Az örökös magyar bajnok sommelier saját bormárkát indít, mi pedig nagyon örülünk ennek

Az örökös magyar bajnok sommelier, Szik Mátyás saját bormárkát indított, SZMsommelier néven.

Szik Mátyás 2014 és 2015 után 2016-ban harmadszor is sommelier magyar bajnoki címet nyert, ezzel három évtized alatt – máig összesen a harmadik – örökös magyar bajnok sommelier-vé vált. Ezt a tudást tovább bővítve, rengeteg tanulás és nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat után 2017-ben vehetett részt a Best Young Sommelier of the Word versenyen. 2018-tól kezdve a Court of Masters sommelier programba kerülve először az első Introductory (2018), majd a második Certified Sommelier (2019) szintet is sikeresen teljesítette. A Four Seasons Hotel Gresham Palace beverage manager és head sommelier pozíciójában szerzett tudását és tapasztalatait 2017-től trénerként és szaktanácsadóként kamatoztatta.

"Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier-kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom” – mondja Szik Mátyás, az SZMsommelier márka tulajdonosa.

Az SZMsommelier borok célja egy-egy borvidékről, több borászat tételéből készülő házasítások által egy, a borkedvelők és a szakma által is kedvelt, egyensúlyos, könnyen fogyasztható és a gasztronómiában is széleskörűen felhasználható borok megalkotása volt.

A most bemutatkozó borcsalád, egy egyensúlyos és összetett, ugyanakkor könnyű fehér bort, üdítő és gyümölcsös légies rozét, valamint egy komplex szekszárdi vörös házasítást és egy modern, feszes, de nagyon elegáns ötputtonyos aszút foglal magában. A fehér és rozé borokon keresztül a Mátrai borvidékre, míg a vörös házasítással Szekszárdra, az aszúval pedig Tokajba kalauzol bennünket a szakember.

„A legfontosabb a borkedvelők ízlésének szem előtt tartása, valamint, hogy a megálmodott cuvée-k az otthoni gasztronómiában és a professzionális vendéglátásban is széleskörűen felhasználhatók legyenek” – teszi hozzá Szik Mátyás.

Az SZMSsommelier márka logója a sommelier hivatásra, a vendéglátással való kapcsolatra utal, és nem utolsósorban a háromszoros magyar bajnok sommelier és gyermekeinek monogramja ihlette.

A mostani tételekről így ír a márka névadója:

SZMsommelier Rosé Kékfrankos

Kristálytiszta könnyed gyümölcsösség a Mátrából, mert hiszek benne. Eper, málna és piros bogyós gyümölcsök. Fogyasztását aperetifikent vagy akár egy könnyed málnás panna cottához, esetleg dinnyesalátához, jól lehűtve ajánlom. Nem sértődöm meg, ha rozéfröccsöt is iszik belőle. Jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni. 

SZMsommelier Fehér Olaszrizling

A bor könnyed citrusos, mandulás ízét finom fűszeresség és ásványosság teszik igazán összetetté. Tökéletesen párosítható grillen készült tengeri halakhoz, vagy tejszínes tésztákhoz. Fogyasztását 6–8°C fokon ajánlom klasszikus fehérboros pohárból. Nem sértődöm meg, ha rozéfröccsöt is iszik belőle. Jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni. 

SZMsommelier Vörös cuvée – Cabernet Franc – Kékfrankos – Malbec – Cabernet Sauvignon

Telt, fűszeres és ízgazdag, ugyanakkor a modern világ borízlését tükröző házasítás, a cabernet franc testével, a malbec struktúrájával és különlegességével, illetve a számomra oly kedves kékfrankos gyümölcsösségével. Oldalashoz, barbecue kacsához, vagy csak úgy, ha egy komplex modern vörösre vágyunk a mindennapokban. 

SZMsommelier 5puttonyos Tokaji Aszú

Modern, de hagyománytisztelő stílus. Mézes, szárított gyógynövényes karakter, kamillával és vaníliával. A savérzet és citrusos frissesség Tokaj-hegyalja egyedi karakterével. Bármilyen sütemény mellé, de tulajdonképpen magában is hatalmas élmény. 

A borkollekció jelenleg a Tesco polcain, az SZMsommelier webshopjában érhető el, de tervben van a partnerkör bővítése.

Ez is érdekelhet:

Öt remek hazai bor nyári estékre

Áprilisban még nem gondoltuk volna, hogy fogunk még önfeledten, teraszon borozni. Szerencsére az álom valóra vált, amihez most ajánlunk öt kedves, nyáresti tételt.

(Fotók: Szik Mátyás, SZMsommelier-Facebook)

bor | bormárka | bor-étel párosítás | borkultúra | szik mátyás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom