Close
Így tesz a környezet­tudatosságért a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron

Így tesz a környezet­tudatosságért a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron

Olykor hajlamosak vagyunk csupán divatos kifejezésként kezelni a fenntarthatóságot, holott a szemlélet nemcsak, hogy rendkívül gyorsan terjed, hanem a jövőnk kulcsa. A Mielénél hisznek abban, hogy a hosszú élettartam jelenti a valódi fenntarthatóságot – ahogy ők mondják, a Miele az a minőség, amely megelőzi a korát –, ezért a legmodernebb készülékeket gyártják, újra és újra tökéletesítik a dizájnt, hogy biztosítsák a magas szintű megbízhatóságot. A Miele komolyan veszi a minőségi ígéretet, készülékeit húszéves életidőre teszteli. Ez nekünk csak jó lehet, hiszen nem kell néhány év alatt több készüléket használnunk, mert egy is elég lehet, nem beszélve arról, hogy így mennyi energiát és pénzt takaríthatunk meg. A Miele három nagykövete fontosnak tartja a környezettudatosságot és hasonló értékrendben hisz. Egyikük Szilágyi Áron. 

A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó az egyetlen a sportág történetében, aki egyéni kardvívásban egymást követő három olimpián aranyérmet tudott szerezni. A világklasszis sportoló több fronton is odafigyel a fenntarthatóságra, igyekszik környezettudatosan élni – például olyan ruhadarabokat választ, melyekről tudja, hogy időtállóak.

De nem csupán a ruhásszekrényben tervez hosszútávra. Számára is fontos, hogy olyan környezetet teremtsen maga körül, hogy gondtalanabbul teljenek a hétköznapok.

„Ahogyan a sportban, a civil életemben is a hatékonyságban hiszek. Azt gondolom, hogy a tudatos és mértéktartó fogyasztás mellett a technológiai fejlődés és a digitális eszközök segíthetnek egy környezettudatosabb életmód kialakításában. Ha tehetem, a háztartásba okosmegoldásokat és -háztartásigépeket választok, mert ezek a nyilvánvaló komfort és a biztonság mellett az energiahatékonyságot is biztosítják. A feleségemmel, Bettivel nincsen fix házimunkamegosztásunk, viszont mindketten elfoglaltak vagyunk, ezért különösen nagy segítséget jelentenek az okoseszközök. Könnyít a mindennapjainkon, de az is megnyugtató számukra, hogy közben a kisebb víz- vagy elektromosáram-használattal a környezetet is kíméljük.” A Miele új Scout RX3 robotporszívója átvállalja tőlük a porszívózás feladatának egy jelentős részét, ezáltal pedig nem kevés időt szabadít fel a naptárukban.

Egy okosházban nincs elpazarolt energia, túlfűtés/túlhűtés, égve maradt villany, bekapcsolva hagyott elektromos berendezés. Ugyanakkor kényelmet és biztonságérzetet ad, hogy minden irányítható és beállítható. Az olimpiai bajnok és felesége nemrég új helyre költözött, és mielőtt pontosan megtervezték volna jövendőbeli otthonukat, több szempontot is figyelembe vettek – a fenntarthatóság az elsők között szerepelt.

Odafigyelnek arra is, hogy az otthonuk minél kevesebb energiát fogyasszon; ha pedig új készülékeket vásárolnak, akkor minél energiahatékonyabb, okosabb, előre programozható, kiszámolható fogyasztású eszközöket szereznek be.

Szilágyi Áron környezettudatossága belülről fakad, és mivel utazásai során számos előremutató példával, praktikus megoldásokkal találkozott, úgy véli, neki is kötelessége tenni valamit az ügy érdekében. „A feleségemmel szelektíven gyűjtjük a szemetet, figyelünk az energiatakarékosságra, csomagolásmentesen, helyi termelőktől/üzletekből vásárolunk, ha tehetjük, biciklivel közlekedünk.”

A sportoló szerint tudatos lépésekre van szükség ahhoz, hogy a környezetünk fennmaradhasson és hogy megküzdjünk különböző problémákkal, például a globális felmelegedéssel. A tokiói játékok alkalmával megfigyelhette, mennyire modern és digitális kultúra alakult ki Japánban: ott alapvetés az okoseszközök használata, legyen szó létesítményekről, helyiségekről vagy járművekről, és az emberek teljesen tudatosan használják a telefonjaikat.

Az okostelefon évek óta fontos szerepet játszik az életében a rengeteg utazás, edzőtáborok és versenyek miatt is. „Biztonságot ad, hogy az otthonunkra is rálátok, és mindent irányíthatok ezen keresztül, még a háztartási készülékeinket, akár a robotporszívót is.”

“Örülök annak, hogy már itthon is bevettek azok az okoseszközök, melyekkel kevesebb energia felhasználása mellett tudjuk élni az életünket. Most már az otthonunk része például, hogy a fűtés mobilapplikációval vezethető, a háztartási eszközök is pontosan programozhatóak és beállíthatóak. Nekünk is van otthon egy-két ilyen darab, de az autóhoz is létezik már mobilapp, amit használok. Egyre inkább ezt a világot éljük, és mivel aktívan használom a telefonomat, akkor miért ne használjam ilyen célból is.”

A cikk létrejöttét támogatta a Miele.

FOLYTASD EZZEL
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom