Close
Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Tóth Gergely fotós a Pokol Kapujának közelében járt.

A Rauðaskál-kráter – aminek a jelentése piros tányér/tálka – a Hekla vulkanikus vonulatának része az izlandi felföldön.

A Hekla Izland legaktívabb vulkánjának számít, több mint húsz kitörést produkált a történelem során.

Közülük némelyik igen pusztítónak bizonyult.

“A régiek a Pokol Kapujának hívták. Volt olyan kitörése, amely két évig tartott, a láva tizenöt-húsz kilométeres távolságokba lövellt. Kutatások szerint szerepet játszott a Föld hőmérsékletének csökkenésében, kitörései pedig szökőárakat okoztak, tehát elég goromba helynek mondható. Sok helyszín mellett a Rauðaskál-kráterre is régóta kíváncsi voltam, tavaly szeptemberben sikerült ide is eljutnom” – avat be a részletekbe Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren.

“Kellemes napsütéses időben indultunk, de persze amikor felértünk a kráter tetejére, azonnal jött a menetrend szerinti szél és hóvihar. A tél harminc-negyven percig tartott, majd újra napsütéses idő lett, bár a szél nem csendesedett. Részben ez is Izland varázsa: minden folyamatosan változik, csak figyelni – és túlélni – kell.”

“Rendhagyó módon egy másik napon röviden ismét útba ejtettük, mert kicsit frusztrált, hogy az időjárás miatt nem sikerült drónnal is képet készítenem a helyről. Általában nagyon rövid időt, mindössze néhány napot tudok eltölteni Izlandon, így arra sosincs idő, hogy bizonyos helyeken megvárjam a jobb körülményeket. Azt hozom haza, amit éppen kapok. Persze másodszor is jó idővel indult a program, egészen addig, amíg fel nem szálltam. Ekkor az eső kezdett el szakadni, ezért kénytelen voltam elfogadni, hogy a Hekla továbbot intett, s ideje távozni a következő csoda irányába” – zárta a beszámolót Tóth Gergely, aki az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott.

Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom