Close
Norvégia újraszabná a turizmust a világ első energiapozitív hotelével

Norvégia újraszabná a turizmust a világ első energiapozitív hotelével

Képzeljünk el egy hotelt, ahol a szobánkat csónakkal tudunk megközelíteni, ahonnan ötcsillagos panoráma nyílik Norvégia gleccserekkel és fjordokkal tűzdelt vidékére, és ahol minden a fenntartható fejlődés jegyében született. Nem, ez nem egy sci-fi képzeletbeli helyszíne, hanem a közeli valóság. 2021-re elkészül ugyanis a világ első energiapozitív hotele, a Svart.

Norvégia élen jár a fenntartható fejlődésben – és ezt nem csak az bizonyítja, hogy Oslo nyerte el 2019-re az év Zöld Fővárosa címet, hanem azok az országon belül végzett olyan fejlesztések is, mint amilyen az északi sarkkör fölé épülő, első energiapozitív hotel, a Svart is.

A nemrégiben egy vízalatti éttermet bemutató norvég dizájncsapat, a Snøhetta most felfedte legújabb projektjét: az északi sarkkör fölé tervezett, Svart névre keresztelt komplexum nemcsak 85%-kal kevesebb energiát fog fogyasztani évente, mint egy átlag modern hotel, de az energiát saját maga is állítja elő. A hotel a Svartiser gleccser lábától indulva fut bele a Holandsfjorden vizébe, és a kör alakúra tervezett épületnek, valamint a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően szinte minden pontjáról pazar kilátás nyílik majd a norvég vidékre.

Az épület és természet közötti szoros kapcsolat már a hotel nevében is visszaköszön: a svart szó norvégül feketét jelent, az ónorvég nyelvben pedig a fekete és a kék színekre ugyanazt a kifejezést használták, így a név egyszerre utal a Svartisen gleccser mélykék színére és a Svartisen névre is, a táj egyedülálló természeti öröksége előtt tisztelegve.

A Snøhetta alapító partnere, Kjetil Trædal Thorsen így nyilatkozott a projektről:

„Egy ilyen értékes környezetben az építkezés során magától értetődő a táj természeti szépségének, és az itt élő állat- és növényvilágnak megóvása. Fontos volt számunkra, hogy egy olyan fenntartható épületet tervezzünk, mely a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja ezen a gyönyörű északi tájon. Egy energiapozitív, és a környezet számára minimális beavatkozást jelentő hotel építése elengedhetetlen egy olyan fenntartható turistacélpont megalkotásához, mely tiszteletben tartja a helyszín egyedi adottságait: a ritka növényfajtákat, a tiszta vizet és a Svartisen gleccser kék jegét.”

Az épület tényleg minden egyes porcikájában a környezetére reflektál. A helyi építészeti stílusból táplálkozva az épületet a fiskehjell, a halak szárítására használt, A formájú faépítmények, és a rorbue, a halászok tradicionális szezonális házai ihlették. Utóbbi a hotel éghajlati hatásoknak is ellenálló, a fjord alatt több méterrel kifeszített faárbócokban köszön vissza, melyek biztosítják az épület víz feletti stabilitását, és a hotel minimális beavatkozását az azt körülölelő ősi természetbe. A hotel nem lesz egyszerűen megközelíthető, de a tervek között szerepel egy energiasemleges hajójárat indítása is, mely a közeli Bodø városa és a hotel között közlekedne.

A fenntarthatóság érdekében a tervezőcsapat számos újszerű megoldást alkalmazott. A Nap energiájának maximális kihasználásához például feltérképezték a napsugárzás viselkedését a hegyvidéki környezetben. Ennek eredményeként döntöttek a kerek forma mellett, melynek köszönhetően az éttermek, szobák és teraszok esetében is megvalósul a napenergia maximális kihasználtsága.

De az épület ökológiai lábnyomának minimalizálására való törekvés a hotel minden szegletében tetten érhető: az épület tetejét vízenergiával előállított norvég napelemek borítják; a közvetlen napsugaraktól védő homlokzat szükségtelenné teszi a teraszok és helyiségek mesterséges hűtését a nyári hónapokban, míg a téli hónapokban a nagy ablakok biztosítják az égen alacsonyan fekvő Nap energiájának kiaknázását. Mindeközben az épület fűtését hőszivattyúkhoz kapcsolt geotermikus kutak fogják ellátni.

Ezek után már nem meglepő, hogy a tervezés során az olyan energiaigényes alapanyagokat, mint a vas vagy a beton minden lehetséges ponton fával helyettesítették.

A tervek szerint 2021-re megépülő hotel az első a Snøhetta, Entra, Skanska, a Zero Emission Resource Organization és az Asplan Viak együttműködésében megvalósuló “pozitív házak” sorában, melyek célja, hogy hatvan év alatt több megújuló energiát állítsanak elő, mint amennyi az épület napi szintű működéséhez és annak megépítéséhez, illetve lerombolásához szükséges.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Snøhetta)

Svartisen | norvégia | zéro emisszió | Snøhetta | szálloda

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram