Close
PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

PET-palackkal fizethetünk a tömegközlekedésért Rómában

Ha már létezik a kriptovaluta, miért ne létezhetne műanyagvaluta is? Rómában a Ricicli + Viaggi program keretein belül most mindhárom metróvonalon egy-egy megállóban PET-palack gyűjtő egységeket állítottak fel, hogy a városlakók ott váltsák szemetüket értékké. A 0,5–2 literes műanyag palackokat várják, melyek darabjáért öt eurocentnyi kredit jár. Nem nehéz kiszámolni, hogy a másfél eurós jegyért harminc palackot kell beváltani, de szerencsére mindezt nem muszáj egyszerre, egy applikáció segít menedzselni a bizniszt.

Egyéves időintervallumra tervezték a Ricicli + Viaggi (visszavált és utazik) próbaüzemét, és ha megszeretik a rómaiak és persze a turisták, akkor még több ilyen automatát installálnak majd a metróállomásokra.

Jelenleg az A vonal Cipro megállójánál, a B vonal Piramide és a C vonal San Giovanni megállóinál járulhatunk az automatákhoz.

A római ATAC tömegközlekedési vállalat MyCicero alkalmazását kell letölteni, megnyitni, majd szkennelni az automata vonalkódját, és elkezdeni dobálni az üvegeket. Akármilyen ütemben megtehetjük mindezt: a szállásról indulva öt-hat ásványvizes palackkal kezdve, majd akár gyűjtögetni a városban és ezzel segíteni Róma és a bolygó sorsán is. Sajnos a jelenlegi helyzetben elég egy húszperces séta, és már össze is szedhetjük az utazásunk árát, de lehet, hogy ez többeket fog szemétszedésre, tudatos gyűjtésre sarkallni?

Ideális persze a PET-palackok és a további egyszer használatos műanyagok használatának elhagyása volna, de egy ilyen lépés is óriási lehet, pláne egy durván elturistásodott városban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

róma | zero waste | ökológiai lábnyom | környezettudatosság | PET palack

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram