PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

Ha már létezik a kriptovaluta, miért ne létezhetne műanyagvaluta is? Rómában a Ricicli + Viaggi program keretein belül most mindhárom metróvonalon egy-egy megállóban PET-palack gyűjtő egységeket állítottak fel, hogy a városlakók ott váltsák szemetüket értékké. A 0,5–2 literes műanyag palackokat várják, melyek darabjáért öt eurocentnyi kredit jár. Nem nehéz kiszámolni, hogy a másfél eurós jegyért harminc palackot kell beváltani, de szerencsére mindezt nem muszáj egyszerre, egy applikáció segít menedzselni a bizniszt.

Egyéves időintervallumra tervezték a Ricicli + Viaggi (visszavált és utazik) próbaüzemét, és ha megszeretik a rómaiak és persze a turisták, akkor még több ilyen automatát installálnak majd a metróállomásokra.

Jelenleg az A vonal Cipro megállójánál, a B vonal Piramide és a C vonal San Giovanni megállóinál járulhatunk az automatákhoz.

A római ATAC tömegközlekedési vállalat MyCicero alkalmazását kell letölteni, megnyitni, majd szkennelni az automata vonalkódját, és elkezdeni dobálni az üvegeket. Akármilyen ütemben megtehetjük mindezt: a szállásról indulva öt-hat ásványvizes palackkal kezdve, majd akár gyűjtögetni a városban és ezzel segíteni Róma és a bolygó sorsán is. Sajnos a jelenlegi helyzetben elég egy húszperces séta, és már össze is szedhetjük az utazásunk árát, de lehet, hogy ez többeket fog szemétszedésre, tudatos gyűjtésre sarkallni?

Ideális persze a PET-palackok és a további egyszer használatos műanyagok használatának elhagyása volna, de egy ilyen lépés is óriási lehet, pláne egy durván elturistásodott városban.

Ez is érdekelhet:

Öt film, amiből sugárzik Olaszország szépsége és életigenlése

Hiányzol! És hihetetlenül szurkolunk neked, Olaszország!

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

PET palack | róma | zero waste | környezettudatosság | ökológiai lábnyom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom