Close
Tízezren futnak a hétvégén Budapesten

Tízezren futnak a hétvégén Budapesten

A megszokott időpontban, szombaton és vasárnap rendezi meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 35. Spar Budapest Maraton Fesztivált, amely egyben a klasszikus táv országos bajnoksága lesz.

“Idén a szokásos létszám harmadára számíthattunk. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy akik eljönnek, azok ugyanolyan széles mosollyal érnek célba, és nekik a verseny ugyanazt fogja adni, mint az elmúlt években” – utalt a koronavírus-járvány miatti helyzetre Kocsis Árpád versenyigazgató a BSI tájékoztatása szerint.

Magyarország legnagyobb szabadidősport-rendezvényén a harmadház is komoly indulói létszámot, mintegy tízezer résztvevőt jelent.

A nevezések alapján az ország 730 településéről érkeznek indulók, akik tizenegy szám közül választhatnak.

Az első nap elsősorban a családoké a Lágymányosi Campus környékén. Akkor rendezik az ötszáz méteres családi futást és a 4×2 kilométeres váltófutást is, illetve a gyaloglásra vágyók sem maradnak kihívás nélkül. Ugyanakkor egyéniben is rendeznek versenyeket szombaton, amikor tíz kilométeren, öt kilométeren és 2,3 kilométeren hirdetnek győztest.

A 42,195 kilométeres fő szám startját vasárnap reggel 9-kor lövik el a Pázmány Péter sétányról. A távot egyéniben, párban és négyfős váltóban lehet teljesíteni. A maratonistákhoz bekapcsolódnak majd a harminc kilométeres futás résztvevői is. A BSI által “Európa egyik legszebb és leglátványosabb” útvonalaként jellemzett pálya a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten.

A sportiroda adatai alapján több mint hétszáz olyan futó lesz a vasárnapi startnál, aki először vág neki a maratonnak, köztük a korábbi világklasszis kézilabdázó, Nagy László is, aki tavaly a félmaratont teljesítette. Ugyancsak maratont fut Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia című film Kossuth-díjas operatőre.

A BSI külön jelezte, hogy maradéktalanul betartják a hatóságok által előírt, illetve javasolt egészségügyi óvintézkedéseket, így biztosítva a résztvevők, illetve a szurkolók egészségét. Mint írták, a rajtszámokat a nevezők csak tünetmentességükére vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával vehetik át. A helyszíni versenyközpontba belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Szintén előírás, hogy a versenyközpontba és a rajtzónákba kizárólag maszkban léphetnek be a futók. A szokásoktól eltérő lesz a futamok rajta is, mivel az indulók néhány száz fős csoportokban vághatnak neki az adott távnak. Mindezeken túl a helyszínen kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki, és a szervezők rendszeresen fertőtlenítik majd a résztvevők által használt tereket, eszközöket.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, illusztráció: Pixabay)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom