Újabb idilli olasz falu kínál egyeurós házakat, de nem akárkiknek

Molise régiójának déli felében járunk, egy Rómától nagyjából kétszáz kilométerre fekvő, középkori várromok közé épült kis faluban. A település vezetése követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

Castropignanóban nagyjából száz elhagyott és eladásra váró épület van. A település polgármestere úgy döntött, nem a legmagasabb ajánlattal érkező vevőnek adja át a kulcsokat, hanem segít az érdeklődőnek megtalálni a hozzá leginkább illő, eredetileg egyeurós kikiáltási árról induló ingatlant.

"A potenciális vásárlókkal és a régi tulajdonosokkal egyaránt egyeztetek, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon egymással. Nem szeretném, hogy városomba betörjön az inagtlanbiznisz, és spekulációs üzletek színhelye legyen" – nyilatkozta Nicola Scapillati.   

"Szeretettel várok mindenkit, aki új otthont szeretne vásárolni Castropignanóban. Csak egy e-mailt kell küldenie nekem, benne egy részletesen kidolgozott tervezettel arról, hogyan szeretné felújítani az épületet, és pontosan mihez is kezdene vele" – avat be történetbe a városvezető.

Természetesen az érdeklődők bizonyos feltételek mellett juthatnak csak hozzá a házakhoz. A vásárlástól számított három éven belül fel kell újítaniuk az ingatlant, és le kell tenniük kétezer eurónyi foglalót, amit majd a munkálatok befejezése után a város visszatérít.

"Fájdalmas látni, hogy a történelmi városközpontunk egyre rosszabb állatpotban van, és szépen, lassan összeomlik. Nemcsak szomorú a helyzet, hanem veszélyes is, mert jelenlegi állapotukban életveszélyesek ezek a házak, bármikor összedőlhetnek. Fel kell újítani őket, és ezáltal biztonságosabbá tenni a települést" – mondta a polgármester, akit a szülőfaluja iránti szenvedély és szeretet vezényli. Szeretné életben tartani a falu lángját. 

A projekt októberben indult, amikor a hatóságok közölték az elhagyott ingatlanok tulajdonosaival, hogy ha nem saját maguk újítják fel a házukat, akkor a város biztonsági okokból átveszi azokat. Scapillati polgármester bízik benne, hogy legalább ötven ingatlantulajdonos csatlakozik a kezdeményezéshez, akik viszont nem reagálnak, azok ingatlanjaik sorsa a városvezetés kezébe kerül. Úgy számolnak, hogy egy-egy ház felújítási költsége nagyjából harminc-negyven ezer euró.

Castropignano nem egy zsizsegő hely – csupán egy étterme, egy bárja, egy gyógyszertárja és néhány üzlete van –, de számos vonzereje akad: a békesség, a csend, az érintetlen természet, az oxigéndús levegő, a nagyszerű kilátás és a fantasztikus ételek. A lépcsőkkel teli apró falucska szűk utcáin nem igazán tudnak közlekedni az autók. Kanyargós, macskaköves sikátorok, vízköpővel ellátott boltívek és átjárók útvesztője köti össze a várat a faluval. Az 1930-as években még kétezer-ötszáz lakosa volt, manapság hétszázan élnek ott, a lakók hatvan százaléka hetvenévesnél idősebb. Tökéletes hely elvonulni a világ elől.

Ez is érdekelhet:

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

várrom | felújítás | ház | inagtlan | falu

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom