Close
Mutatjuk, mit érdemes csinálni Szentpéterváron, ha épp nincs vb-meccs

Mutatjuk, mit érdemes csinálni Szentpéterváron, ha épp nincs vb-meccs

Az “Észak Velencéje” párhuzam a csatornák, a szigetek és a hidak miatt valóban ülhet, ellenben hangulatában egyáltalán nem hozza az olasz karneváli központot Szentpétervár. Nem is tehetné, hiszen egy letaglózó erejű, igazi európai metropoliszról van szó, tele monumentális építészeti csodákkal és rengeteg szórakozási lehetőséggel.

Meglehetősen fiatal településnek számít a későbbi Leningrád. Bő háromszáz évvel ezelőtt még mocsaras vidék uralkodott azon a területen, ahol mostanság a keleti és a nyugati világ találkozásánál erődök, székesegyházak, fényűző paloták, széles utak, hangulatos csatornák és hatalmas parkok pihennek. Nagy Péter cár otthona egykoron fővárosi címet is birtokolt, hirtelen gyarapodását pályatársai, azaz a többi cár pénzszórásának köszönhette.

Amikor éppen nem futball-világbajnokság házigazdája, Szentpétervár akkor sem pihen.

Egy átlagos nyáron, a június végi és július eleji időszakban, a kései naplementék és a korai napfelkelték okozta a fehér éjszakák (jobban mondva inkább szürkületek) miatt kis túlzással le sem fekszenek aludni az emberek. Ilyenkor alkalmanként a fél város zsizsegő fesztivállá alakul át, egy sima hétköznap éjfélkor is zene szól, vagy random tűzijátékok robbantják be az eget. Arra tehát nem árt lélekben felkészülni, hogy a belvárosban akadhatnak gondjaink a nyugodt alvással.

A történelmi látnivalók nagyobb részét a városon átfolyó Néva folyótól délre kell keresnünk.

A legfontosabb a Palota téren álló impozáns Téli Palota, ahová annak idején a telet átvészelni jártak az uraságok. Az egykori cári birodalom nagyságát kifejező gigantikus méretű épületnek ezernél is több terme van – no meg itt találjuk a világ egyik leghíresebb múzeumát, az Ermitázst. Utóbbiban olyan művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint Leonardo, Michelangelo, Degas, Monet, Gauguin, Van Gogh, Picasso, El Greco, Velázquez, Goya és Rembrandt.

A tér szomszédságában a város jelképének számító Nagy Péter bronz lovasszobrát mindenképp érdemes csekkolni, mint ahogy a mögötte felépített, impozáns kupolájú Izsák-székesegyház is kihagyhatatlan. A korábban börtönként funkcionáló Péter-Pál-erődért a Néva folyó torkolatában kialakult szigetcsoport egyik apró szigetét kell megtalálnunk. Itt nyugszik például Nagy Péter, és újratemetésekor itt helyezték örök nyugalomra családjával az utolsó cárt, II. Miklóst. Ha csak még egy lenyűgöző templomot néznénk meg, az a gyönyörű mozaikokkal díszített Vérző Megváltó temploma legyen, bár a Krisztus feltámadása templomnak is nevezett épület kívülről sem hétköznapi látvány.

A forró évszakokra felhúzott Nyári Palotáért mintegy ötven kilométert kell autóznunk a belvárosból Peterhofba, bár jó időben kellemesebb hajóval megközelíteni a dombon álló barokk épületet.

A fényűző palota a francia kastélyokat idéző, hatvannégy szökőkútból és aranyozott szobrokból álló parkjával maga a káprázat, és akkor még ott van a kétszázhetven méter hosszú épület is.

Ahogy Budapestet, úgy Szentpétervárt sem kerülte el a nagy gasztronómiai bumm, sőt Oroszország második legfontosabb városában a Szovjetunió felbomlása óta drámai változás állt be – természetesen pozitív értelemben. Kismillió étterem és kávézó alakult, melyekben a világkonyha összes reprezentánsát megtaláljuk a mexikóitól a japánig, bár ha már errefelé járunk, érdemesebb az egyébként valóban kevésbé világhírű helyi ízekre vadászni.

Érdekesség, hogy nem egy kávézóban gyakorlatilag éttermi szintű ételválasztékból szemezgethetünk.

Oroszország egyetlen steakházaként hirdeti magát a Szent Izsák katedrálisnál található Stroganoff Steak House, ahol a külföldről importált marhahúsok mellett a tradicionális Stroganoff-bélszínt is megkóstolhatjuk. Szintén errefelé, egy épület alagsorában rejtőzik a boltíves termekkel és könyvtárral felpakolt Café Idiot, amit a félreértések elkerülése végett Dosztojevszkij egyik leghíresebb regényéről (A félkegyelmű) neveztek el. Hangulata az ötvenes éveket, étlapja főleg a klasszikus orosz ízeket hozza. A csúcsgasztronómiára rápörgőknek a város legrégebbi éttermét, a cári időket felidéző Palkint ajánljuk. A helyi arisztokrácia egykori törzshelye megőrizte eleganciáját, csak borból mintegy százhúsz fajtából választhatunk.

Meccsmentes napokon vagy estéken a Purga hajón egyszerre lehet bulizni és várost nézni, de a romkocsma-szerű Co-op Garage is megér legalább egy sört, már csak a bent található saját, bokszmeccsekhez használatos szorítója miatt is. Ha kicsit belevetnénk magunkat a város alternatív arcainak éjszakai életébe, és belehallgatnánk a helyi garázsbandák vagy dj-k fellépéseibe, a SLAM CitY nevű helyet ajánlatos bepötyögni a GPS-ben.

Nyugisabb programnak jöhet egy látogatás az Udelka bolhapiacon, vagy egy pihentető krúzingolás valamelyik sétahajón.

Zsúfolt napjai lesznek tehát a világbajnokság ideje alatt a bő ötmilliós nagyvárosnak, elvégre négy csoportmérkőzést rendeznek a Kresztovszki-stadionban. Június 19-én a házigazda orosz válogatott Egyiptomot fogadja, aztán három nappal később a Neymar-vezette brazilok szállják meg a hatvanhétezer férőhelyes arénát (Costa Rica az ellenfél), majd 26-án Lionel Messi érkezése miatt alakulhat ki a szokásosnál nagyobb hiszti (Nigéria–Argentína). Július harmadikán egy nyolcaddöntőnek, 10-én egy elődöntőnek, 14-én pedig a bronzmeccsnek lesz a házigazdája a Zenit csapatának, Huszi Szabolcs korábbi klubjának otthona.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

park | kávézó | bolhapiac | szation | étterem

FOLYTASD EZZEL

Lemaradtál a sarki fényről? Nagylelkű ajándékkal kárpótol a hajótársaság

Kemény árat fizetett a kaliforniai turista, aki eltévedt Firenzében

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram