Close
Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Ilyen magyar szemmel Izland goromba helye

Tóth Gergely fotós a Pokol Kapujának közelében járt.

A Rauðaskál-kráter – aminek a jelentése piros tányér/tálka – a Hekla vulkanikus vonulatának része az izlandi felföldön.

A Hekla Izland legaktívabb vulkánjának számít, több mint húsz kitörést produkált a történelem során.

Közülük némelyik igen pusztítónak bizonyult.

„A régiek a Pokol Kapujának hívták. Volt olyan kitörése, amely két évig tartott, a láva tizenöt-húsz kilométeres távolságokba lövellt. Kutatások szerint szerepet játszott a Föld hőmérsékletének csökkenésében, kitörései pedig szökőárakat okoztak, tehát elég goromba helynek mondható. Sok helyszín mellett a Rauðaskál-kráterre is régóta kíváncsi voltam, tavaly szeptemberben sikerült ide is eljutnom” – avat be a részletekbe Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren.

„Kellemes napsütéses időben indultunk, de persze amikor felértünk a kráter tetejére, azonnal jött a menetrend szerinti szél és hóvihar. A tél harminc-negyven percig tartott, majd újra napsütéses idő lett, bár a szél nem csendesedett. Részben ez is Izland varázsa: minden folyamatosan változik, csak figyelni – és túlélni – kell.”

„Rendhagyó módon egy másik napon röviden ismét útba ejtettük, mert kicsit frusztrált, hogy az időjárás miatt nem sikerült drónnal is képet készítenem a helyről. Általában nagyon rövid időt, mindössze néhány napot tudok eltölteni Izlandon, így arra sosincs idő, hogy bizonyos helyeken megvárjam a jobb körülményeket. Azt hozom haza, amit éppen kapok. Persze másodszor is jó idővel indult a program, egészen addig, amíg fel nem szálltam. Ekkor az eső kezdett el szakadni, ezért kénytelen voltam elfogadni, hogy a Hekla továbbot intett, s ideje távozni a következő csoda irányába” – zárta a beszámolót Tóth Gergely, aki az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott.

Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

fotó | utazás | hegy | vidék | képek

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom