Ez a híres ókori bizánci-római kastély is leomlott a törökországi földrengésben

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengés hatalmas károkat okozott a gaziantepi várban.

A város központi, Şahinbey kerületében található épület keleti, déli és délkeleti részén lévő bástyák egy része összedőlt, a törmelék pedig szétszóródott az úton. A vár körüli vaskorlátok darabjai szintén szanaszét repültek, és leomlott a támfal is.

A még álló bástyákon hatalmas repedések láthatók. Szintén részben leomlott a vár mellett álló, 17. században épült Şirvani-mecset kupolája és keleti fala is.

A mecset itt még épségben áll

Az ásatások alapján a kutatók úgy vélik, a vár a második-harmadik században épült megfigyelőtoronyként, majd az idők során egyre inkább kibővült.

Jelenlegi formáját I. Iusztinianosz bizánci császár uralkodása alatt, a hatodik században nyerte el, a földrengés előttig múzeum működött benne.

Eddig több mint tizennyolc, négyes erősségűnél nagyobb utórengés történt az országban az eredeti rengés után, amelyben több mint háromezer ember életét vesztette, és mintegy ezerhétszáz épület megrongálódott.

Ha segítenél a törökországi és szíriai földrengés károsultjain, így teheted.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

törökország | földrengés | vár | gaziantep

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom