Close
Újra bevezetik Magyarországon a kötelező maszkviselést: ezentúl mindenkinek viselnie kell, ha ez érvényes rá

Újra bevezetik Magyarországon a kötelező maszkviselést: ezentúl mindenkinek viselnie kell, ha ez érvényes rá

2022 még úgy fest nem az az év, amikor elfelejthetjük a covidot és a maszkokat. 

Szeptembertől változtak az iskolai járványügyi szabályok az Eduline tájékoztatása szerint, amiről az igazgatók kaptak levélben értesítést.

Az új covidszabályok a következőek: ha egy diák vagy tanár „gyanús tüneteket” mutat, antigén gyorstesztet vagy PCR-tesztet kell végezni, a koronavírus-fertőzöttre pedig hétnapos karantén vár. Ha a karantén negyedik napján már nincs láza, és a légúti tünetek is megszűntek, antigén gyorstesztet végeztethet, ami ha negatív, az ötödik napon már bemehet az iskolába.

Lényeges változá viszont, hogy a koronavírus-fertőzöttekkel „szoros kapcsolatba” került diákok és tanárok is bejárhatnak az iskolákba, ha tünetmentesek – vagyis nem fordulhat elő, hogy egész osztályok kerülnek karanténba egy-egy fertőzött tanár vagy tanuló miatt.

Ilyenkor azonban öt napig kötelező maszkot viselniük, az órákon is.

Ez azt jelenti, hogy már azoknak a kontaktszemélyeknek (például egy beteg diák osztálytársainak) sem kell karanténba vonulniuk, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Az utoljára áprilisban módosított szabályok még arról szóltak, hogy akik nem oltatták be magukat, azokra ilyen esetben öt nap kényszerszünet várt.

Az új szabályok miatt a hét elején több általános és középiskola kérte arra a szülőket, hogy a gyerekeknél mindig legyen maszk, így azonnal reagálni tudnak arra, ha kiderül, hogy az osztályból valaki megfertőződött.

(Forrás: Eduline, fotók: Unsplash)

covid-19 | szabály | koronavírus | iskola | covid

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram