Close
A világ legtöbbet utazó képregényhőse bekerül a hivatalos belga útlevélbe

A világ legtöbbet utazó képregényhőse bekerül a hivatalos belga útlevélbe

Tintint kérünk minden útlevélbe!

Tintin, Georges Remi (vagy művésznevén Hergé) képregényhőse több más világhírű figurával együtt a belga útlevélre kerül, írta a The Guardian.

Az útlevéltervezők kedvelt motívumai, a fák, sasok, medvék, tornyok mellé hétfőtől a belga képregényművészet világhírű figurái, Tintin, a Hupikék törpikék és más hősök csatlakoznak.

A harmincnégy oldalas normál útlevéllel a belgák Lucky Luke, Blake és Mortimer, Bob és Bobette társaságában is utazhatnak.

Az útlevélben használt figurák közül sok rajz az eredeti képregényekből származik, ilyen a Tintin kalandjai 1954-es, Felfedezők a Holdon című sorozata, melyben a rettenthetetlen riporter Neil Armstrong előtt 15 évvel megteszi első lépéseit a Holdon.

Más karaktereket kifejezetten az útlevélhez terveztek, ilyen a földgömböt szemlélő hupikék törp, hátizsákjával és térképeivel a földön.

“Olyan dizájnt választottunk, amely jól képviseli az országunkat, művészetét és kultúráját, benne egy csipetnyi tehetséggel, szakértelemmel és humorral”

– mondta Sophie Wilmes belga külügyminiszter az RTBF francia nyelvű helyi adónak. A képregények, melyek a “kilencedik művészeti ágat” jelentik Franciaországban és Belgiumban, még mindig népszerűek, noha már nem kapnak akkora teret a napilapokban, mint fénykorukban, a második világháború után.

Az első nagy belga képregénysláger a Tintin, Georges Remi, vagyis Hergé sorozata volt, amely 1929-ben indult. Nem sokkal a második világháború után debütált Blake és Mortimer, a két brit úriember, egy MI5-ügynök és egy magfizikus, akik állandóan az aljas Olrik ezredes eszén akarnak túljárni.

A gombafaluban élő kis kék emberek 1958-ban jelentek meg, őket Pierre Culliford, vagyis Peyo álmodta meg. A klasszikus, jellegzetes belga képregény a franciától is különbözött. “Az aranykorban, a hatvanas években minden karakter aranyos és barátságos volt, humoruk volt, a maitól eltérő stílusban, lágyabban rajzolták őket” – mondta Michel Kichka neves belga-izraeli grafikus.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

útlevél | lucky luke | tintin | belga | képregény

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram