Ennyi új fára lenne szükség, ha meg akarjuk úszni a klímaváltozást

Svájci kutatók szerint ez lenne a legolcsóbb és legjobb módszer a globális felmelegedés leküzdésére.

Számos különböző elképzelés látott már napvilágot azzal kapcsolatban, mit kellene tennünk a klímaváltozás egyre drasztikusabb következményei ellen. Egy új kutatás szerint az erdősítés lenne a legjobb megoldás, a fák jelenthetik tehát a túlélésünk zálogát.

Svájci tudósok kiszámolták, hogy kilencmillió négyzetkilométert kellene megtölteni fákkal, ami nagyjából megegyezik az Egyesült Államok területével.

A számításaik szerint hosszú távon az új fák 830 milliárd tonnányi üvegházhatású szén-dioxidot tudnának megkötni, ami megegyezik azzal a mennyiséggel, amit az elmúlt huszonöt évben termelt az emberiség.

Minderre óriási szükség volna, hiszen egyre több és több szén-dioxidot tartalmaz a föld légköre, az utóbbi hat évben drámai az emelkedés, így nem csoda, hogy a globális átlaghőmérséklet is csak emelkedik. A svájciak szerint messze az erdősítés jelentené a legjobb megoldást, amit azonban máris el kellene kezdeni, hiszen évekbe telik, amíg az új fák elérik teljesítőképességük csúcsát.

A becslések szerint legalább egybillió új fa elültetésére lenne szükség, de talán másfél billió fának is lenne helye a földön a jelenlegi hárombillió mellett.

És hogy mégis mely országok adhatnának nekik helyet? A tanulmány szerint leginkább Oroszország, ahol 151 millió hektárt lehetne megtölteni fákkal, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában és Kínában is akadnak erdősítésre alkalmas területek.

Ez is érdekelhet:

Párizsban mini városi erdőkkel küzdenének a globális felmelegedés ellen

Az elképzelések példamutatónak tűnnek, a francia főváros hamarosan élhetőbb és még gyönyörűbb lehet.

(Képek: Getty Images)

erdő | fák | faültetés | klímaváltozás | globális felmelegedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom