Close
Ennyi új fára lenne szükség, ha meg akarjuk úszni a klímaváltozást

Ennyi új fára lenne szükség, ha meg akarjuk úszni a klímaváltozást

Svájci kutatók szerint ez lenne a legolcsóbb és legjobb módszer a globális felmelegedés leküzdésére.

Számos különböző elképzelés látott már napvilágot azzal kapcsolatban, mit kellene tennünk a klímaváltozás egyre drasztikusabb következményei ellen. Egy új kutatás szerint az erdősítés lenne a legjobb megoldás, a fák jelenthetik tehát a túlélésünk zálogát.

Svájci tudósok kiszámolták, hogy kilencmillió négyzetkilométert kellene megtölteni fákkal, ami nagyjából megegyezik az Egyesült Államok területével.

A számításaik szerint hosszú távon az új fák 830 milliárd tonnányi üvegházhatású szén-dioxidot tudnának megkötni, ami megegyezik azzal a mennyiséggel, amit az elmúlt huszonöt évben termelt az emberiség.

Minderre óriási szükség volna, hiszen egyre több és több szén-dioxidot tartalmaz a föld légköre, az utóbbi hat évben drámai az emelkedés, így nem csoda, hogy a globális átlaghőmérséklet is csak emelkedik. A svájciak szerint messze az erdősítés jelentené a legjobb megoldást, amit azonban máris el kellene kezdeni, hiszen évekbe telik, amíg az új fák elérik teljesítőképességük csúcsát.

A becslések szerint legalább egybillió új fa elültetésére lenne szükség, de talán másfél billió fának is lenne helye a földön a jelenlegi hárombillió mellett.

És hogy mégis mely országok adhatnának nekik helyet? A tanulmány szerint leginkább Oroszország, ahol 151 millió hektárt lehetne megtölteni fákkal, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában és Kínában is akadnak erdősítésre alkalmas területek.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához
Elhalasztják a világ leghíresebb karneváljait a járvány miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom