Close
PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

Ha már létezik a kriptovaluta, miért ne létezhetne műanyagvaluta is? Rómában a Ricicli + Viaggi program keretein belül most mindhárom metróvonalon egy-egy megállóban PET-palack gyűjtő egységeket állítottak fel, hogy a városlakók ott váltsák szemetüket értékké. A 0,5–2 literes műanyag palackokat várják, melyek darabjáért öt eurocentnyi kredit jár. Nem nehéz kiszámolni, hogy a másfél eurós jegyért harminc palackot kell beváltani, de szerencsére mindezt nem muszáj egyszerre, egy applikáció segít menedzselni a bizniszt.

Egyéves időintervallumra tervezték a Ricicli + Viaggi (visszavált és utazik) próbaüzemét, és ha megszeretik a rómaiak és persze a turisták, akkor még több ilyen automatát installálnak majd a metróállomásokra.

Jelenleg az A vonal Cipro megállójánál, a B vonal Piramide és a C vonal San Giovanni megállóinál járulhatunk az automatákhoz.

A római ATAC tömegközlekedési vállalat MyCicero alkalmazását kell letölteni, megnyitni, majd szkennelni az automata vonalkódját, és elkezdeni dobálni az üvegeket. Akármilyen ütemben megtehetjük mindezt: a szállásról indulva öt-hat ásványvizes palackkal kezdve, majd akár gyűjtögetni a városban és ezzel segíteni Róma és a bolygó sorsán is. Sajnos a jelenlegi helyzetben elég egy húszperces séta, és már össze is szedhetjük az utazásunk árát, de lehet, hogy ez többeket fog szemétszedésre, tudatos gyűjtésre sarkallni?

Ideális persze a PET-palackok és a további egyszer használatos műanyagok használatának elhagyása volna, de egy ilyen lépés is óriási lehet, pláne egy durván elturistásodott városban.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom