Close
Szánkópálya és jégből faragott Notre Dame vár a Magas-Tátrában

Szánkópálya és jégből faragott Notre Dame vár a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra nemcsak a természet szépségével hívogat, kapásból tudunk két jópofa programot is a szlovák hegyek között. 

A Magas-Tátra a világ legkisebb területű magashegysége, páratlan szépsége miatt tavasszal és ősszel főleg túrázók látogatják, a téli szezonban azonban megtelnek a sípályák, a környéki kisebb panziók és patinás hotelek is fullházon mennek. A síterepek között a legnépszerűbbek a Monkova dolina, Tátralomnic, Bachledka és Ótátrafüred.

Az ótátrafüredi a legrégebbi szlovák síterepek közé tartozik. A Nagyszalóki-csúcs lábánál találjuk meg, és amellett, hogy a legnépszerűbb téli sportokban otthon vannak, bizony számolnak azokkal a családokkal és baráti társaságokkal is, akik a sízés és snowboard mellett a szánkózásra szavaznak.

Több mint három kilométeren át kanyarog a kizárólag szánkósoknak fenntartott pálya, amely épp annyira meredek, hogy ne lehessen száguldozni, viszont egész jól vigyen a lendület. Egy ilyen hosszú pálya azért sokkal mókásabb kivitel, mint a lakótelep mögötti lankák vagy a Tabán, ahol hamar kikopik a hó, és a kutyasétáltatók sem örülnek az elszabadult szánkóknak.

A pálya 9:00 és 16:30 között üzemel, és ha nincs nálunk saját szánkó, bérelni is lehet kétszemélyes, masszív faródlikat.

Esti siklásra is van lehetőségünk, mert a megnövekedett látogatószám miatt kivilágítják az egész pályát. A csúcsra a siklóvasúttal lehet feljutni, és onnan indulhat a lejtmenet.

Ha már Hrebienok közelében járunk, mindenképp érdemes betervezni egy kis kitérőt a jégdómba, amely a környék legkedveltebb téli látványossága. Minden évben különböző művészembereket hívnak, és egy adott tematika jégszobrait, építményeit készítik el.

Az idei téma a párizsi Notre Dame, amit tizennyolc szobrász közreműködésével építettek meg, ezernyolcszáznyolcvan jégtéglából. Az összesen kétszázhuszonöt tonnás jégkatedrális legmagasabb pontja tizenegy és fél méter, tehát tényleg egy óriási jégszobor.

Persze, első olvasatra egyből bekapcsolhat a giccs-alert, de meglehetősen igényes, és rengeteg munkával járó kivitelezés eredménye, meg aztán családdal érkezve szuper program lehet: nem minden sípálya közepén találunk jégből készült katedrálist!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Magas-tatra.info, Getty Images, Pixabay, Unsplash)

tátra | tátralomnic | ótátrafüred | síszezon | síelés

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram