Close
Európa legnépszerűbb templomaiban annyi a turista, hogy a hívek imádkozni se tudnak

Európa legnépszerűbb templomaiban annyi a turista, hogy a hívek imádkozni se tudnak

Európa-szerte nőtt a turisták száma az idei évben, a rohamot pedig a templomok is megérzik.

Daniel Olsen, a Brigham Young Egyetem professzora szerint a templomok a turisztikai piac egyik legnagyobb szegmensét jelentik, évente mintegy 330 millió ember látogat el vallási helyszínekre szerte a világon. A turisták és a hívők koordinálása azonban egyre nagyobb kihívást jelent.

A Times Free Press szerint Barcelona egyike azon európai városoknak, amely rekordszámú látogatót regisztrált idén, a turistaroham meghaladta a járvány előtti szintet. Éppen ezért itt már most komoly problémát jelent a turisták és a hívők templomi látogatásának összehangolása. A hosszú távú megoldás az lehet, ha a templomok elkülönítik a két csoportot úgy, hogy például istentiszteletek idején csak az imádkozni vágyók mehetnek be.

A Vatikán idén tavasszal már új gyakorlatot vezetett be a probléma megoldására.

Külön utat nyitottak azoknak, akik imádkozni vagy szentmisére mennek, így nekik nem kell beállniuk a napi körülbelül ötvenötezer turista közé, akik meg akarják nézni a Szent Péter-bazilikát.

A Santiago de Compostela székesegyház rektora, José Fernández Lago elmondta, hogy náluk is nőtt a látogatók száma. Nyilatkozatában úgy fogalmazott:

egyesek elmennek a katedrálisba, és nem veszik észre, hogy egy templomban vannak.

Ugyan a székesegyház nem szed belépési díjat, de a napi négy szentmise alatt a látogatás nem megengedett.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

Bazilika | templom | turizmus | túlturizmus

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram