Close
A koronavírus máris átalakította, merre utazhatunk

A koronavírus máris átalakította, merre utazhatunk

Az új, tüdőgyulladás-járványt okozó, Vuhan egyik januárban bezárt piacáról induló koronavírus emberről emberre terjed. Japánban, Thaiföldön, Ausztráliában és Amerikában is regisztráltak már betegeket, ezért már több kontinens repterein szigorú ellenőrzéseket végeznek, hogy a Kína középső részéről érkező vírus ne okozzon még nagyobb károkat. Különösen extrém az időzítés, hiszen az ország legmozgalmasabb időszakát éli ilyenkor: holdújévkor rengetegen utaznak külföldre.

Vuhan tömegközlekedését felfüggesztették egy időre, illetve repterét és vonatállomásait is lezárják a koronavírus miatt. Korábban hőszkennerrel ellenőrizték az utasok testhőmérsékletét, hiszen a magasabb érték lázról árulkodhat. A reptérről egyébként húsz országba és összesen több mint száz városba repülnek, vagyis az egész világot lefedik a nemzetközi járatok. A tizenegymillió lakosú város komoly kereskedelmi központ szerepét tölti be.

Súlyosbító tényező: a tavaszünnep

A kialakult szituációt jócskán súlyosbítja, hogy az év ezen szakasza mindig a legtöbb utazást generáló időszak, hiszen a holdújév, vagyis a tavaszünnep beköszönte (idén 2020. január 25.) a bolygó népességének negyede számára egyet jelent az utazással, kikapcsolódással.

Mintegy nyolcvanmillió ember száll repülőre ilyenkor, hogy hódolhassanak az utazás adta örömöknek.

Repülőtéri intézkedések Thaiföldtől Ausztráliáig

Az Államokban január 21-én regisztrálták és jelentették be az első fertőzöttet. Múlt hétvégén már minden Vuhanból érkező utast átvizsgáltak, a keleti parton a JFK Nemzetközi Repülőtéren, a nyugati parton a Los Angeles-i és a San Franciscó-i nemzetközi repülőtéren. Mostantól Atlantába és Chicagóba sem léphetnek be szkennelés nélkül, ami testhőmérséklet-ellenőrzést és általános egészségügyi állapotot vizsgál, hogy az utas például köhög-e, esetleg tapasztal-e nehézlégzést.

Thaiföld az elsőszámú úti cél: rengeteg kínai választja pihenésre ebben az időszakban, hiszen az időjárás most a legkedvezőbb.

Jelenleg három fertőzöttet regisztráltak és Bangkok, Krabi, Csiangmaj és Phuket repterein is szüntelenül végzik az ellenőrzéseket. Japánt is elérte a vírus, válaszképp január 7-től minden Vuhanból ékező utast ellenőriztek a fent leírtak szerint, és karantént is létrehoztak a reptereken. Hongkong eddig kimaradt a szórásból, de tekintve, hogy 2002–2003-ban az aktuális SARS-vírus (súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedéseket okozó vírus) erősen érintette őket, most felkészülten állnak a kínai utazók érkezéséhez. Testhőmérés, a beutazáskor kötelezően kitöltendő egészségügyi kérdőív mellett a vonatokon és repülőgépeken, valamint az állomásokon is fokozott fertőtlenítési munkálatokat, takarítást alkalmaznak.

Szingapúr nem tétlenkedik, annak ellenére, hogy még nem regisztráltak beteget, az összes Kínából érkező utast ellenőrzik, attól függetlenül, az ország mely részéről jöttek.

Nem vállalnak kockázatot. Ausztráliában még nem erősítették meg a készültséget, annak ellenére, hogy heti három közvetlen Vuhan–Sydney járatot üzemeltetnek. Ők a tájékoztatás erejével élnek, és a járatokon bővebb információkat adnak a koronavírusról, korai tüneteiről. Kérik őket, hogy ha bármit tapasztalnak, jelentkezzenek a repülőtéren, ezzel segítsék elő a vírus terjedésének mérséklését.

Európában még nincs fertőzött, de jobb félni, mint megijedni

A londoni Heathrow repülőtérre heti három vuhani járat érkezik, jelenleg orvosokkal és asszisztensekkel tájékoztatják az onnan érkezőket a vírus természetéről, lefolyásáról és korai tüneteiről. A római Fiumicinon a Kínából érkező utasokra jobban figyelnek, és hamarosan valószínűleg a testhő-szkennereket is bevetik majd.

A vírus terjedésének megelőzése a levegőben

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific Airways ázsiai légitársaság légiutaskísérőinek szakszervezete elérte, hogy kínai járataikon munka közben maszkot viselhessenek. A társaság dinamikusan kezeli a lemondásokat, átfoglalásokat, főleg a Vuhanba érkező és induló járatokat.

A Korean Airlines a fedélzeti legénységet nemcsak maszkkal, de védőruházattal is ellátta.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Jobban járnánk, ha "új szelek fújnának" a légi közlekedésben
Harminc centi friss hóval vár Magyarország legnagyobb sícentruma
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom