Olaszország legszebb szigetéről nevezték el és a nápolyi maffiához köthető ez az isteni lisztmentes torta

A Torta Caprese egy ízig-vérig klasszikus olasz desszert, amelyet gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak, hiszen egyetlen gramm lisztet sem tartalmaz. Ráadásul a története is éppen olyan izgalmas, mint az ízvilága.

A Torta Caprese egy liszt nélküli csokoládétorta, amelynek esszenciáját a kiváló minőségű étcsokoládé és a mandulaliszt adja meg.

Nevét Capri szigetéről kapta, feltalálása pedig egy hatalmas baklövésnek köszönhető

A Torta Caprese titokzatos eredete

Az olasz gluténmentes csokitorta egy viszonylag újkeletű desszert, születését az 1900-as évek elejére teszi. Senki sem tudja pontosan, hogy ki készítette először, az eredetével kapcsolatban azonban több legenda is él a Nápoly környéki köztudatban. Az egyik történet szerint egy Capri szigetén található étteremben az egyik vendég csokitortát rendelt, a séf pedig egész egyszerűen elfelejtette hozzáadni a lisztet. Egy másik szóbeszéd szerint a séf tévedésből adta hozzá a darált mandulát.

Az egyik legelterjedtebb történet szerint a Torta Caprese-t egy Caprin élő osztrák testvérpár alkotta meg a Sacher torta mintájára.

Ha pedig Nápoly környéki ételről van szó, nem maradhat ki a maffia-szál sem.

Egy igazán népszerű legenda szerint az olasz csokitortát egy Carmine Di Fiore nevű séf készítette először. Egy napon az amerikai maffia tagjai vacsoráztak nála és arra kérték, készítsen nekik egy mandulás csokitortát. Di Fiore nekilátott, de elfelejtette hozzáadni a lisztet. Az elkészült desszertet azonban a maffia tagjai imádták, így nem kellett tartania attól, hogy bosszút állnának rajta hibájáért.

A liszt nélküli sütemények varázsa

A liszt nélküli süteményekben az a csodálatos, hogy egyszerre dekadensek és hihetetlenül egyszerűek. A kulcsa pedig nem az, hogy mi hiányzik belőle (liszt), hanem, hogy mivel pótoljuk ennek a hiányát.

A Torta Caprese elkészítéséhez mindössze öt összetevőre van szükség:

olvasztott csokoládéra, darált mandulára, cukorra, tojásra és vajra. További előnye, hogy nemcsak frissen isteni, de akár másnap, sőt, harmadnap is fogyasztható, így akár előre is elkészíthetjük. Ideális választás a gluténmentes diétát tartók számára, de egyedülálló ízvilága mindenkit magával ragad.

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm darált mandula
  • 25 dekagramm étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 25 dekagramm cukor
  • 1 csipet só

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Második lépés: A csokit törjük össze és egy hőálló tálban, vízgőz fölött a vajjal együtt olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

Harmadik lépés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral összekeverjük habosra, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

Negyedik lépés: A vajas csokimasszát hozzákeverjük a tojássárgájához, belekeverjük a mandulát, végül a tojáshabot óvatosan hozzáelegyítjük. Beleöntjük a kivajazott tortaformába.

Ötödik lépés: A tortát nagyjából 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó az állaga, amikor a tetején egy vékony réteg keletkezik, de a belseje kissé nem szilárdult meg teljesen.

Hatodik lépés: Az elkészült tortát hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve kínáljuk.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

nagy sztori | olasz gasztronómmia | lisztmentes | torta | olasz étel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom