Close
Ennyi új fára lenne szükség, ha meg akarjuk úszni a klímaváltozást

Ennyi új fára lenne szükség, ha meg akarjuk úszni a klímaváltozást

Svájci kutatók szerint ez lenne a legolcsóbb és legjobb módszer a globális felmelegedés leküzdésére.

Számos különböző elképzelés látott már napvilágot azzal kapcsolatban, mit kellene tennünk a klímaváltozás egyre drasztikusabb következményei ellen. Egy új kutatás szerint az erdősítés lenne a legjobb megoldás, a fák jelenthetik tehát a túlélésünk zálogát.

Svájci tudósok kiszámolták, hogy kilencmillió négyzetkilométert kellene megtölteni fákkal, ami nagyjából megegyezik az Egyesült Államok területével.

A számításaik szerint hosszú távon az új fák 830 milliárd tonnányi üvegházhatású szén-dioxidot tudnának megkötni, ami megegyezik azzal a mennyiséggel, amit az elmúlt huszonöt évben termelt az emberiség.

Minderre óriási szükség volna, hiszen egyre több és több szén-dioxidot tartalmaz a föld légköre, az utóbbi hat évben drámai az emelkedés, így nem csoda, hogy a globális átlaghőmérséklet is csak emelkedik. A svájciak szerint messze az erdősítés jelentené a legjobb megoldást, amit azonban máris el kellene kezdeni, hiszen évekbe telik, amíg az új fák elérik teljesítőképességük csúcsát.

A becslések szerint legalább egybillió új fa elültetésére lenne szükség, de talán másfél billió fának is lenne helye a földön a jelenlegi hárombillió mellett.

És hogy mégis mely országok adhatnának nekik helyet? A tanulmány szerint leginkább Oroszország, ahol 151 millió hektárt lehetne megtölteni fákkal, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában és Kínában is akadnak erdősítésre alkalmas területek.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

erdő | globális felmelegedés | faültetés | erdősítés | fa

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram