Close
Hagyományos toszkán ételek, amikért csak rajongani lehet

Hagyományos toszkán ételek, amikért csak rajongani lehet

2019-ben a YouGov közvélemény-kutatása arra az eredményre jutott, hogy az olasz konyha a legnépszerűbb a világon, megelőzi még a kínai és a japán gasztronómiát is. Itália húsz régiója zseniális tradicionális fogásokkal büszkélkedhet mesés történelme mellett. Ezek a hagyományos ételek pedig csak arra várnak, hogy az éhes turisták végig kóstolják őket.

Toszkána féltve óvja kulináris hagyományait, melynek gyökere még a reneszánsz koráig, a 14-16. századig nyúlnak vissza. A kor kedvelt toszkán fogásai sokban hasonlítanak a mai regionális ételekre, tartalmas leveseket, kenyereket és húsféléket is tartalmaznak.

A toszkán konyha manapság híres friss, egyszerű összetevőiről és ínycsiklandó ízeiről. A vendéglátóhelyek és a helyi lakosság is a szezonális, lokális forrásból megvásárolható összetevőkre helyezi a hangsúlyt, így a világhírű toszkán szarvasgomba mellett például a vadhúsok is a figyelem középpontjába kerültek.

Mutatunk néhány fogást, amit Toszkánában járva mindenképpen meg kell kóstolni.

1. Crostini Toscani

Az olasz étkezés nem kezdődhet el megfelelő előétel nélkül. Toszkánában a leggyakrabban crostini toscanit fogyasztanak. Mint minden crostini, ez is vékony, ropogós kenyérszeletekkel kezdődik, amelyeket általában olívaolajjal kennek meg, mielőtt megpirítanák. Tetejére májkrémet kennek, amit fehérborral, hagymával és toszkán fűszernövényekkel, így például zsályával ízesítenek. Zellert, sárgarépát, kapribogyót is tesznek rá, mielőtt szardellával koronáznák meg.

2. Coccoli

A coccoli tulajdonképpen nem más, mint sok kis tésztagolyó, amelyeket prosciuttóval és krémes állagú stracchino sajttal töltenek meg, majd olívaolajon megsütik.

Az eredmény egy meleg, krémes, sós snack, amelyet csak imádni lehet.

Úgy tudni, az étel először Firenzében készült még az 1950-es években és a délutáni alkoholos italok elválaszthatatlan kísérője volt, később pedig a város első számú street foodjává vált. A hagyományos változat mellett megjelentek az édes coccolik is, amikbe gyakran lekvárokat, tejszínt vagy mogyorókrémet töltenek.

3. Panzanella

A panzanellát sokan úgy ismerik, mint saláta kenyérrel. És valójában tényleg az, hiszen apróra vágott salátát, friss, szezonális zöldségeket, paradicsomot, hagymát, valamint olívabogyót és kenyérdarabokat öntenek le egy kevés olíva olajjal és balzsamecettel.

Gasztroszakértők szerint már a 14. században készítettek ilyen ételt, akkor beáztatott, szikkadt kenyérrel kísérték a friss zöldségeket.

Egyszerű, de nagyszerű étel, ami kétségtelenül kiállta az idő próbáját.

4. Pappardelle al cinghiale

Ha egy kiadós tésztaételre vágyunk, ami tele van toszkán ízekkel, a pappardelle al cinghiale a legjobb választás. A szélesmetélthez hasonló tésztából és vaddisznóhúsból készül a fogás. A vadhúst hosszú órákon keresztül főzik paradicsomos, vörösboros, sárgarépás raguban, amibe hagyma, zeller, borókabogyó, fokhagyma, babérlevél, zsálya és egy sor ínycsiklandó fűszer kerül. A végeredmény pedig egy olyan különlegesség, amelyet valószínűleg nem fogunk egyhamar elfelejteni.

5. Ravioli al burro è salvia

Bár Olaszország-szerte lehet kóstolni vajas-zsályás raviolit, Toszkánában nincs olyan étterem, ahol ne szerepelne az étlapon. A lenyűgözően egyszerű töltött tésztákhoz a mártás az igazán nagy szám:

mindössze három összetevőből készül és egészen zseniális.

Nem kell hozzá más, csak vaj, friss zsályalevél és Parmigiano Reggiano vagy Pecorino Romano sajt. A vajat felolvasztják egy serpenyőben, majd a zsályával kissé összefőzik. Egész egyszerűen aztán ráöntik a tortellini vagy a ravioli tetejére és reszelt sajttal megszórják.

6. Tagliatelle al tartufo

Nem lehet klasszikus toszkán ételsort összeállítani az ikonikus szarvasgomba nélkül, aminek intenzív illatát millió közül is felismerhetjük.

A szarvasgomba a régió egyik legértékesebb exportterméke, még fesztiválokat is szerveznek köré.

Természetesen számos toszkán fogás tartalmazza ezt a remek alapanyagot, a lista élén pedig kétségtelenül a tagliatelle al tartufo áll. A szélesmetéltet egyszerű olívaolajból, szarvasgombából és sóból készült szósszal keverik össze, hogy aztán hagyományosan Parmigiano Reggianóval szórják meg. Jellemzően fekete szarvasgombát használna hozzá, amely júniustól novemberig érhető el.

7. Bistecca alla Fiorentina

A bistecca alla Fiorentina a steakek királya. A három-négy ujjnyi vastag, masszív húsételt általában két személyes tálon szolgálják fel. Hagyományosan a Chianina nevű toszkán szarvasmarha fajta húsából készítik egyetlen csipetnyi sóval ízesítve. Felejthetetlen élmény a steakek szerelmesei számára.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

gasztronómia | itália | toszkána | olasz gasztronómia | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram