Close
Ez a híres ókori bizánci-római kastély is leomlott a törökországi földrengésben

Ez a híres ókori bizánci-római kastély is leomlott a törökországi földrengésben

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengés hatalmas károkat okozott a gaziantepi várban.

A város központi, Şahinbey kerületében található épület keleti, déli és délkeleti részén lévő bástyák egy része összedőlt, a törmelék pedig szétszóródott az úton. A vár körüli vaskorlátok darabjai szintén szanaszét repültek, és leomlott a támfal is.

A még álló bástyákon hatalmas repedések láthatók. Szintén részben leomlott a vár mellett álló, 17. században épült Şirvani-mecset kupolája és keleti fala is.

A mecset itt még épségben áll

Az ásatások alapján a kutatók úgy vélik, a vár a második-harmadik században épült megfigyelőtoronyként, majd az idők során egyre inkább kibővült.

Jelenlegi formáját I. Iusztinianosz bizánci császár uralkodása alatt, a hatodik században nyerte el, a földrengés előttig múzeum működött benne.

Eddig több mint tizennyolc, négyes erősségűnél nagyobb utórengés történt az országban az eredeti rengés után, amelyben több mint háromezer ember életét vesztette, és mintegy ezerhétszáz épület megrongálódott.

Ha segítenél a törökországi és szíriai földrengés károsultjain, így teheted.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

törökország | vár | földrengés | gaziantep

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom