Close
Mariupol gyakorlatilag már nem létezik – A város 90 százaléka elpusztult a háborúban

Mariupol gyakorlatilag már nem létezik – A város 90 százaléka elpusztult a háborúban

Ahogyan arra a Roadster is felhívta a figyelmet, Norman Foster építész egy elit csapatot állítana össze, hogy újjáépítsék Harkiv városát. Slava Balbek, a Balbek Bureau helyi építészeti stúdió munkatársa szerint azonban elhamarkodottak ezek a tervek.

Az ukrán építész a Dezeen-nek adott interjújában rámutatott arra, hogy a bombázás még nem ért véget, így tulajdonképpen nem is érti azt, hogy brit kollégája hogyan kívánja meghatározni a munkakörét úgy, hogy a pusztítás mértékét nem ismeri. Éppen ezért úgy véli, hogy

túl korai bárkit is bevonni egy újjáépítési munkába, ezek a tervek egyelőre száz százalékig hatástalanok.

Balbek szerint ahhoz, hogy  Ukrajnát hatékony módon újjáépíthessék majd, először a források megfelelő elosztására van szükség. Örül annak, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, ugyanakkor meggyőződése, hogy

nem lehet több százmilliót belefektetni egyetlen város újjáépítésébe, miközben minden környező településen hatalmasak a károk.

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta az épületek mintegy 25 százaléka megsemmisült Harkivban, ezek között pedig létfontosságú infrastruktúrák és mintegy harminc műemléki helyszín is megtalálható. Mivel a bombázások még nem értek véget, a károk tovább fognak növekedni.

Balbek ugyanakkor rámutatott arra is, hogy számos más város is hasonló vagy még nagyobb mértékű pusztulásnak van kitéve,

a becslések szerint Mariupol épületeinek kilencven százaléka megsérült vagy megsemmisült.

Az ország újjáépítéséről az ukrán elnök is beszélt már. Zelenszkij nemzeti újjáépítési stratégiájának első szakaszában ideiglenes menedékhelyeket építene azok számára, akiknek otthona lakhatatlanná vált. Az egyik ilyen központot Balbek tervezte Kijev közelében egy moduláris menekültfalu mintájára.

(Forrás: Dezeen, fotók: Getty Images)

bombázás | ukrajna | újjáépítés | oroszország | harkiv

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram