Sosem volt még ilyen osztriga-champagne est Magyarországon

Október 9-én este a St. Andrea éttermébe költözik a Tenger pezsgése, osztrigaágyon tálalva, és izgalmas Varros&Co. champagne különlegességekkel kísérve, Tischler Petra és Barna Ádám séf prezentálásában. A két alkotó szerint ilyen vacsorára Magyarországon még nem került sor. Négy osztrigát kóstolhatnak majd a vendégek, melyek különböző partvidékekről érkeznek, és különböző konyhatechnológiai eljárásokon esnek át. Petra közben végig okít, tanít, magyaráz. Aki eddig idegenkedett volna ettől az alapanyagtól, most biztosan megszereti.

Tischler Petra a tengeri herkentyűk egyik legkiválóbb szakértője hazánkban. A téma iránti szenvedélye nem véletlen: a budapesti Nobu konyháján dolgozott sokáig, mielőtt egy londoni privát klub, majd Joël Antunes mellett, egy francia fine diningra hangolt bisztró konyháján töltött el három évet az USA-ban. Miután hazajött, a Costes Downtown sous-chefje lett, a tengeri alapanyagok iránti szeretetét azonban sosem feledte. Mióta a Costes Downtownt elhagyta, rendszeresen tart workshopokat a témában, ahol egyszerre főz, tanít, szórakoztat.

Ami most a leginkább lázba hozza, az az osztriga.

Barna Ádámmal közös négyfogásos osztrigás vacsorájukról pedig azt mondja, olyan lesz, mint egy körtánc, ahol az ő osztrigája, Ádám fogásai és a felszolgált Varros&Co. champagne-különlegességek összhatása számít majd igazán.

„Ezen a vacsorán a nő és a férfi egymás kiegészítői, egyfajta komplementerei egymásnak. Pont úgy, ahogyan a közös ételpárosításaink is csak együtt léteznek, külön-külön nem jöttek volna létre” – mesél a koncepcióról Petra.

Még egy vérbeli francia osztrigaimádó sem mondaná meg, hogy Budapesten vagyunk

A vacsora alatt felszolgált osztrigák a Budaörsi Halpiac közvetítésével négy különböző normandiai partvidékről érkeznek, és négy konyhatechnológiai eljárással készülnek.

„Az elején egy full nyers osztrigával nyitunk. Talán ez mindig a legbizarabb annak, aki először találkozik vele. Az állatokat nem egy egyszerű hűtőben tároljuk addig, míg a vendég asztalára kerülnek. A szállítás során egy vízcserés tartályban érkeznek, gyakorlatilag ugyanazokat a körülményeket biztosítjuk nekik, mintha a saját élőhelyükön lennének. Ezzel az alapanyaggal ugyanazzal a tisztelettel bánunk, mint bármivel. Ez az állat is az életét adja akkor, amikor megesszük.

Nem szeretem, amikor valaki elkezd fintorogni, megjegyzéseket tenni szokatlan állaga vagy kinézete miatt. Ezért is fontosak nekem az ilyen vacsorák. Itt el tudom mondani, mesélni közben, hogy miben áll az osztrigafogyasztás lényege. El tudom oszlatni az esetleges averziókat, én is tudom, hogy elsőre sokan idegenkednek ettől – magyaráz Petra. – A full nyers változat után az este folyamán még érkezik majd egy ceviche változat, savakkal megspékelve, utána megnézzük, milyen a párolt verzió, végül egy melegen füstölt változattal zárunk.”

A St. Andrea Restaurantban október 9-én este tehát pezseg a tenger. Tischler Petra és Barna Ádám várja az osztrigaimádókat, vagy azokat, akik készen állnak elveszíteni az osztrigaszüzességüket.  

A teljes vacsorasor és a Varros&Co. champagne válogatás: 

Amuse bouche

  • Langoustin, édeskömény, bodza • Krystale, barack, tonkabab • Champagne Palmer & Co. Extra Reserve
  • Skót lazac zöldben • Utah Beach ceviche • Champagne Palmer & Co. Blanc de Blancs 
  • Boullabaise • Isigny gőzölve, sütőtök leves • Champagne Vilmart & Cie Grand Cellier
  • Körtepite, sült tejföl • Gillardeau füstölve, csicsóka, kumquat • Vilmart & Cie Grand Cellier d’Or 2014 
  • Petit four

Ez is érdekelhet:

Provokatív és pimasz dolgot húzott meg az egyik legjobb budapesti étterem

Azt mondják a St. Andrea Restaurant üzleti ebédkínálatáról, hogy a város egyik legjobbja. Barna Ádám séf és Lizsicsár Miklós étteremvezető-tulajdonos azonban a vacsoránál is kitesz magáért. Annak érdekében, hogy kedvet csináljanak az étterem esti fogásaihoz, a divatfotós Viszlay Márkot kérték fel, örökítse meg méltóképp a vacsora ikonikus fogásait.

(Fotók: St. Andrea, Getty Images)

barna ádám | St. Andrea Restaurant | Tischler Petra | osztriga | vacsora

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom