Close
Százezer lépés Dubajban – és néhány pazar fotósorozat

Százezer lépés Dubajban – és néhány pazar fotósorozat

Az egyik legismertebb hazai épületfotós, Palkó György komoly elismerést kapott egy nemzetközi workshopon. Négy nap alatt majd két maratont legyalogolt, közben fotózott is, a Roadsternek pedig a részletekről mesélt.

Palkó gyerekkora óta szenvedélyesen fényképez, mára pedig az egyik legismertebb hazai épületfotós lett. A modern épületfotózás alapjait autodidakta módon, online oktatóanyagok segítségével tanulta, az egyik legfontosabb mentorával, az amerikai Mike Kelleyvel pedig nemrég személyesen is találkozhatott. Történt, hogy a portfóliója alapján jelentkezhetett egy dubaji workshopra, ő pedig lecsapott a lehetőségre.

Persze az utazásból hatalmas kaland lett, aminek külön címlapot szentelt a weboldalán Onehundredthousand Steps néven. A fotósorozat lenyűgöző, de néhány részletre is kíváncsiak voltunk.

Kelleyvel először találkozott személyesen, korábban csak online beszélgettek. Most viszont a meghívására két és fél napot töltött a tízfős csoporttal Dubajban, ahol közvetlenebbül is beszélgethetett vele kicsit. Magán a workshopon egy dizájnhotelben és egy modern arab villában fotóztak, ahol

„olyan trükköket leshettem el tőle, amik sokszor időt spórolhatnak, néhány szituációban pedig alapjaiban fogják megváltoztatni a fotózásomat.”

Készített egy fekete-fehér sorozatot is, mivel szereti a fekete-fehér egyszerűségét, sokkal jobban tud játszani formákkal, alakzatokkal. Úgy érzi, az a sorozat „sokkal egységesebb lett, bár abba is csempésztem néhány városképet, így ha nagyon szigorú akarnék lenni, akkor ez két sorozat is lehetne”.

Palkó Kisvárdán él, idehaza rengeteget autózik, repülőn viszont most ült először, és mindjárt egy modern metropoliszba utazott. Amikor Kelley meghallotta, hogy először repült, alig akart hinni a fülének. A magyar fotóst pedig teljesen elvarázsolták Dubaj felhőkarcolói, illetve a hatalmas város, ahol „szinte csak autóval lehet normálisan közledeni.”

Ennek ellenére hősünk százezer lépést gyalogolt, az applikációja szerint hetven kilométert tett meg bruttó négy nap alatt.

Közben fotózta a várost, és még workshop is volt. Kicsit aggódva kérdeztük, mennyit aludt négy nap alatt, de megnyugtató választ kaptunk: többet, mint otthon szokott, mert „a nap viszonylag későn kel és korán nyugszik ilyenkor ott, így már este nyolc körül a hotelszobában voltam, ahol a napi kilométereknek köszönhetően elég hamar sikerült elaludnom, és ráértem csak hatkor kelni”.

Persze ez csak mellékszál. Sokkal fontosabb, hogy a portfóliója nagyon pozitív kritikát kapott a mentorától, aki „néhány apróságra rámutatott, de egészében azt mondta rá:

this is american top quality”.

Mi tehát a következő lépés? Egy európai fotóstúra, amelyen igazán érdekes projekteket fotózna be, amivel nyugat-európai építészek figyelmét is felhívhatja magára. Az pedig természetes, hogy folytatódnak a hazai kalandok is, a belvárosi irodaépületektől az eldugott családi házakig rengeteg érdekes tennivalóval.

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom