Nápolyban derült ki a múlt héten, mely olasz pizzériák kerültek fel az idei év top ötvenes listájára.
Olaszország legjobb pizzériája címet illetően nem történt meglepetés, zsinórban negyedszerre nyerhette el ugyanis az elismerést a casertai I Masanielli pizzéria Francesco Martucci vezetésével. Második lett a nápolyi 50 Kalò, harmadik helyen pedig a 10 Diego Vitagliano végzett.
Gazdára találta a „Benemerito della Pizza” díj is, melyet három pizzaszakácsnak osztottak ki. A pizzakészítés mestereinek járó elismerést Enzo Coccia, Simone Padoan, Gabriele Bonci kapta, akik az elmúlt több mint két évtizedben sokat tettek azért, hogy a pizza története tovább folytatódhasson.
Az év pizzáját Jacopo Mercuro készíti a római Pizzeria Romanaban, az év fiatal pizzériája címet pedig a nápolyi Palazzo Petrucci Pizzeria kapta meg. Az év új pizzériája a milánói Modus lett, 2022-ben pedig a legjobb teljesítményt szintén egy milánói vendéglátóhely, a Denis érdemelhette ki.
Az év pizzáját a casertai Cambia-Menti di Ciccio Vitiello tette az asztalra, innovációs és fenntarthatósági díjat pedig az ugyancsak casertai I Masanielli nyerhette el.
Íme a teljes top ötvenes lista
- I Masanielli – Francesco Martucci – Caserta
- 50 Kalò – Nápoly
- 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Nápoly
- I Tigli – San Bonifacio (VR)
- Francesco & Salvatore Salvo – Nápoly
- Seu Pizza Illuminati – Róma
- La Notizia 94 – Nápoly
- 180g Pizzeria Romana – Róma
- Dry Milano – Milánó
- Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta
- I Masanielli – Sasà Martucci – Caserta
- Le Grotticelle – Caggiano (SA)
- Qvinto – Róma
- Pepe in Grani – Caiazzo (CE)
- Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 – Frattamaggiore (NA)
- ‘O Scugnizzo – Arezzo
- Crosta – Milánó
- Pupillo Pura Pizza – Frosinone
- Apogeo – Pietrasanta (LU)
- La Cascina dei Sapori – Rezzato (BS),
- Patrick Ricci – Terra, Grani, Esplorazioni – San Mauro Torinese (TO)
- Pizzeria Panetteria Bosco – Tempio Pausania (SS)
- 400 Gradi – Lecce
- Denis – Milánó
- Pizzeria Da Lioniello – Succivo (CE)
- Enosteria Lipen – Triuggio (MB)
- Officine del Cibo – Sarzana (SP)
- L’Orso – Messina
- Sbanco – Róma
- Frumento – Acireale (CT)
- La Braciera – Palermo
- Fandango – Potenza
- Il Vecchio e il Mare – Firenze
- Pizzeria Le Parùle – Ercolano (NA)
- Giovanni Santarpia – Firenze
- Giangi Pizza e Ricerca – Arielli (CH)
- BOB Alchimia a Spicchi – Montepaone Lido (CZ)
- I Borboni Pizzeria – Pontecagnano Faiano (SA)
- Sant’Isidoro – Pizza & Bolle – Róma
- ‘O Fiore Mio – Faenza (RA)
- Grigoris – Mestre (VE)
- Modus – Milánó
- Pizzeria Gigi Pipa – Este (PD)
- Maiori – Cagliari
- Luppolo & Farina – Latiano (BR)
- Antica Friggitoria Masardona Roma – Róma
- Palazzo Petrucci Pizzeria – Nápoly
- Pizzeria Chicco – Colle di Val d’Elsa (SI)
- Giotto Pizzeria – Bistrot – Firenze
- Guglielmo & Enrico Vuolo – Verona
A legjobb száz pizzéria rangsorában a legtöbb vendéglátóhellyel Campania régió rendelkezik, de Lazio és Lombardia sem okozott csalódást.
(Forrás és fotó: Finedining Lovers)
díj | olaszország | pizzéria | pizzaKihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni
Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!