Close
Szenzációs előadásokkal ünnepli 40. születésnapját a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Szenzációs előadásokkal ünnepli 40. születésnapját a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A hagyományoknak megfelelően már ősszel ízelítőt ad a Budapesti Tavaszi Fesztivál az áprilisban kezdődő programsorozat kínálatából, de a szervezők azt a hagyományt is tartják, hogy ilyenkor nem lőnek le minden meglepetést.

Negyven év rengeteg idő. Aki élt már ennyit, annak minden bizonnyal csupán halvány emlékfoszlányok ugranak be a nyolcvanas évek elejének mindennapjaiból. Vagy talán még annyi sem. Hiába számított vonzó városnak akkoriban is Budapest, bizonyos időszakokban kis túlzással egy kezünkön meg lehetett számolni, hány turista érkezik a fővárosba. A turizmusért felelősök mindenképpen változtatni óhajtottak ezen a negatív tendencián, ezért megszervezték az első tavaszi fesztivált, hogy abban a periódusban csábítsanak külföldieket Budapestre, amikor kevesen látogatnak el oda. Magyarország pezsgő kulturális életének köszönhetően szerencsére az alapokhoz nem kellett nyúlni.

Néhány évvel később már ott tartottunk, hogy befolyásos külhoni újságírói vélemények szerint hazánkban olyan magas szinten áll a kultúra, hogy aki eljön hozzánk, annak leesik az álla.

A bizonyos rácsodálkozás élményéért sokat tett a jövőre negyvenedik születésnapját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). A külföldi kiválóságokat és a jól ismert, valamint feltörekvő művészeket színpadra állító eseménysorozat Közép-Európa talán legfontosabb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát a mögöttünk hagyott évtizedekben. Ahogy a szerdai sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke elmondta, a magyar kultúra egyesítését a BTF indította el azzal, hogy a vasfüggönyön túlról hazahívta a kiváló művészeket Cziffra Györgytől kezdve Vásáry Tamásig, és elkezdte a magyar kultúra összefogását. A folyamatot szeretnék továbbvinni a jövőben, de nemcsak azzal, hogy sztárelőadókat hoznak Budapestre, hanem lehetőséget adnak a helyi és határon túli magyar tehetségeknek is.

Egy patinás fesztivál esetében fontos, hogy friss és innovatív legyen, ezért a BTF továbbra is új produkciókat állít színpadra, másrészt látványban és arculatban is megújul. Ez többek között azt jelenti, hogy nem csupán mainstream, hanem kisebb, rendhagyó helyszíneket is behúz a galériától a múzeumig.

A negyvenedik évforduló tiszteletére lehengerlő kulturális tavaszra számíthatunk 2020. április 3. és 19. között: a klasszikus zenei koncertek mellett áriakoncert, opera-, balett-, tánc- és színházi előadás, dzsesszprogram, valamint kiállítás szerepel a műsorfüzetben,

tehát gyakorlatilag nem lesz olyan területe a művészetnek, amit ne fedne le a fesztivál.

Már maga a nyitóelőadás is különlegességnek számít: a legendás táncegyüttes, a Győri Balett és a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész-zeneszerző, Lajkó Félix Giselle-bemutatóval köszönti a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Szenzációnak ígérkezik Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operájának magyarországi bemutatója is: a Samuel Beckett drámája nyomán írt művet Milánóban, a Teatro alla Scalában mutatták be, és azonnal a műfaj egyik legrangosabb díját – International Opera Awards – nyerte el a világpremier kategóriában, április 10-én végre Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz látható.

Áriaesttel érkezik a világ vezető bel canto énekese, Lawrence Brownlee, és az elmúlt évtized egyik legfényesebb operacsillaga, Kristīne Opolais, Bach Máté-passiójával áll színpadra a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe, a kiváló trombitaművész, Szergej Nakarjakov pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral ad közös koncertet.

Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ez 2020-ban sem lesz másként, ráadásul ez alkalommal egy igazi zenei csemege szerepel a programban. A Staatskapelle Weimarnak köszönhetően 2018-ban Liszt-világpremiert láthatott a közönség, akkor mutatták be ugyanis a Sardanapalo című operatöredéket. A weimari ősbemutatón vezénylő Kirilo Karabic szerint a zene nagyszerű és elbűvölő, a darab pedig új fejezetet nyit a 19. századi zenetörténetben.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a jubileumok jegyében telik: a negyven mellett egy másik szám is fontos szerepet kap, hiszen 2020-ban ünnepeljük a zeneszerző-óriás Ludwig van Beethoven születésének kétszázötvenedik évfordulóját, ezért a klasszikus zene egyik legnagyobb alakjának műveiben több koncert alkalmával is gyönyörködhetünk.

Ami a bizonyos különleges helyszíneket illeti, Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel készül rendhagyó előadás, melynek a Rákóczi téri vásárcsarnok ad majd otthont, a főszerepben pedig a világhírű operaénekesnőt, Miklósa Erikát láthatjuk.

A részletes programokról és a jegyvásárlásról a fesztivál hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Hugo Glenndinning, Raffay Zsófia, Erdélyi Gábor, Shervin Lainez, Felix Broede, Emmer László)

zene | opera | BTF | kiállítás | színház

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram