Close
“Kelj fel, és evezz!” – Íme a vízisport, ami épp meghódítja a világot

“Kelj fel, és evezz!” – Íme a vízisport, ami épp meghódítja a világot

“Kelj fel, és evezz!” – ha lenne a stand up paddle boardosoknak Bibliája vagy Tízparancsolata, egész biztos így kezdődne. Hogy mit is takar az angol kifejezés? Egy izgalmas vízi sportot, ami hasonlít a szörfre, mégsem kell profi sportolónak vagy kockás hasú strandhuligánnak lennünk, hogy űzni tudjuk. Az pedig különösen jó hír, hogy akár a Balatonon is kipróbálhatjuk.

A sup – ahogy a stand up paddle-t rövidíteni szokták – egyik fontos kelléke egy nagyra hízott szörfdeszka. Kicsit más kialakítás, néha egészen más anyag, de a méretét kivéve optikailag alig-alig különbözik egy vérbeli “surf board”-tól. A másik esszenciális eszköz pedig egy speciális evező, ami a haladásban segít. A supozáshoz ugyanis nem feltétlen kellenek hatalmas hullámok, néha síkvizen állni rajta és evezni sokkal izgalmasabb.

És ezzel talán el is árultuk, miért az egyik leguniverzálisabb vízi sport, ami létezik: a sikerélmény garantált, hiszen minimális fizikai igénybevétellel és némi egyensúlyérzékkel bárki, bármilyen nyílt vizen supozhat, szervezhet túrákat, használhatja vízibicikli, kenu és csónak helyett, vagy akár jógázhat is. De a mára több millió supos között sokan vannak olyanok is, akik azért kattantak rá erre az életstílust jelentő sportra, mert a napfény és a vízpart már magában garancia a kikapcsolódásra, a supozás így lesz egyszerre meditatív és stresszoldó.

A megszállott szörfösöknek pedig azért jelentett felüdülést a sup, mert egyrészt teljesen új szintre emelhetik vele a hullámlovaglás élményét, másrészt szélcsendben sem kell ölbe tett kézzel a parton várniuk.

Csak egy furcsa és tűnékeny hóbort lenne? Nem valószínű. A szubjektív véleményünk sokkal inkább az, hogy nálunk ezidáig alig-alig aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket, tőlünk nyugatabbra pedig már évtizedek óta hódít, ráadásul nem csak a sportértéke miatt.

He’e nalu – a szörfözés hawaiiul

Bár akárcsak a szörf, a sup modern kori változata is Hawaii szigetéről indult hódító útra, a sport ősei a jelek szerint már évezredekkel ezelőtt megjelentek. Állítólag az ókori kultúrák, Afrikától Dél-Amerikáig használtak olyan deszkákat, kenukat és más vízi járműveket, amelyeket hosszú botokkal hajtottak. Sok esetben csak közlekedtek velük, de volt, hogy halásztak is, az afrikai harcosok pedig lándzsaként használták a lapátokat. A perui halászok Caballitos de Totorája pedig egy olyan nádból készült deszka volt, amit az instabilitása miatt már akkor a lovagláshoz hasonlítottak.

Aztán jött az igazi szörf. Az első európai, aki Hawaiion szörfösöket látott, állítólag James Cook kapitány volt, aki 1778-ban arrafelé hajózott. A hawaiiak azóta is csak he’e nalunak hívják a szörfözést, amit kenukkal vagy koa fából készített deszkákkal űztek azokban az időkben. A falu főnöke kapta mindig a legnagyobb, kb. öt méter hosszú deszkát, míg a falu többi tagja két-három méteres deszkákon szörfözött. De nem volt ritka, hogy a deszkák méretének köszönhetően lapátot is használtak a könnyebb haladáshoz és a jobb sikláshoz.

Később, a 20. század elején a sup felütötte fejét Tel-Avivban is, ahol a vízi mentők járták vele a Földközi-tenger part menti részeit.

Az igazi stand up paddle viszont az 1940-es években indult el a világhír felé, amikor Waikiki szörfoktatói, Duke Kahanamoku valamint Leroy és Bobby AhChoy deszkákon állva és evezve figyelte a szörföző tanítványokat, akik néha szintén evezőket ragadhattak, hogy jobban tudják irányítani a deszkájukat.

Az 1990-es években már úgy tanították a supot Hawaii szörfiskoláiban, mint a szörf egy alternatív változatát azokra az esetekre, amikor kicsik a hullámok.

Ma már komoly supversenyeket is rendeznek több különböző kategóriában, de a kikapcsolódás, a mozgás, az alternatív városnézés, a jóga vagy horgászás miatt vonz egyre nagyobb tömegeket.

Stílusok, típusok, méretek – mondjuk, milyen deszkát érdemes venni

Valljuk be, sokszor az ár a kiindulópont, ami a supok esetén százezer forinttól indul, és határ a csillagos ég. Ha a deszkák anyagát nézzük, legtöbbjük epoxival és poliuretánnal vagy expandált polisztirolhabbal készül, egyes supdeszkákhoz viszont az epoxigyanta mellett üreges faanyagot használnak hab helyett.

Ha sup vásárlására adjuk a fejünket, választjuk ezeket a hagyományos, fix deszkák, de talán – a könnyebb tárolás és a kompaktabb kialakítás miatt – érdemes a hátizsákban is elférő, erősített, felfújható műanyag deszkák között is keresgélnünk.

Mivel itthon jó, ha megfelelő ruházattal négy-öt hónapon át tudjuk használni a supunkat, a kompaktság lehet a fő szempont – ezt a véleményt tihanyi SUP Centerben is osztják:

“Mi mindig a felfújható deszkát javasoljuk. Ezeknek a deszkáknak csak előnyük van, hátrányuk nincsen, feltéve, ha jó minőséget választunk. Érdemes egy kicsit rááldozni, és nem a legolcsóbb fajtát választani.

Minden deszkának több fajtája és mérete van – all round, túra, sport, verseny, gyerek, tandem. Nálunk minden fajtát ki lehet próbálni, és vásárláskor szívesen megosztjuk az elmúlt hét évben szerzett tapasztalatainkat.”

Ha viszont profi supkarriert fontolgatunk, érdemes a kisebb méretű, üvegszálas vagy szénszálas deszkák valamelyikét választani.

Itt próbálhatod ki a supot

Mielőtt supot vásárolnánk, érdemes néhány ezer forintért bérelni és kipróbálni különböző típusokat. Állítólag Velencében a gondola helyett sokan már suppal fedezik fel várost, de itthon is gyönyörű helyeket fedezhetünk fel deszkán állva. A tihanyi SUP Centerben Király Hettiék például rendszeresen szerveznek kirándulásokat is a félsziget körül: “2011-ben kezdtük el itthon honosítani a SUP-ot. Tihanyba, a SUP Center Balatonhoz évről évre egyre több érdeklődő érkezik, hogy megismerkedhessen a stand up paddle-lel. Úgy képzeljük, a közeljövőben olybá lesz természetes az, hogy valakinek felfújható supja van, mint ahogy biciklije.”

A balatonfenyvesi Vízisport Centrumban pedig igazi, stabil szörfdeszkákon lehet kipróbálni a supozást a nyári szezonban, de Károly Attiláék – akik windsurföt, kitesurföt és vitorlázást is oktatnak – már ebben a sportban is előre tekintenek:

“Az egyik barátunk két szóban foglalta össze a stand up paddle-t: instant fun. Ez különösen igaz, amióta már a supdeszkára is tehetünk szörfvitorlát, vagy akár hydrofoilt, amivel elég ráevezni egy hullámra, és onnantól kezdve repülhetünk a víz fölött.”

Bevalljuk, nem most van az igazi szezonja a supnak – ezek a hónapok legfeljebb csak vágyakozásra és tervezésre jók. Kivéve, ha van egy felfújható supunk. Mert akkor meg sem kell állnunk Thaiföldig, Dubajig, Egyiptomig vagy a Maldív-szigetekig.

(Fotók: SUP Center Balaton)

FOLYTASD EZZEL
Nem hiszed el, mennyit fog valaki egyetlen Bob Dylan-dalért fizetni
Valami egészen kivételes dologban gyönyörködhetünk az égen május utolsó napján
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom