Close
Csodszép új helyszínek kerültek az UNESCO Világörökségének védelme alá

Csodszép új helyszínek kerültek az UNESCO Világörökségének védelme alá

A napokban az azerbajdzsáni Bakuban ülésezett az UNESCO Világörökség Bizottsága, amely évente döntést hoz az új világörökségi helyszínek elfogadásáról, valamint a veszélyeztetett helyszínek listáját is frissíti. Idén is felkerült rá megannyi természeti, kulturális és vegyes helyszín a Burkina Fasó-i ősi vaskohászattól kezdve egészen a lisszaboni barokk palotáig – közülük mutatunk be most tízet. 

Babilon

A Bagdadtól nyolcvanöt kilométerre található Babilon Kr. e. 625. és 539. között az Újbabiloni Birodalom fővárosaként tündökölt.

Az ősi iraki város maradványai, a külső és a belső falak, a kapuk, a paloták és a templomok emlékeztetnek az ókori világ egyik legnagyobb hatalmú birodalmára.

Burkina Faso

A kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei Burkina Fasóban.

Douroulában tizenöt álló kemence, több más kemenceszerkezet, bánya és lakóhely őrzi annak az emlékét, hogy Kr. e. 8. században vasat állítottak elő arrafelé.

Francia déli és antarktiszi területek

A természeti helyszínek egyike az Indiai-óceán déli részénél található, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint további hatvan kis antarktiszi sziget.

A Francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektárnyi területet foglalnak el, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő tengeri emlősök és madarak.

Vatnajökull Nemzeti Park

Európa legnagyobb nemzeti parkja 1,4 millió hektáros különleges vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja Izlandon, ezek közül kettő a tűz és a jég szigetnének legaktívabb vulkánjai közé tartoznak.

A vulkanikus terület olyan felszín alatti, csak ott létező vízi élővilágnak ad otthont, amely túlélte a jégkorszakot.

Paraty

A vegyes világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Iha Grande, a Serra da Bocaina hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó terület.

A környék középpontjában a partvidéken fekvő, jó állapotban megőrzött történelmi város, Paraty áll. Ez a vidék a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike.

Mafra-palota

A Lisszabontól harminc kilométerre fekvő 18. századi barokk épületegyüttes négy fő része a palota, a kolostor, a könyvtár és a székesegyház. Az épületegyüttes fő homlokzata kétszáz méter hosszú.

Az építkezést 1730-ban fejezték be, aztán a Mafra lett a portugál királyok nyári rezidenciája. 2012-ben elnyerte az Európa Kulturális Öröksége díjat.

Seki

Az azerbajdzsáni történelmi város, a Kaukázus lábánál fekvő Seki városközpontját a 18. században építették újjá egy természeti katasztrófa után. A város északkeleti részén áll a Kán palotája, valamint számos egykori kereskedőház.

Seki 18-19. századi virágzását a selyemkészítésnek és kereskedelemnek köszönhette.

Conegliano-Valdobbiadene

A venetói dombos tájon teraszos szőlőműveléssel termesztik a fehér prosecco borhoz a szőlőt.

A 17. század óta művelt területeken a lejtőkkel párhuzamos és arra merőleges szőlősorok révén különleges, sakktáblaszerű tájkép alakult ki.

Frank Lloyd Wright épületei

A építész munkái közül az úgynevezett organikus építészet jegyeit viselő, pennsylvaniai Fallingwater, a wisconsini Madisonban álló Herbert és Katherine Jacobs-ház és a New York-i Guggenheim Múzeum is a listára került.

A Wright által kifejlesztett építészet jellegzetessége a nyitott tér, a külső és belső határok elmosódása, valamint az olyan építőanyagok, mint az acél és beton különleges felhasználása.

Mindegyik épülete innovatív megoldásokat kínál a lakhatás, a munka vagy a szabadidő igényeinek kielégítésére. Wright munkája erősen befolyásolta a modern építészet fejlődését Európában.

Bagan

A Mianmar középső területén található ősi városa a buddhista művészet és építészet emlékeit, templomokat, kolostorokat, zarándokhelyszíneket, freskókat és szobrokat őriz.

A 11-13. században a Pagan Királyság fővárosa volt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ez az a téli sport, amitől boldog leszel – Elképesztő élményekkel várnak az osztrák síterepek
Diszkriminatív? Csak az oltatlanokra vonatkoznak azok a kijárási korlátozások, amelyeket most vezet be Románia
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom