Close
Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Tóth Gergely fotós a Pokol Kapujának közelében járt.

A Rauðaskál-kráter – aminek a jelentése piros tányér/tálka – a Hekla vulkanikus vonulatának része az izlandi felföldön.

A Hekla Izland legaktívabb vulkánjának számít, több mint húsz kitörést produkált a történelem során.

Közülük némelyik igen pusztítónak bizonyult.

“A régiek a Pokol Kapujának hívták. Volt olyan kitörése, amely két évig tartott, a láva tizenöt-húsz kilométeres távolságokba lövellt. Kutatások szerint szerepet játszott a Föld hőmérsékletének csökkenésében, kitörései pedig szökőárakat okoztak, tehát elég goromba helynek mondható. Sok helyszín mellett a Rauðaskál-kráterre is régóta kíváncsi voltam, tavaly szeptemberben sikerült ide is eljutnom” – avat be a részletekbe Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren.

“Kellemes napsütéses időben indultunk, de persze amikor felértünk a kráter tetejére, azonnal jött a menetrend szerinti szél és hóvihar. A tél harminc-negyven percig tartott, majd újra napsütéses idő lett, bár a szél nem csendesedett. Részben ez is Izland varázsa: minden folyamatosan változik, csak figyelni – és túlélni – kell.”

“Rendhagyó módon egy másik napon röviden ismét útba ejtettük, mert kicsit frusztrált, hogy az időjárás miatt nem sikerült drónnal is képet készítenem a helyről. Általában nagyon rövid időt, mindössze néhány napot tudok eltölteni Izlandon, így arra sosincs idő, hogy bizonyos helyeken megvárjam a jobb körülményeket. Azt hozom haza, amit éppen kapok. Persze másodszor is jó idővel indult a program, egészen addig, amíg fel nem szálltam. Ekkor az eső kezdett el szakadni, ezért kénytelen voltam elfogadni, hogy a Hekla továbbot intett, s ideje távozni a következő csoda irányába” – zárta a beszámolót Tóth Gergely, aki az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott.

Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

fotó | hegy | kaland | tóth gergely | utazás

FOLYTASD EZZEL

Több mint 140 ezer forintra büntethetnek ezért az ártatlannak tűnő szokásért Brüsszelben

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom