védőállásokat az első világháborúban. Aki csak túrázni szeretne, a Falzarego-hágóból könnyedén felsétálhat, és a tornyok melletti Rifugio Scoiattoliban megihat egy hideg sört vagy egy forró ristrettót, azaz rövid olasz kávét.

A vakmerőbbek felkapaszkodhatnak az egyik via ferratára, azaz vasalt útra, amelyeknek a Dolomitok az őshazája. Ez a drótkötelekkel és létrákkal tarkított, sziklafalba épített túraútvonal eredetileg nem sportcélokra készült, a világháborúban a katonák közlekedését segítette. A Dolomitokban rengeteg sziklaalagút is van, ma már mind turistalátványosság, de ezek is a világháborúban születtek.

Egyik kevésbé ismert csoportja a Schiara, az egyik legjellegzetesebb sziklaformáció, tűhegyes csúcsok és karcsú sziklatűk váltakoznak rajta, és teszik igen vaddá ezt a tájat. A Schiara déli fala az egyik legnagyobb a Dolomitokban.

És itt van a Zacchi, az első via ferrata, amit megnyitottak a turisták előtt is. Az utat Luigi Zacchi építette ki a hetedik műszaki ezred katonáival: akit érdekel a történelem, annak különösen ajánlott ez a szakasz! Egy fantasztikusan szép erdőben három óra gyaloglás után lehet elérni a Settimo Alpini Rifugiót, miközben egy gyönyörű kanyon mellett vezet fel az ösvény. Ha van időnk, a kanyonban meg lehet mártózni, mert fantasztikus sziklamedencék kísérik az utat. A Schiara-csoport azért is különleges része a Dolomitoknak, mert egy helyen található ott legalább öt igen nehéz via ferrata.

Körülbelül egyórás túrával lehet elérni a háztól a Zacchi utat. A ferrata egy kis barlangból indul, amelyben egy rendívüli, modern freskó is látható. 1800 méterről rajtol az út egy szűk kéményben, melyből létrán kell kikapaszkodni egy párkányra. Onnan látszik a Marmol ferrata is, amelyen visszafelé lehet lejönni. Egy tizenöt méteres, nehéz, kemény rész után meredek sziklatűk között haladunk, alattunk a mélység, onnan már látszik Gusela del Vescova negyvenméteres monolitoszlopa is. Arra egy klasszikus hegymászóút vezet.

Ott egy kis piros fémbivakot találni (pici szállás, ami védelmet nyújt a zord időben esetén), amely vihar esetén nagyon jól jöhet. A Monte Schiara csúcsára a Berti ferratán lehet tovább menni, majd egy kis hágó következik, onnan létrák segítségével érünk fel a tetejébe.

Akit elragad a via ferrata-láz, induljon neki a Civettának, azaz a Bagolynak! A coldai menedékházban kell szállást foglalni és idejében lefeküdni, mert a túra bizony elég hosszú. A Civetta 3219 méteres csúcsa a Dolomitok ötödik legmagasabbja, nem érdemes lebecsülni. A csúcsra vezető via ferrata Alleghesi nem túl nehéz, viszont több mint nyolcszáz méter, tehát nagyon, de nagyon hosszúnak számít.

És a lefelé vezető út még hoszabb, érdemes korán nekivágni!

A túrák után elidőzhetünk Cortina d’Ampezzóban, bármelyik bár teraszán ücsörögve végigpásztázhatjuk a Dolomitok fantasztikus csúcsait, miközben az olaszok élnek, bringáznak, túráznak, via ferratáznak, élvezik az életet. Igazi dolce vita alpesi módra.

Ez is érdekelhet:

(A szerző fotóival.)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom