Így lehet a szilveszteri pezsgőzésből hollywoodi filmbe illő stílusgyakorlat

Néha úgy érezzük, túlértékelt esemény lett ez az év utolsó napjára eső névnapi buli. De ha már kötelező az asztalon táncolás, meg az éjféli koccintás, érdemes a lehető legstílusosabban tenni – néha igenis uralkodjon a minőség a mennyiség mellett felett. Persze, nem árt hozzá az értő társaság, néhány, az anyatejjel együtt champagne-t is magába szívó barát, hogy a megvető tekintetek és a felesleges pénzszórás helyett tényleg élményszám legyen az emelkedett pezsgőzésből.

A nagy Gatsby című filmben van egy emlékezetes jelenet: a gigantikus Gatsby-házban óriási parti zajlik, Nick Carraway (a szomszéd, akit Tobey Maguire alakít) a meghívóját lebegtetve próbál feljutni a lépcsőn, és a rejtélyes Jay Gatsbyt keresi. Megszólít egy ismeretlen fickót, és abban a pillanatban, hogy elkezdődik a tűzijáték, Gatsby kezében egy pohár pezsgővel a kezében megfordul, és a szemébe néz.

Az hagyján, hogy ezzel a képpel megszületett az online társadalom egyik legzsiványabb mémje, de egyben a filmtörténet egyik legstílusosabb pezsgős jelenete is.

Bár egy modernkori Gatsby valószínűleg nem kóstolna már champagne-t kehelyből, van még néhány aranyszabály, amit jó, ha követünk az ünnepi pezsgőzés előtt és alatt.

Az előkészületek

Ahogy minden jó vacsora az alapanyagok gondos kiválasztásával kezdődik, úgy a jó pezsgőzés is paradoxon marad jó pezsgők híján. Talán a legegyszerűbb, ha néhány alapkérdésre hagyatkozva vesszük sorba a teendőket.

Honnan?

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy közvetlenül tudunk termelőtől vásárolni, akkor ne hagyjuk ki. A nagyobb élelmiszerüzleteket viszont érdemes kerülni: a pezsgő rendkívül érzékeny ital, a fény, a nem megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon történő tárolás is könnyen tönkreteheti. Ráadásul, ha kísérletezni szeretnénk, szükségünk lesz ajánlásra is, támpontokra, amelyek szerint könnyebben ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet.

Éppen ezért jó, ha szaküzletben vásárolunk – mégiscsak az év legkötelezőbb bulija a tét!

Milyet?

Mi kizárólag a tradicionális (méthode traditionnelle) eljárással készült pezsgőkre tudunk szavazni. A pezsgők jókora része – amiket néhány száz, vagy maximum ezer forintért lehet kapni a sarki kisboltban is – óriási tartályokban, gyorsan, érlelés nélkül készül. Ezzel szemben a klasszikus pezsgők hosszú, sokszor több éves érlelési folyamat után kerülnek az üzletekbe, tartalmat adva az italnak. Erről itt írtunk már részletesebben, konkrét ajánlásokért pedig érdemes lefelé görgetni. Szóval, gyertek cavák, crémant-ok, champagne-ok és tradicionális pezsgők!

Ha még különlegesebb élményt szeretnénk, akkor ezeken belül is érdemes az évjáratosokat – azaz az egy adott évben született alapborból készült pezsgőket választani.

Mennyiért?

1500 forinttól felfelé. Találkoztunk már olyanokkal, akiknek akkor is az ezerötszáz-kétezer forint között kapható Hungaria Extra Dry marad a legjobb pezsgő, ha magnum Cristal pezsgők potyognak az égből. Egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő pezsgőért, mint mondjuk a Kreinbacher, nagyjából négy-hat ezer forintot kell fizetnünk, csakúgy, mint egy jobb spanyol caváért, olasz proseccóért vagy francia crémant-ért (utóbbi az a klasszikus pezsgő, amely Franciaországban, de nem Champagne régióban készül).

Ha már ezeken is túl vagyunk, jöhetnek a pezsgők császárai, a francia champagne-ok, amelyeket itthon jellemzően nyolc-tíz ezer forint fölött találunk. Határok nincsenek, volt már arra is példa, hogy híres pezsgőházak régebbi, évjáratos tételei több millió forintért keltek el egy-egy – jótékonyságinak nem éppen nevezhető – árverésen.

A szervirozás

Arról, hogy a pezsgőt nem szabad közvetlen fénynek kitenni, és fokozottan igaz rá a "száraz, hűvös helyen tartandó" örök érvényű, már korábban írtunk. A hűvös egyébként ez esetben 10-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet takar, amin elég csak közvetlenül a fogyasztás előtt változtatni.

Ilyenkor a mélyhűtő helyett inkább tegyük húsz percre jégvödörbe, vagy két-három órára hűtőbe a pezsgőt, és hűtsük kb. 8 Celsius-fokosra, hogy 10-12 fok közötti hőmérsékleten kóstolhassuk.

Amíg hűl a pezsgőnk, válasszuk ki a hozzá megfelelő poharat.

A legnagyobb élvezeti értékkel bíró kóstoláshoz bőven elég, ha jó minőségű, hagyományos fehérboros poharat választunk –

a kiszélesedő, vagy hosszú kelyhű poharak sokkal kevésbé gyűjtik az illatokat, és kialakításuk miatt a pezsgő a szánknak és nyelvünknek egészen más részére kerül, így teljesen más ízek is dominálni fognak benne (jellemzően kevésbé zamatosnak, erősebben habzónak és savasabbnak érezzük így őket).

Ha a pohár megvan, és a pezsgőnk is lehűlt, jöhet a bontás. Elsőként tépjük le a fóliát – amely régen azt a célt szolgálta, hogy a palackba került eltérő mennyiségű italt leplezze – a palack nyakáról, hat és fél tekeréssel lazítsuk ki a drótkosarat, majd kb. hatvan fokban megdöntve a palackot, stabilan a nyakánál tartva és a talpánál fogva tekerjük el.

Ha jól bontottunk, csak egy halk szisszenést hallottunk.

Végül öntsük a pezsgőt a poharat megdöntve, a pohár falára – a borokkal ellentétben akár akkor is, ha a poharunkban maradt még pezsgő (természetesen csak akkor, ha ugyanolyan fajta), hiszen így felfrissíthetjük a palackban mindig hidegebb és intenzívebb pezsgővel.

A pezsgők

Minden kategóriának megvan a maga szépsége: az olcsóbbakban inkább frissességet, a középmezőnyben krémességet és finom buborékokat, a drágább szegmensben pedig eleganciát, komplex ízeket, érettséget érdemes keresnünk.

Az 1500-2000 forintos kategóriából – Hungaria Extry Dry

Emlegettük már, és nem érdemtelenül: néha-néha 1300-1400 forintig is lekúszik az ára, ami meglehetősen szerény ár egy palackban erjesztett, tradicionális eljárással készített pezsgőért.

Mi a klasszikus kék címkésre szavazunk, ami jó savaival, telt, diós, citrusos illatával és ízével igazi frissítő pezsgő, de a még illatosabb, zamatosabb karakterű borokat kedvelőknek jó hír, hogy már rozét vagy Irsai Olivérből készített pezsgőt is választhatunk.

A 4000-6000 forintos kategóriából – Kreinbacher Extra Dry 

Sok szempontból remek választás: egyrészt a pezsgőkben a több cukor (mert bármilyen furcsa, az extra dry boros mércével már a félszáraz kategóriát súrolja, és nem a legszárazabb változata a pezsgőknek) általában kerekebbé, jobban érlelhetővé teszi az italt, másrészt a társaság hölgyvendégeinek is örömet szerzünk vele.

Az Extra Dry hetven százalékban furmintból, harmincban chardonnay-ból készül, sokszínű, élénk pezsgő, intenzív gyümölcsösséggel. Almás, virágos ízek, a háttérben pörkölt mogyoróval és vaníliával, Somló ásványos, sós karakterével, és 16,5 gramm/liter dosage-zsal (azaz cukorral).

A 10 000-15 000 forintos kategóriából – Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Brut

Az 1785-ben, Reimsben alapított Piper-Heidsieck pezsgői legendásak: az évek során klasszikus stílusával, a gyümölcsök mellett szép struktúrájával vívta ki magának a hírnevet. Számos filmben kapott szerepet, és állítólag Marilyn Monroe is ezt kortyolta tea és kávé helyett reggelente, mégsem elcsépelt, agyonreklámozott márka – megőrizte francia eleganciáját e téren is.

Az Essentiel Régis Camus pincemester kísérletéből született, aki kóstolásai során félretesz egy limitált szériát az aktuális cuvée-ből. Az Essentiel-t további egy év érlelés után, alacsonyabb dosage-zsal (azaz alacsonyabb cukortartalommal, ami jelen esetben 6 g/litert jelent) készíti el.

Arany színű, intenzíven gyümölcsös, pörkölt mandulával, finom virágos, citrusos ízjegyekkel és koncentráltsággal.

Azt mondják, olyan lesz az évünk, amilyen az új év első napja – a pezsgőket meg amúgy sem érdemes a véletlenre bízni, nem igaz?!

(Fotók: Bortársaság, Unsplash)

szilveszter | kreinbacher | pezsgő | champagne | prosecco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom