Close
Szellemjáratok tízezrei szabadulhatnak rá hamarosan Európára

Szellemjáratok tízezrei szabadulhatnak rá hamarosan Európára

Mintegy százezer szellemjárat repülhet át az öreg kontinens felett idén azért, hogy a légitársaságok eleget tehessenek a résidőszabályozásra vonatkozó uniós előírásnak.

Ez már a járvány kitörése óta bevett eljárás a repülőgéptársaságok körében:

azért működtetnek sok esetben üres, veszteséges járatokat Európa-szerte, hogy a résidőket fenntarthassák a repülőtereken.

A résidő a kapacitáshiánnyal küszködő repülőgéptereket segíti a menetrendek megtervezésében: akkor juthat prioritáshoz egy légitársaság a menetrendtervezés során, ha az előírásokat betartva, rendszeresen indított járatot az előző év azonos időszakában.

A légitársaságoknak a világjárvány kitörése előtt a lefoglalt járatok nyolcvan százalékát kellett elindítaniuk ahhoz, hogy megtarthassák a repülőtéri résidejüket.

Ez az utóbbi két évben ötven százalékra csökkent, majd idén márciustól hatvannégy százalékra nőtt.

A Lufthansa Csoport becslései szerint mintegy tizennyolc ezer szellemjáratot fognak idén üzemeltetni azért, hogy a résidőket megtarthassák.

A Greenpeace becslései szerint Európában százezernél is több üres járat repülhet majd idén,

ami 2,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járna – ez 1,4 millió dízel- vagy benzines autó éves kibocsátása.

A Greenpeace így arra kéri az Európai Bizottságot és a nemzeti kormányokat, hogy szüntessék meg ezt a szabályt, és tiltsák be azokat a rövid távú repülőgéputakat is, amelyek pótlására találhatunk hat órásnál nem hosszabb vonatutakat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: HVG, Greenpeace)

greenpeace | autó | szellemjárat | repülőgép | reptér

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram