Kiderült, hogy csak néhány órányi autóútra van tőlünk Európa legtisztább tengervize

Egy tengerparti kiruccanás többnyire arról szól, hogy kinyújtózunk a strandon, élvezzük a napsütést és csobbanunk párat, de azoknak, akik szeretnek evezni, búvárkodni vagy csak egy jó fotót készíteni, csalódást okozhat, ha a víz kicsit zavarosabb, mint ahogyan az a képeken látható volt. Nos, aki Horvátországba utazik, annak biztosan nem lesz ilyen problémája.

Egy új elemzés szerint a déli szomszédunk rendelkezik ugyanis Európa legtisztább tengerparti fürdővizeivel.

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett jelentés közel harminc ország vizeit vizsgálta, melynek eredményéből kiderült, hogy Horvátország partjainak 99,1 százaléka "kiváló" vízminőségű – ez 894 vizsgált helyszínből 886-ot jelent.

De mit is jelent a kiváló vízminőség?

A Connecting The Region szerint a fürdővizekről szóló irányelv értelmében a vizeket mikrobiológiai adatok alapján értékelik, hogy aztán rossz, elégséges, jó vagy kiváló minősítéssel lássák el.

Horvátország után egyébként Görögország és Ciprus következik a listán. A jelentésből pedig az is kiderült, hogy Európa part menti vizei általában tisztábbak, mint a belvizek.

Korábban többen is megírták már, hogy az euró bevezetése miatt drágábbak lettek a horvátországi nyaralások, ezért például a magyarok is olcsóbb alternatívát keresnek a déli szomszédunk helyett – így került most a képbe Montenegró.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

Európa | lista | tengervíz | legtisztább | tenger

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom