Close
Ismét lemérték a világ legmagasabb hegyét, és most más számok jöttek ki

Ismét lemérték a világ legmagasabb hegyét, és most más számok jöttek ki

A Mount Everest nyolcvanhat centiméterrel magasabb, mint azt eddig hivatalosan tudtuk – jelentette be közösen Nepál és Kína.

Az új csúcs mostantól 8848,86 méter.

A hivatalos kínai mérések eddig 8844,43 métert jelentettek, a nepáli adatokhoz képest négy méterrel alacsonyabbra téve a két ország határán csúcsosodó Csomolungmát. Az eltérés oka meglehetősen banális, ugyanis a kínaiak szerint a szikla magasságáig kell mérni, míg a nepáliak a hegy tetején lévő hóréteget is beleszámolják.

A kínai adatok még egy 2005-ös mérésen alapszanak. Nepál kormánytisztviselői 2012-ben azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy Kína nyomást gyakorol rájuk az általuk mért magasság elfogadására, ezért úgy döntöttek, maguk oldják meg az ügyet, hogy egyszer és mindenkorra felállítsák a rekordot. A Nepál által elfogadott 8848 méteres magasság egyébként egy 1954-es indiai mérés eredménye, az ország tehát most először végezte el a sajátját. Négy nepáli földmérő két évet készült a misszióra, mielőtt elindult a csúcsra.

Egyes geológusok szerint egy 2015-ben bekövetkezett súlyos földrengés is hatással lehetett az Everest magasságára. A 7,8-as erősségű rengés következtében kilencezer ember vesztette életét Nepálban, továbbá olyan lavinát okozott, amely maga alá temette a hegyen felépített alaptábor egy részét. A katasztrófában legalább tizennyolc hegymászó meghalt.

A tudósok úgy vélik, hogy a földrengés következtében a Mount Everest hósapkája összemehetett, illetve néhány más himalájai hegycsúcs – például a Langtang Himal – magassága egy méterrel csökkent.

Mások ellenben azzal érveltek, hogy a Mount Everest a többi himalájai csúcshoz hasonlóan valójában inkább növekedhetett az idők folyamán az eltolódó tektonikus lemezek miatt.

Szakértők szerint a nagyobb földrengések ennek a folyamatnak a megfordítását eredményezhetik.

A hegyek magasságát az átlagos tengerszint alapján mérik, tehát valójában sokkal fontosabb, hol van az alja a hegynek. Nepál a Bengáli-öblöt használta tengerszintnek, a kínai földmérők a Santung tartományban található Sárga-tengert.

A számításokban közös, hogy a földmérők trigonometriai képleteket is használtak a csúcs magasságának kiszámításához, de valakinek mindig a hegy tetején kellett lennie. A nepáliak tavaly mentek fel, míg a kínaiak májusban, ami azt jelentette 2020-ban egyedül ők jártak a csúcson, miután Nepál a koronavírus-járvány idején felfüggesztett minden expedíciót, Kína pedig nem engedte be a külföldieket az országba.

A kínai földmérők a kínai BeiDou navigációs műholdas rendszert használták, amelyet az amerikai – és a nepáliak által is alkalmazott – GPS vetélytársának tartanak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, fotók: Pixabay)

legmagasabb | mount everest | rekord | világ | számok

FOLYTASD EZZEL

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram