Close
PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

Ha már létezik a kriptovaluta, miért ne létezhetne műanyagvaluta is? Rómában a Ricicli + Viaggi program keretein belül most mindhárom metróvonalon egy-egy megállóban PET-palack gyűjtő egységeket állítottak fel, hogy a városlakók ott váltsák szemetüket értékké. A 0,5–2 literes műanyag palackokat várják, melyek darabjáért öt eurocentnyi kredit jár. Nem nehéz kiszámolni, hogy a másfél eurós jegyért harminc palackot kell beváltani, de szerencsére mindezt nem muszáj egyszerre, egy applikáció segít menedzselni a bizniszt.

Egyéves időintervallumra tervezték a Ricicli + Viaggi (visszavált és utazik) próbaüzemét, és ha megszeretik a rómaiak és persze a turisták, akkor még több ilyen automatát installálnak majd a metróállomásokra.

Jelenleg az A vonal Cipro megállójánál, a B vonal Piramide és a C vonal San Giovanni megállóinál járulhatunk az automatákhoz.

A római ATAC tömegközlekedési vállalat MyCicero alkalmazását kell letölteni, megnyitni, majd szkennelni az automata vonalkódját, és elkezdeni dobálni az üvegeket. Akármilyen ütemben megtehetjük mindezt: a szállásról indulva öt-hat ásványvizes palackkal kezdve, majd akár gyűjtögetni a városban és ezzel segíteni Róma és a bolygó sorsán is. Sajnos a jelenlegi helyzetben elég egy húszperces séta, és már össze is szedhetjük az utazásunk árát, de lehet, hogy ez többeket fog szemétszedésre, tudatos gyűjtésre sarkallni?

Ideális persze a PET-palackok és a további egyszer használatos műanyagok használatának elhagyása volna, de egy ilyen lépés is óriási lehet, pláne egy durván elturistásodott városban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom