Close
A nyár helye lehet, de már most is magnetikusan vonzó az Umo

A nyár helye lehet, de már most is magnetikusan vonzó az Umo

A világ nemzeteinek konyhái adják legjobbjaikat az Umóban, a közös nevező a füst.

Már most jó, de még jobb lesz

Olyan, mintha mindig ott lett volna, és olyan, mintha már jártam volna benne. Egyik sem igaz, de sokat elmond arról, hogy mennyire otthonosan éreztem magam az Umóban három perc leforgása alatt.

Két éve nyitott a Monastery Boutique Hotel, ennek az éttermi részét vette át a Moné étteremtől az Arany Kaviár társtulajdonosa, Molnár Attila. Az ötletet a kert és a terasz adta, ezt látva támadt az isteni szikra, miszerint egy grillétterem tökéletesen passzolna a lokációhoz. A grillsütőt nem mellékesen a baszkföldi Getariában gyártották, és nyártól minden bizonnyal a hetven fő befogadóképességű kert látványeleme és lelke lesz. Mindebből januárban még nem sokat élvezhet a vendég, de nem kell hozzá nagy fantázia, hogy lássuk: ha beköszönt a jó idő, a terasz valami olyasmit fog tudni nyújtani, ami kevés helyre jellemző jelenleg Budapest belvárosában.

Örömkonyha füsttel

A séf a kolumbiai José Guerrero, aki Baszkföldön, a világ egyik gasztronómiai fellegvárában tanulta a hivatás csínját-bínját, szakterülete a kutatás-fejlesztés, vagyis a vérében van a kísérletezés, az úttörő szellem. Nem mellékesen José Molnár Attila lányának barátja, így valamennyire családinak tekinthető a kapcsolat. Az Umo a spanyol humo, azaz füst szóra utal, a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek uralják a várnegyed aljában megbújó éttermet. A füst az ételekben és a kifejezetten erre a helyre kifejlesztett koktélokban is egyaránt megjelenik, az egyik whisky alapú koktélban például a füstölt kínai feketetea, a lapsang biztosítja ezt a kormos-füstös motívumot.

Az Umot plate sharing koncepcióra hangolták, vagyis az ételek megosztása, a közös együttevés, együttlét itt alap.


Nagyon sok zöldséges fogásuk van, így az Umo a vegák kedvelt helye is lehet

– Sok dél-amerikai és baszk vonás van az étlapon, de ázsiai, indiai ihletésű fogásaink is vannak – meséli Molnár Attila – de van például mexikói mangalica, ami Magyarország és Közép-Amerika találkozása. Josénak van egy mole-szósz receptje, ezzel kísérjük a mangalicát.

José Guerrero

– A koktél nálunk a másik húzóerő – mondja Molnár Attila. – Nagy Zoltánnal, a Boutiq Bar tulajdonosával közösen fejlesztettük ki a koktélokat. Azt találtuk ki, hogy koktélpárosítással fogunk előrukkolni, azaz a koktélok konkrét fogásokhoz passzolnak, de persze külön is lehet kérni őket.

Még több füstöt

Az Umo olyan energiákat hoz be a fővárosba, amikre ezekben az időkben nagy szükségünk van: napfény, latin-amerikai és mediterrán ízek, lazaság, örömkonyha és mámorító koktélok. Az Umo szerintünk olyan hely, ahol ünnepelni lehet – hogy mit, azt társasága válogatja – születésnapot, sikert, vagy szimplán azt, hogy élünk. Részegítő élmény – a szó eredeti és átvitt értelmében egyaránt –, és valami olyan területet fed le, aminek a létezéséről eddig nem tudtunk, de örülünk, hogy van.

étterem | grill | molnár attila | humo | kert

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram