Close
Korábban elképzelhetetlennek tartott dolog történt az egyik legfontosabb olasz emlékművel

Korábban elképzelhetetlennek tartott dolog történt az egyik legfontosabb olasz emlékművel

A világsajtó rengeteget cikkezget a túlturistásodás okozta károktól, a jelenség megállításáról, visszafordításáról. Mi is sokat foglalkozunk a témával, mely Barcelonától Bangkokig veszélyezteti magukat a városokat, nevezetességeiket, épített örökségüket, magukat a lakosokat, és a megfontoltabb, kulturáltan utazókat. Legutóbb egy velencei kávéfőzésből lett ügy, most pedig ismét az olasz intézkedések miatt írunk. Az olasz The Local értesülései szerint mostantól nincs kegyelem, aki úgy dönt, hogy élete fotóját a Spanyol-lépcsőn ülve készítené el, bebukta, mert a rend őrei válogatás nélkül elküldik az órákon át fürtökben üldögélő turistákat. 

Róma tényleg nagy bajban van, ami a turisták mennyiségét illeti: nincs az a nevezetesség, amit kényelmesen meg lehetne közelíteni nappal – sokak már a hajnali órákban vagy éjjel látogatják meg a Trevi-kutat, sétálnak a Forum Romanumnál, mert tényleg elviselhetetlen a tömeg és az ezzel járó kellemetlenségek.

A város úgy döntött, edukációs módon próbálnak változtatni a kialakult helyzeten, és olyan szabályokat hoznak, amelyek jobb modorra tanítják a turistáikat. Ebbe beletartozik például a kocsmatúrák kiszorítása, az utcán félmeztelenül járkálók büntetése, vagy például az is, hogy tilos gurulós bőrönddel haladni a Spanyol-lépcsőn. Hogyan is gondolják egyesek, hogy ez elfogadható attitűd?

Néhány hete érdekes képeket látni a Trinitá dei Monti templom előtti lépcsősorról és szökőkútjáról: sokkal kisebb a tömeg, járható a lépcső, és nem settenkednek szelfipálca-árusok sem a sorok között. Ezt az új szabály indokolja, mely szerint nem szabad többé ott üldögélni. A városlakók örülnek, mert visszakapják a teret, de azért sokan nyilatkoznak úgy, hogy amióta világ a világ, itt mindig megfáradt turisták pihentek.

Vajon most hova pártol át a tömeg? Esetleg a közeli Piazza del Popolóra szorulnak ki, netán a Villa Borghese lesz az új főhadiszállás? Reméljük higgadtan feldolgozzák/feldolgozzuk, hogy vannak fontos helyek, amelyek éppen miattunk veszítették el bájukat. Helyek, amelyeket tisztelettel illik meglátogatni. Talán, hamarosan a pisai ferde tornyot is a fizika törvényei tartják majd meg, és nem a vicceskedő turistahordák.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom