Close
Újabb idilli olasz falu kínál egyeurós házakat, de nem akárkiknek

Újabb idilli olasz falu kínál egyeurós házakat, de nem akárkiknek

Molise régiójának déli felében járunk, egy Rómától nagyjából kétszáz kilométerre fekvő, középkori várromok közé épült kis faluban. A település vezetése követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

Castropignanóban nagyjából száz elhagyott és eladásra váró épület van. A település polgármestere úgy döntött, nem a legmagasabb ajánlattal érkező vevőnek adja át a kulcsokat, hanem segít az érdeklődőnek megtalálni a hozzá leginkább illő, eredetileg egyeurós kikiáltási árról induló ingatlant.

“A potenciális vásárlókkal és a régi tulajdonosokkal egyaránt egyeztetek, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon egymással. Nem szeretném, hogy városomba betörjön az inagtlanbiznisz, és spekulációs üzletek színhelye legyen” – nyilatkozta Nicola Scapillati.   

“Szeretettel várok mindenkit, aki új otthont szeretne vásárolni Castropignanóban. Csak egy e-mailt kell küldenie nekem, benne egy részletesen kidolgozott tervezettel arról, hogyan szeretné felújítani az épületet, és pontosan mihez is kezdene vele” – avat be történetbe a városvezető.

Természetesen az érdeklődők bizonyos feltételek mellett juthatnak csak hozzá a házakhoz. A vásárlástól számított három éven belül fel kell újítaniuk az ingatlant, és le kell tenniük kétezer eurónyi foglalót, amit majd a munkálatok befejezése után a város visszatérít.

“Fájdalmas látni, hogy a történelmi városközpontunk egyre rosszabb állatpotban van, és szépen, lassan összeomlik. Nemcsak szomorú a helyzet, hanem veszélyes is, mert jelenlegi állapotukban életveszélyesek ezek a házak, bármikor összedőlhetnek. Fel kell újítani őket, és ezáltal biztonságosabbá tenni a települést” – mondta a polgármester, akit a szülőfaluja iránti szenvedély és szeretet vezényli. Szeretné életben tartani a falu lángját. 

A projekt októberben indult, amikor a hatóságok közölték az elhagyott ingatlanok tulajdonosaival, hogy ha nem saját maguk újítják fel a házukat, akkor a város biztonsági okokból átveszi azokat. Scapillati polgármester bízik benne, hogy legalább ötven ingatlantulajdonos csatlakozik a kezdeményezéshez, akik viszont nem reagálnak, azok ingatlanjaik sorsa a városvezetés kezébe kerül. Úgy számolnak, hogy egy-egy ház felújítási költsége nagyjából harminc-negyven ezer euró.

Castropignano nem egy zsizsegő hely – csupán egy étterme, egy bárja, egy gyógyszertárja és néhány üzlete van –, de számos vonzereje akad: a békesség, a csend, az érintetlen természet, az oxigéndús levegő, a nagyszerű kilátás és a fantasztikus ételek. A lépcsőkkel teli apró falucska szűk utcáin nem igazán tudnak közlekedni az autók. Kanyargós, macskaköves sikátorok, vízköpővel ellátott boltívek és átjárók útvesztője köti össze a várat a faluval. Az 1930-as években még kétezer-ötszáz lakosa volt, manapság hétszázan élnek ott, a lakók hatvan százaléka hetvenévesnél idősebb. Tökéletes hely elvonulni a világ elől.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért
Angliában sokezer koncert lesz a következő másfél hónapban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom