Close
Új Picasso-festmény látható a Ludwig Múzeumban

Új Picasso-festmény látható a Ludwig Múzeumban

2021. szeptember 14-től új Picasso-műalkotás látható a Ludwig Múzeum Időgép című gyűjteményi válogatásán.

Az eredetileg a kiállításon látható 1967-es Muskétás helyére egy másik kései Picasso-festmény, az 1970-ben festett Buste d’Homme au Chapeau (Kalapos férfi mellképe) került a kölni Ludwig Múzeumból. A Muskétás-t – egy bikaviadalt ábrázoló kerámiatállal együtt – a múzeum német testvérintézménye kölcsönözte a Der geteilte Picasso. Der Künstler und sein Bild in der BRD und der DDR (A megosztott Picasso. A művész és képe Kelet- és Nyugat-Németországban) című kiállítására, amely 2021. szeptember 25-től 2022. január 30-ig látható.

A budapesti kiállításon Picasso Muskétás című festménye elsősorban azt reprezentálta, miként kapcsolódik Picasso, a huszadik század nagy újítójának művészete festő elődeinek – Rembrandt, Velazquez, El Greco – munkásságához. A kölni múzeum kiállítása ezzel szemben azt vizsgálja, hogyan ítélte meg művészetét a második világháború után a keleti, illetve nyugati közönség, és hogyan értelmezték személyét és életművét az eltérő társadalmi-politikai közegben  Míg a budapesti kiállítás művészettörténeti összefüggéseket keres Picasso és példaképei, majd későbbi követői és kritikusai között, a kölni tárlat arra fókuszál, hogy a második világháború utáni megosztott világban a művész mit szimbolizált Kelet és Nyugat számára.

A csereként Budapestre érkező Buste d’homme au chapeau (Kalapos férfi mellképe) című 1970-es művet a Ludwig házaspár adta letétbe, majd adományozta a kölni múzeumnak, csakúgy, mint a Budapesten található három festményt és kerámiatál-sorozatot. Irene és Peter Ludwig gyűjtőszenvedélyének és adományának köszönhetően a kölni Museum Ludwig a harmadik legnagyobb Picasso-kollekcióval rendelkezik Párizs és Barcelona után, ezért a gazdag gyűjteményükből sikerült egy olyan darabot választani, amely átmenetileg helyettesíteni tudja az 1967-es Muskétás-t.

A könnyed ecsetvonásokkal, élénk színekkel megfestett kalapos férfiportrét a szakirodalomban szokás Picasso szimbolikus önarcképének is tekinteni, aki idős korában előszeretettel bújt muskétások, pikadorok és egyéb férfias karakterek bőrébe.

(Fotó: Ludwig Múzeum)

picasso | új | tárlat | kiállítás | kép

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom