Close
A fotós zenész, aki blogot ír, présházat újít és bort készít – Széll Bálint-interjú

A fotós zenész, aki blogot ír, présházat újít és bort készít – Széll Bálint-interjú

Pár éve, amikor itthon is menő lett barkácsolni, kevés olyan DIY téma volt, amiről ne találtunk volna egy-egy érdekes cikket a Nem Mind Lom blogon. Azóta többször, többféle szerepben találkoztunk a blog gazdájával, Széll Bálinttal: volt, hogy saját, rézcsőből készített lámpáit árulta az Ankert vasárnapi piacán, esküvőt fotózott a Balatonnál, vagy zenélt az Ellátóházban. De van ennél tovább is…

Kicsit olyannak látjuk Bálintot, mint aki egyszemélyben rácáfol, hogy nincsenek modernkori polihisztorok. Néhány hónapja mégsem hallottunk róla szinte semmit, úgyhogy leültünk vele beszélgetni, mert sejtettük, hogy bőven lesz mesélnivalója.

“Nagyapám mindig mondta, hogy aki sok mindent csinál, az semmit nem csinál. Ma már igazat kell adnom neki” – kezdi durva önkritikával.

Nála tényleg nehéz olyan szakmát találni, amibe még nem kóstolt bele a kreatívvonalon. Bár eredetileg építésznek tanult a BME-n, hamar rájött, hogy a nagyváros nem neki való, és inkább Győrbe költözött. Közgazdász mérnökként végzett, hogy aztán a család és a társadalom elvárásainak megfelelve négy-öt évet lehúzzon egy ajkai multi beszerzési osztályán. Persze, ő is az a fajta fickó, akiben a szabadságvágy mindig utat tör magának.

Így kezdődött, terápiás jelleggel a barkácsolás, és a gimis években már hobbiként űzött fotózás.

A Nem Mind Lom hamar az egyik legsikeresebb barkácsblog lett itthon, pénzt mégsem termelt – Bálintot túlságosan zavarta, hogy a hirdetők totálisan átírják azokat a promóciós anyagokat, amiket ő a saját, kissé nyers, de hiteles nyelvén megfogalmaz.

Pedig a blog sikerét jól mutatja, hogy még ma is többezres olvasó- és követőtábora van, és hogy néhány éve, a trend csúcspontján megjelent Nagy DIY könyv-ben Bálint is helyet kapott. Akkoriban úgy tűnt, egy barátjával el is indítanak egy komolyabb asztalosműhelyt Badacsonytomajban – masszív, indusztriális bútorokat akartak gyártani megrendelésre –, végül nem maradt rá elég energia.

“Ott a műhely, benn állnak a gépek, talán egyszer még lesz belőle valami” – mondja.

Azóta a DIY-láz itthon kicsit kezd lecsengeni, Bálintnak pedig a blogolás puszta örömforrássá alakult át, bár a barkácsolást épp nem rég emelte magasabb szintre: Magyarpolányban – a festői, Veszprém megyei zsákfaluban, ahol a gyerekkora nagy részét töltötte – megvett egy présházat, és mivel a szakemberekre túl sokat kellett volna várni, inkább egymaga felújította.

“A legtöbb feladathoz nem volt meg a tudásom, de mindenhez volt elképzelésem, hogyan csinálhatják. Nyilván, nem mondom senkinek, hogy villanyszerelő nélkül kezdje áthúzni az egész házat, én se tettem. De egy kis utánajárással szinte bármit meg lehet csinálni egyedül.”

A felújítás áprilisban kezdődött, szeptemberre el is készült a présház, az előtte-utána képek egy része pedig már felkerült a blogra, és hamarosan jön a folytatás.

Az elmúlt időszakban – részben a nagyapa beégett mondatának is köszönhetően – viszont, felújítás ide vagy oda, főleg a fotózásra fókuszált, azon belül is a Wondeer Wedding esküvőfotós projektre, amit Molnár Nikivel – akit még a győri időkből ismer – közösen építgetnek évek óta.

A nyári szezonban így folyamatos a rohanás, egymást érik a fotózások, aztán kezdődik az utómunka, amiben Bálinték a manapság elég divatos, természetes irányt követik. Az utolsó idei fotózás egyébként pont a múlt hétvégén volt, és egészen Rómáig utaztak egy esküvőre.

Persze, az élet nem áll meg, egyre több az enteriőr és a gasztronómiai témájú fotózás is, amire felkérik, legutóbb például az Otthonkommandó című könyvhöz fotózott, de a Folly Arborétumnak és a Pannonhalmi Apátságnak is dolgozott már.

Ő saját maga legnagyobb kritikusa, és az is büszkén vállalja, ha valamit sokáig kell csinálnia, azt megunja. Talán ezért is vág bele olyan hobbiprojektekbe néha, mint például a borkészítés a présház előtti szőlőből.

A Touchofred névre keresztelt rozét egyébként borász barátjával, Nagy Leopolddal közösen készítették, akivel mellesleg egy zenekarban is játszanak. Hogy mikor van erre idejük, azt már tényleg elképzelni sem tudjuk, de a befektetett energia/siker arányuk egész jó, az Other Planet nevű zenekarukkal ugyanis pár éve az Eurovíziós előválogatón, A dal-ban a középdöntőig jutottak, a Petőfi rádió is játsza egy-egy számukat, és a Spotifyon is akad néhány jó dal tőlük.

Hogy mi lesz a következő projekt? Talán még maga Bálint sem tudja, de az biztos, hogy most a fotózásból igyekszik kihozni a legtöbbet.

Aztán talán nemsokára újra barkácsolni kezd, de azon se lepődnénk meg, ha hajóépítésbe vagy állattenyésztésbe kezdene.

(Fotók: Széll Bálint, Molnár Niki)

kreatív | présház projekt | blogger | esküvő | barkácsolás

FOLYTASD EZZEL

Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram