Close
Több tízezer Lufthansa gép száll fel folyamatosan üresen, elég szomorú okból

Több tízezer Lufthansa gép száll fel folyamatosan üresen, elég szomorú okból

Feleslegesen működtet több, mint húszezer járatot a német légitársaság egy rossz európai szabályozás miatt. Vagy félreértés az egész?

Pár napja járta be az európai sajtót a hír, hogy télen 18 ezer szellemjáratot üzemeltetett a Lufthansa és ez a szám idén március végégig több mint 33 ezer lesz.

Az ok az úgynevezett résidők kényszerű kihasználása: ezek azokat az idősávokat jelölik, amikor egyes légitársaságok fel- és leszállhatnak egy adott reptéren, de ha nem használják ki ezt az időkeretet, elvésznek ezek a résidők és egy másik légitársaság veheti meg őket.

A jelenség elég heves reakciókat váltott ki: George Gilkinet belga közlekedési miniszter például az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben, mivel az üres járatok üzemeltetése környezetvédelmi és gazdasági okokból is nonszensz. Ezután a brüsszeli testület egyik magas rangú tisztviselője megcáfolta a Lufthansa kötelező légiközlekedésről szóló állításait, mivel szerinte

valami félreértés lehet a háttérben és kizártnak tartják, hogy uniós szabályok miatt kell olyan döntést hozni, amivel „üres repüléseket” kénytelenek eszközölni a légitársaságok.

Háttérinfó, hogy az Európai Bizottság a járvány kitörése után, mikor drasztikusan visszaestek a légi járatok, a szokásos nyolcvan százalékos kihasználtságról szóló rendelkezést felfüggesztette, majd a korlátozások enyhülésével ötven százalékos minimális repülést írtak elő a téli időszakra, ez pedig 2022 nyarától 64 százalékra emelkedik.

A szóvivő szerint ezek a követelmények az Eurocontrol foglalásaira és lemondási számaira épülnek és ésszerű kereteken belül kötelezik repülésre a légitársaságokat, de hozzátette, hogy a légitársaságok mentességet is kérhetnek, ha nem tudják üzemeltetni az útvonalat.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ezt a légitársaságot kerüljük, ha csak tudjuk
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom